Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Buď premiér, nebo nic.“ Babiš to s odchodem myslí vážně, shodují se politologové

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, mav - 
21. února 2020
06:00

Premiér Andrej Babiš (ANO) překvapil v Blesku krátkou, ale zásadní větou. V pořadu Ptám se, pane premiére totiž stanovil termín, kdy by mohl odejít z politiky. Pokud mu sněmovní volby nevyjdou podle představ, stáhne se z ní prý za rok a půl. Podle politologů to myslí šéf kabinetu vážně, protože nechce hrát druhé housle.

„Občané rozhodnou o tom, jestli odejdu z politiky. Říjen 2021 bude raz dva. Pan (předseda ODS Petr) Fiala říkal, že nás porazí ve volbách. Já když prohraju volby, tak určitě nebudu pokračovat v politice,“ řekl Babiš ve středu v pořadu Blesk Zpráv Ptám se, pane premiére.

Podle politologů, které Blesk Zprávy oslovily, je vzkaz voličům jasný. Babiš se snaží voliče neustále udržovat v pozoru a čas od času je mobilizovat. Politolog Jan Kubáček v pořadu Epicentrum připomněl, že to není poprvé, co premiér takto vyhrožuje. Podobné to bylo totiž i v květnu 2017 při vládní krizi, kdy Babiše coby vicepremiéra a ministra financí nechal pár měsíců před volbami odvolat z vlády tehdejší premiér a bývalý šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Video  Kubáček o Babišovi: Babiš svým vyhrožováním o odchodu mobilizuje voliče  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Na jeho voliče to jednoznačně funguje. Oni nemají vazbu k hnutí ANO, k nikomu dalšímu v hnutí. Mají jedinou vazbu k trenérovi týmu, který se jmenuje Andrej Babiš,“ míní Kubáček. Babiš má podle něj navíc vždy promyšlený čas, kdy takové téma otevře.

„Jednoznačně dobrý politický marketing, dobrý cit. Andrej Babiš ho používá velmi rád, aby nastolil nové téma,“ řekl Kubáček. Premiér tak chtěl podle politologa odvést pozornost od rozhodnutí Ústavního soudu o zákonu o střetu zájmu, takzvaného lex Babiš.

„Je vidět, že na toto má čuch. Všimněte si, že nám neříkal, jak dopadnou krajské nebo senátní volby, ale až ty pozdější volby v roce 2021. Uvědomuje si, že bude hrát s úplně jiným publikem a že ten výsledek je pro něj důležitější. Ví, že výsledky těch předchozích voleb nebudou tak působivé, proto míří na jinou fotbalovou soutěž,“ dodal Kubáček.

Politolog: Babiš by jen tak nedokázal zasednout v opozici

„Myslím, že je to přesně nový styl fungování politiky, kterému se říká technokratický populismus. Kdy lidé buďto chtějí být u moci, anebo u toho nechtějí být vůbec,“ zhodnotil Babišovu „ odchodovou výhružku“ politolog Lukáš Novotný. Babiš tím už dnes podle něj apeluje na voliče, že je člověk, který rozhodně nebude sedět jen v opoziční lavici.

„Andrej Babiš není člověk, který by dnes dokázal jen tak zasednout v opozici, nebo který by chtěl zažít naprosto traumatizující zážitek a být jen ministrem vlády, nedej bože s premiérem, který ho naprosto neuznává,“ dodal Novotný.

Video  Babišův odchod z politiky: „Dobrý politický marketing, který už tu byl,“ soudí politolog  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Šéf ANO přitom nemá podle politologů v podstatě důvod jen tak voliče mobilizovat. Podle průzkumů veřejného mínění od různých agentur se totiž volební preference hnutí ANO pohybují stabilně okolo 30 procent a podle šetření agentury STEM se popularita samotného Babiše pohybuje okolo 50 procent.

„Je to jakýsi vzkaz voličům ze strany Andreje Babiše, že stojí o jejich hlasy a že stojí za to jít k volbám a volit hnutí ANO, aby jim mohl opět sloužit,“ míní další z oslovených politologů Lukáš Jelínek.

„Žádné druhé housle“

„Pokud by mělo ANO skončit v opozici, tak by to v tom případě bylo téměř jistě bez něj,“ myslí si Jelínek, podle kterého Babiš svými slovy ve studiu Blesku vyslal poměrně silný apel na voliče, který zřejmě ještě do voleb několikrát uslyšíme.

„Premiér Babiš není ochotný a neumí hrát druhé housle. Je to takový přístup: Po mě potopa,“ zmínil Jelínek, který má blízko k sociální demokracii. Podle něj ale není vyloučené, že by hnutí ANO nemohlo v politice, a to i v opozici, fungovat bez Babiše. „Kupříkladu kdyby Alena Schillerová nebo Karel Havlíček vstoupili do hnutí ANO a chtěli by zastávat pozici lídrů, tak by to mohlo být dál silné hnutí na politické scéně,“ řekl Jelínek. Problémem ale je, že se hnutí ANO dnes prezentuje jen jako Andrej Babiš, podtrhl politolog.

I bez Babiše by to mohlo jít

Aktuálně je Alena Schillerová podle už jednou zmíněného průzkumu agentury STEM na druhém místě popularity, hned za premiérem Babišem. Kladně ji hodnotí 47 procent oslovených voličů. „A časem, pokud nebude Karel Havlíček dělat boty na ministerstvu dopravy a průmyslu, tak může stoupat také on,“ dodal Jelínek.

Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová nedávno Blesk Zprávám potvrdila svou ambici kandidovat v příštích volbách do Poslanecké sněmovny. Ze státní úřednice se chce stát opravdovou političkou a ve volbách si tak nechat vystavit vysvědčení za práci na ministerstvu.  

Video  Babiš o odchodu z politiky, pivu, drahém bydlení i koronaviru: Celý záznam pořadu Ptám se, pane premiére  - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

safinka59 ( 11. srpna 2020 07:17 )

Souhlasím ! 👍

safinka59 ( 11. srpna 2020 07:16 )

Ifigenie: naprostý souhlas ! 👍

MAMKA2316 ( 15. března 2020 12:05 )

ASI VĚTŠINOU NICKY A KOMEDIANTI VOLÍ NICKY S PRAVICE A PIRÁTSKÉ VOLI ASI VĚTŠINOU JE ALE SLUŠNÍ LIDÉ VĚTŠINOU VOLI BABIŠE SPD,TRIKOLORU

jezidedek ( 23. února 2020 11:18 )

fugas77 jako vždy obecný blb národa!

EnSabaNur ( 22. února 2020 15:12 )

UUž ste si daly koblihu dneska? Doufám že to pra.. Mluví aspoň jednou pravdu a vypadne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa