Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Prymula čeká novou vlnu nakažených koronavirem. Čechy budou testovat i soukromníci

Autor: Jakub Veinlich - 
5. března 2020
20:15

Nakažených koronavirem v Česku stále přibývá - ve čtvrtek jich bylo celkem 12. A vůbec poprvé proběhl v zemi přenos nemoci z člověka na člověka, děčínský zastupitel nakazil svou matku. Stát chystá změny. Testování postupně zavádí v domácích podmínkách. Odběry se provádí už jen z nosohltanu a soukromé laboratoře dostanou „posvěcení“ ministerstva zdravotnictví, aby mohly testovat zájemce i ony. Náměstek ministra Roman Prymula v rozhovoru pro Blesk Zprávy řekl, že očekává nárůst nakažených, protože se řada Čechů bude vracet v příštích dnech z jarních prázdnin z nejvíce zasažené Itálie.

Pane náměstku Prymulo, co říkáte tomu, že soukromé laboratoře provádějí testy na přítomnost koronaviru?

Algoritmy, které tu doposud byly, nejsou ve všech případech schopné zachytit stopu u sta procent potenciálně nakažených jedinců. Toto se stalo a do budoucna počet procent bude ještě větší, protože řada zemí už nemá rizikové oblasti, je to celá země. A pokud epidemiolog nevyhodnotí to riziko, tak by k tomu odběru centrálně nedošlo. Proto si myslím, že je v tuto chvíli přehodnocený názor, že by tu nemohly fungovat laboratoře soukromé.

Ta jejich síť by tu měla být, nicméně bude monitorováno, jak kvalitní to jsou laboratoře. Budou mít možnost spolupracovat se Státním zdravotním ústavem, aby ten do jisté míry certifikoval, že testy mohou udělat.

V každém případě by měly do centrálního systému hlásit pozitivity, abychom s nimi mohli nadále pracovat. To znamená, už to nebude tak, že by toto testování v soukromých laboratořích bylo vnímáno negativně, ale musíme zajistit, aby to nebyly laboratoře, které nejsou dostatečně erudované. Musíme zajistit, aby se nestalo, že testování vykáže negativní vzorek, ale testovaný bude pozitivní.

Už neplatí to, že by se lidé případně měli nechávat jen ve státních laboratořích?

Model z hlediska algoritmů je nastaven už zcela jasně. V případě, že bude indikován dotyčný člověk hygienikem na úrovni krajské hygieny, tak bude testován ve státní laboratoři. A pouze v případě, že nebude vyhodnocen jako rizikový a přesto bude mít zájem se nechat sám otestovat, tak budeme tolerovat to, že se bude moci nechat otestovat v soukromých laboratořích.

Video  Karanténa kvůli koronaviru: Přijdu o peníze? Co se psem? Odpovědi, které byste měli znát  - Bára Horáková, Lukáš Červený, reuters
Video se připravuje ...

Jinými slovy. Pokud by se někdo nechal otestovat v soukromé laboratoři, tak jak se stalo v minulých dnech u jedné z pacientek, a testy prokážou nákazu, tak se potvrzující testy budou muset provést znovu ve státní laboratoři?

V naprosté většině bude ten test opakován, alespoň v této etapě. Pokud ty laboratoře postupně získají certifikaci, kterou bude rozdávat Státní zdravotní ústav a může to být otázka zhruba 14 dnů, tak pak by se už primární vzorek nemusel opakovat.

Testovalo by se konfirmační potvrzení ve Státním zdravotním ústavu. Všechny tyto naše laboratoře, které tu jsou a hovořme zatím o laboratořích Motol, Hradec Králové, České Budějovice, Ostrava, tak v těchto laboratořích, když se zjistí pozitivita, tak to musí být také potvrzené ve Státním zdravotním ústavu.

Existuje už teď nějaký seznam soukromých laboratoří, u kterých jsou výsledky testování chápány jako potvrzené?

V tuto chvíli se na tom pracuje. Ve čtvrtek ráno jsme na krizovém štábu rozhodli, že umožníme systému privátních laboratoří na tom participovat a vydávat certifikované výsledky.

Video  Koronavirus a čeští zaměstnanci: Karanténa připravuje rodiny o peníze, ale mohlo být i hůř, upozorňuje Středula  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

A ten seznam certifikovaných laboratoří bude někde zveřejněný?

Jakmile bude vytvořen, tak nepochybně ano. Na stránkách ministerstva zdravotnictví.

Jsou podle vás testy soukromých laboratoří stoprocentní?

To je věc, která je právě problematická. Protože dnes někteří producenti vyrábějí testy, které nejsou úplně spolehlivé, nemají dostatečnou míru senzitivity a specifity. To znamená, že nejsou schopné zachytit to onemocnění, nebo mají falešný pozitivní výsledek a proto chceme testy certifikovat, aby mohly být využívané. Je tu i celá řada testů, o kterých musíme hovořit.

Jsou to testy na protilátky, které jsou výborné v tom, že když je tam pozitivita, tak přesně víme, že ten člověk už má klinické onemocnění. Naopak, když je tam negativita, tak to ještě nic neznamená. Zatím ale primárně po dohodě používáme testy, které jsou na virus, a zredukovali jsme počet odebíraných vzorků. V tuto chvíli se při domácích odměrech bude brát pouze vzorek z nosohltanu, protože krev je podstatně méně specifická a je tam řada falešně negativních výsledků.

V této chvíli tedy není protizákonné, když soukromé laboratoře zmíněné testování provádějí?

Nemohu říct, že by to bylo protizákonné. Mohou si koupit jaké testy chtějí, mohou je provádět na svou zodpovědnost s tím, že dávají nějaký výsledek, který mají garantovat. Pro nás bude jen problém, že takové testy nejsou certifikované a nemůžeme je akceptovat jako reálnou pozitivitu a když k ní dojde, tak je budeme muset retestovat v našich podmínkách.

Video  Bezpečnostní rada státu ke koronaviru: Masové akce se neruší a další aktuality  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Takže jsou pro vás takové testy v tuto chvíli nedůvěryhodné?

Je to tak. Musíme garantovat, pokud hlásíme takové případy do Německa do mezinárodní sítě, aby ty výsledky byly skutečně potvrzené státními mechanismy.

Jak by tedy lidé měli efektivně postupovat?

V tuto chvíli by lidé skutečně měli reálně konzultovat s hygienikem, kde byli, protože dnes už to není jen otázkou rizikových oblastí, ale měli by říci, zda někde dělali rizikové aktivity. Kupříkladu, pokud tam navštívili zdravotnické zařízení, tak to bereme jako rizikovou aktivitu. Pokud pobývali v nějakém veřejném prostoru, kde byla kumulace většího počtu osob, nebo byli v hotelu, kde se vyskytla nákaza, tak tam je jasné, že tito lidé budou odebráni. To je zcela bez diskusí.

Pokud nebyla žádná indikace, tak hygienik řekne, že nejsou indikování k odběru, a pak mají právo zvolit si cestu přes privátní laboratoř.

Na konci týdne má skončit další fáze jarních prázdnin. Očekáváte nárůst ať už testovaných či nakažených?

Určitě ano. Pro nás je Itálie bohužel nejfrekventovanější lokalita, kterou navštěvují naši občané. Ve středu byla v ČR diskuse s premiéry visegradské čtyřky a ukazuje se, že v každé zemi je to jinak.

Maďaři jezdí kupříkladu hlavně do Rakouska, Poláci taktéž, my jezdíme dominantně do Itálie. Tím pádem je to pro nás opravdu velké riziko. Vzhledem k tomu, že právě Itálie je v tuto chvíli nejrychleji se rozvíjející oblastí s epidemií na světě, což je až překvapivé, tak jsem přesvědčený, že opravdu budeme muset řešit akutně situaci s vracejícími se lidmi a očekávám, že tu opět nějací lidé s pozitivním nálezem budou.

Máte ve spolupráci s ministrem zahraničí zmapováno, kolik českých občanů je aktuálně v Itálii a kolik by se jich tedy v příštích dnech, třeba i s končícími prázdninami mělo vrátit zpět do Česka?

Ta situace je dnes jednodušší, než v minulosti. Jsme schopni přes mobilní operátory zjistit, kolik lidí tam je. Používá se i aplikace DROZD, kterou má ministerstvo zahraničí. Je u ní ale jedna nevýhoda. Aplikace totiž funguje jen na dobrovolné bázi. I když je pravda, že právě koronovirová epidemie zvedla zájem o tuto aplikaci možná dvaceti násobně přímo u Itálie.

Jednáte tedy o tom, že by v nejbližších dnech měla být tato aplikace z důvodu lehčího mapování povinná?

Problém je s GDPR, protože kvůli tomu nejsme schopni čerpat úplná data z této aplikace. Lidé tam totiž ukládají data s tím, že se nebudou dále šířit a pro nás to není vyčerpávající databáze, takže s ní příliš v tuto chvíli nepracujeme z těchto dvou důvodů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

TomasLB ( 5. března 2020 21:43 )

Do 14 dní tu máme zavřené školky a školy a totální kolaps hospodářství...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa