Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Čechy po návratu z Itálie čeká 14 dní karantény. Trest za porušení: Až tři miliony

Aktualizováno -
7. března 2020
11:20
Autor: ČTK, tsv - 
6. března 2020
15:45

Lidé s trvalým pobytem v Česku, kteří se od soboty vrátí z Itálie, musí tuto skutečnost oznámit bez osobního kontaktu lékaři. V mimořádném opatření, které má zabránit šíření nového koronaviru, o tom v pátek rozhodlo ministerstvo zdravotnictví, řekl novinářům premiér Andrej Babiš (ANO). Lékařům ministerstvo nařídilo, aby u všech těchto lidí rozhodli o dvoutýdenní karanténě, uvedl Babiš. Podle vlády je aktuálně v Itálii asi 16.500 Čechů.

Lidé v karanténě budou mít nárok na nemocenskou. „Za porušení karantény hrozí podle zákona o ochraně veřejného zdraví pokuta až tři miliony korun,“ řekl premiér. Lékař bude oprávněn karanténu prodloužit, dodal Babiš. Současně vyzval zaměstnavatele, aby zaměstnancům vycházeli vstříc a domluvili se s nimi na práci z domova.

Stát je podle Babiše připraven obratem ve spolupráci s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou vytvořit programy pro kompenzaci ztrát podnikatelů v souvislosti s opatřeními, které kvůli koronaviru vyhlásil.

Babiš uvedl, že impulzem pro aktuální rozhodnutí je situace v Itálii. „Tam je za jeden den 41 mrtvých. Nemá to nic společného s tím, jaká je situace u nás, my se snažíme zabránit šíření toho viru, v některých zemích už to zkrátka nedají,“ uvedl. Podle Babiše ne všichni občané jsou z hlediska karantény odpovědní a je nutné situaci řešit tímto způsobem.

Kdo se vrací z jarních prázdnin?

O víkendu začnou opatření platit kvůli tomu, že se očekává návrat Čechů z Itálie. Z jarních prázdnin by se měli vracet lidé z okresů Kroměříž, Uherské Hradiště, Vsetín, Zlín, Praha-východ, Praha-západ, Mělník, Rakovník, Plzeň-město, Plzeň-sever, Plzeň-jih, Hradec Králové, Teplice a Nový Jičín.

Ministerstvo zahraničí po dnešním zasedání ministrů s hejtmany aktualizovalo doporučení pro cesty do Itálie. Stejně jako v předchozích dnech v něm ale radí necestovat pouze do čtyř italských regionů, a to do Lombardie, Veneta (Benátska), Piemontu a Emilie-Romagny.

hejhej ( 6. března 2020 21:58 )

Z Itálie do karantény. A co návrty z ostatních zemí, kde koronovirus evidentně je v dosti velké míře ???? Myslím, že opatření jsou nesystémová.A co nelegální vetřelci ? Ti přenášejí kdo ví co a jsou chránění přímo EU.

poooresh ( 6. března 2020 21:37 )

Porad nefnukej a odstehuj se nekam daleko.

sekebo ( 6. března 2020 20:36 )

Tenhle příkaz, ne doporučení, měl přijít už před 14 dny a přijíždějící by měli mít karanténu měsíc, ne 14 dní! I dnes se u nás najdou "hrdinové" podle mě mentální retardi, co si přece nenechají ujít lyžovačku v Itálii, když už zaplatili 5000 Kč.

krapotkin ( 6. března 2020 17:38 )

Že by je rovnou stříleli ? Aspoň nebudou muset mít obavy z toho, že je za rok podřežou neandrtálci ze Sýrie.

animka ( 6. března 2020 17:16 )

A co poradce zemana, který se vrátil z Číny a nedodržoval karanténu, šel klidně (vyfocen) do restaurace?? Také dostane pořádnou pokutu??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa