Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš v Blesku: O „kytkovém milenci“, svatbě syna, „peklu“ na dovolené s Monikou i odchodu

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
20. února 2020
05:01

Andrej Babiš (ANO) si postěžoval na to, že jeho dovolená v Alpách byla „peklo“ a na dálku musel řešit vše možné - od ombudsmana po pivo. V pořadu Ptám se, pane premiére byla řeč o vážných tématech jako drahé bydlení, důchody, hrozba koronaviru či právě zmatek kolem pivního DPH. Řeč však přišla i na odlehčenější věci. Jak to je se svatbou Andreje Babiše mladšího, který údajně požádal o ruku svou partnerku Jelizavetu? A co Babiš řekl dalšího o své rodině, ale i vlastní budoucnosti včetně možného odchodu z politiky?

Andrej Babiš mladší žije ve Švýcarsku a pozornost upoutal v době, kdy se řešil jeho údajný únos na Krym Petrem Protopopovem prý kvůli výpovědi v kauze Čapí hnízdo. Letos se stejně jako další rodinní příslušníci premiéra Andreje Babišedočkal zastavení stíhání v kauze Čapí hnízdo. Jeho větev případu byla projednávána zvlášť.

„My komunikujeme. Já jsem myslel, že mi chcete říct, že se nám někdo omluví za ty tři roky toho pekla. Té mojí rodině. Ne, nikdo se neomluví. Vy dobře víte, že je to politický proces, celé Čapí hnízdo,“ řekl k tomu Babiš v pořadu Ptám se, pane premiére.

V minulosti přitom svého syna hájil přímo ve Sněmovně. „Doufám, že dnes už všichni chápete, že můj syn byl na Krymu na výletě, kde navíc poznal svou přítelkyni. I to je asi pro někoho problém. Přítelkyni, se kterou je momentálně zasnoubený. Já jsem tomu strašně rád. Je můj syn nemocný? Kdo tady začal tu debatu o mých dětech? No já jsem to rozhodně nebyl,“ říkal Babiš v listopadu 2018 na plénu, načež se ozval z poslaneckých lavic.

Bude svatba? Babiš mlží: Je to synova věc

Babiš tak sám mluvil o tom, že se Andrej mladší zasnoubil s přítelkyní Jelizavetou, se kterou měl na Krymu pobývat. Doba pokročila, na dotaz moderátora Blesku, zda premiérův syn a jeho vyvolená již k 19. únoru 2020 pokročili v plánech na svatbu, však Babiš neodpověděl.

„Ne, to já jako nechci komentovat, protože je to jeho věc. On samozřejmě je dospělý a dělá si, co chce, já nevidím důvod, proč bych to tady řešil. To je jeho soukromí a bude mu teď 37 let. Tahle vymyšlená aféra o tom únosu a ta prasárna, co předvedla kyperská firma Seznam, která vyvádí velké peníze do daňového ráje pro majitele a samozřejmě lže od rána do večera, tak k tomu nemám co komentovat. To je hyenismus největšího grádu,“ bránil se premiér. 

Snoubenka Andreje Babiše ml. Jelizaveta: Jsou ještě spolu? Andrej Babiš st. o jejich vztahu mluvit nechtěl Snoubenka Andreje Babiše ml. Jelizaveta: Jsou ještě spolu? Andrej Babiš st. o jejich vztahu mluvit nechtěl | Vkontakte

Právě Andrej mladší, syn z prvního manželství, přitom nechyběl se svou sestrou Adrianou Bobekovou na Čapím hnízdě, když si tam jeho otec bral Moniku Babišovouv červenci 2017.

Babiš Junior byl přítomen i na svatbě svého otce v roce 2017 na Čapím hnízdě Babiš Junior byl přítomen i na svatbě svého otce v roce 2017 na Čapím hnízdě | archiv Blesku

Alpská dovolená s pivem

Do Alp minulý týden vyrazil premiér Babiš se svou druhou manželkou Monikou a dětmi Vivien a Frederikem. „Moje dovolená byla s ombudsmanem, s pivem díky vám, takže já jsem byl online. Řešili jsme ombudsmana, potom pivo a stále něco. Novináři mě nešetří a stále se něco ptají. Ale jo, já jsem vděčný za tu dovolenou a hlavně, že můžu spát bez budíku, a bylo to fajn,“ řekl o své dovolené, kterou v nedělním hlášení na facebooku přezdívaném „Čau lidi“ označil za „peklo“ kvůli neustále vyzvánějícímu telefonu a zprávám.

Sám Babiš přitom z Francie poslal foto s půllitrem - v návaznosti na debaty o změně DPH na čepované pivo od 1. května (ze sazby 21 procent na 10 procent). Pochlubil se fotkou s pivem s vysokohorskou přirážkou. Miliardáře a druhého nejbohatšího Čecha stálo 15 eur - v přepočtu 375 korun. 

Babiš poslal pozdrav z francouzských Alp: Pivo s vysokohorskou přirážkou, půllitr za 15 euro Babiš poslal pozdrav z francouzských Alp: Pivo s vysokohorskou přirážkou, půllitr za 15 euro | Facebook A. Babiše

„Ano, to byla ale nadmořská výška a víte co, daroval jsem ho tam Němcům, protože to bylo dopoledne. To nebylo kvůli té ceně, ale kvůli té nadmořské výšce a hlavně kolegové chtěli hezkou fotku, aby tam byly ty hory a sníh.. Tak jsem vylezl až nahoru. Pokud jsem někoho pohoršil, tak se omlouvám,“ komentoval to Babiš a odmítá, že by jeho vláda způsobila pivní chaos, naopak tvrdí, že plní ohledně nižší sazby DPH svůj dřívější slib.

Květinový milenec

Vytýkala snad premiérovi jeho paní, že se telefonu a pracovním záležitostem věnoval i během volna? „Samozřejmě jí se to nelíbí, ale na druhé straně ona neustále řeší ten instagram, takže nemáme si co vyčítat vzájemně,“ prozradil Babiš.

Připomněl tak kauzu ze sklonku loňského roku s večírkem u Babišových, kde se paní Monika převlékla do kostýmku „sexy Santa Clausové“ a nechyběl ani florista a její kamarád Ivan Šablatura, který však „ujel“ v jednom z komentářů na instagramu, když psal o tom, že zatímco se „chudina“ baví u fotek, oni na večírku.

Již tehdy premiér zuřil a Šablaturu nejednou veřejně pokáral. „Já jsem na tom večírku byl taky a ten pán to komunikačně nezvládl, také jsem mu za to vyčinil. Můj rodinný přítel není, ale je zkrátka v nějaké skupině lidí, se kterou se moje paní stýká. Jsou to její kamarádi, já ho samozřejmě jako znám. Taky hned novináři řešili, jestli tu kytku pro Ursulu von der Leyen (šéfka Evropské komise - pozn. red.) platil Úřad vlády. Samozřejmě to platím sám. Znovu opakuji, že dělám zdarma, všechno si platím sám,“ uvedl nyní premiér.

Monika Babišová a kauza vánočního večírku u Babišův: Florista Šablatura po něm psal o "chudině", od premiéra to schytal Monika Babišová a kauza vánočního večírku u Babišův: Florista Šablatura po něm psal o "chudině", od premiéra to schytal | Instagram M. Babišové

Ze svého si platil loni i letenky do Japonska či USA, upozornil Babiš ve studiu Blesku. Do Japonska s ním letěla manželka Monika, do USA i dcera Vivien. V Japonsku se Babišovi stali svědky uvedení na trůn nového císaře Naruhita. Z USA si mj. odvezli i společné foto z banketu pořádaného Donaldem a Melanií Trumpovými, kteří je předtím přijali přímo v Bílém domě v březnu 2019.

Babišovi před Sochou svobody. Premiérova žena Monika Babišová se na instagramu pochlubila fotkami z USA. I s dcerou Vivien Babišovi před Sochou svobody. Premiérova žena Monika Babišová se na instagramu pochlubila fotkami z USA. I s dcerou Vivien | Instagram Moniky Babišové

„Letenky do Japonska i do Ameriky si platím ze svého. I ty diety, které jsem dostal za ty cesty, jsem poslal samoživitelkám. Můžu všechny daňové poplatníky ubezpečit, že makám od rána do večera, makám zdarma a stát mi vlastně nic neplatí. A pokud jsem na těch cestách, tak se zeptejte kolegů, kteří tam s námi chodí, nebo ochranky, která se musí střídat, aby to se mnou vydržela, že tam fakt nechodím na výlety,“ bránil se Babiš.

„Takže Šablatura... Já si z toho dělám srandu - kytkový milenec. Všechny kytky jsem platil ze svého. Chápu, že je to velká senzace, ale já to jako neřeším,“ dodal Babiš.

Andrej a Monika Babišovi se vydali do Japonska. Na uvedení na trůn nového císaře Naruhita Andrej a Monika Babišovi se vydali do Japonska. Na uvedení na trůn nového císaře Naruhita | Instagram Moniky Babišové, Reuters

Kremlík? Nechová se standardně, míní premiér

Sociálních sítí se týkal přitom i dotaz na současné chování bývalého člena pro změnu z Babišovy vládní „rodiny“ - vyhozeného ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO), který se poroučel z čela resortu kvůli zakázce na e-shop na elektronické dálniční známky.

Po svém konci, kdy ho vystřídal Babišův oblíbenec a „superministr“ Karel Havlíček (za ANO), který zvládá zastávat funkci vicepremiéra, ministra průmyslu a obchodu a právě i šéfa dopravy, však Kremlík zaujal řadou věcí. Nejen tím, že upozornil na údajný úplatek, 1,5 milionu, který mu byl nabídnut.

Vladimír Kremlík s Karolínou Slavíčkovou Vladimír Kremlík s Karolínou Slavíčkovou | instagram Vladimíra Kremlíka

Právě Kremlík na sociálních sítích nechává hojně nahlédnout do svého soukromí plného večírků, cvičení či vycházek s přítelkyní. Pozastavil se však i nad vztahem s Babišem samotným. „Andrej Babiš pohrdá slabochy a přitakávači, musíte na něj často zvýšit i hlas. Tomu on rozumí,“ psal o Babišovi.

„Samozřejmě já mám specifickou komunikaci, komunikuju většinou přes esemesky (...) Pan Kremlík je úředník, jako ministr fungoval a teďka jak se chová? Já nevím, to ani snad nechci moc komentovat, to je asi jeho problém, ale nechová se úplně standardně,“ reagoval na to Babiš v prvním letošním vydání pořadu Ptám se, pane premiére. 

O vlastním konci v politice

Kremlíkovo ministerské působení je minulostí, otázkou je, jak dlouho v politice vydrží sám Babiš.

„Moje působení v politice má negativní vliv na všechno. Na mně, na rodinu, na moji bývalou firmu atd. (...) Ta firma je zásadně poškozena, že jsem v politice. Si myslíte, že všechny ty státní instituce, že mají rády Agrofert? (...) Jsou to všechno nesmysly, jednoznačně ta firma trpí tím, že já jsem v politice a nikdo ji nešetří. Žádné státní instituce ji nešetří, spíš naopak. A proč by vlastně ta firma nemohla dostávat dotace jako jiné firmy jenom na základě  toho, že já jsem tu firmu poškodil už jen tím, že jsem z ní odešel? Tím jsem ji zásadně poškodil,“ uvedl Babiš o holdingu Agrofert, který převedl do svěřenských fondů.

A na dotaz, co se stane v momentě, kdy skončí v politice a zda se opět vrátí k podnikání - do čela Agrofertu. „Ale tak samozřejmě, tak o tom rozhodnou občané. Já myslím, že říjen 2021 bude raz dva a pan Fiala (předseda ODS Petr Fiala - pozn. red.) říkal, že nás porazí ve volbách. No tak já když prohraju volby, tak určitě jako nebudu pokračovat v politice,“ dodal Babiš.

Video  Ptám se, pane premiére: O pivu, drahém bydlení, zvyšování důchodů i dovolené s rodinou  - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

murQ ( 20. února 2020 16:17 )

Njn, Kate se k tomu nemá. Ale flek si vybral dobrej, nakoukni na zprávu.

murQ ( 20. února 2020 16:12 )

Mám radost, Zeman už "kopne", píše Blesk. Už se to celé blíží.

murQ ( 20. února 2020 16:06 )

Nestíhá, podvýživa mu klesla i v gatích, povoluje zahradníky.

murQ ( 20. února 2020 16:04 )

a když je opak, tak tu na % špekuje, pyca husa jusa. Průzkum si prostě Bureš platí a hotovo... jjusujovina.

murQ ( 20. února 2020 16:01 )

Přesně, máme haldy politiků, vysokých úředníků, všeho přehršel pro 10 mil. zemi.čku. Polovina hnoje jen hrabe. Ono to bylo, je a bude,,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa