Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Babiš kvůli drahému bydlení peskoval banky. O hypotékách chce jednat i s Rusnokem

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
19. února 2020
13:57
Autor: ula, simao - 
19. února 2020
12:30

Mnoho lidí v Česku se potýká s vysokými cenami bytů. Některým odchází z příjmu takřka dvě třetiny peněz právě na bydlení. Česko navíc stoupá v žebříčku cen nemovitostí v Evropě. Řada lidí zahrnula premiéra Andreje Babiše v pořadu Ptám se, pane premiére dotazy, jak si má vystačit se svými příjmy, aby mohli důstojně bydlet. Babiš se domnívá, že nové byty by měla stavět především města a obce a také je třeba změna stavebního zákona. Zároveň vyjádřil nespokojenost s politikou bank a hodlá o tom jednat s guvernérem České národní banky Jiřím Rusnokem.

„Průměrný důchod činí 14 400 korun, nejlevnější byt v Praze nyní 1+kk nájem 7500 + 1800 služby. Myslíte si, že zbylá částka 5100 korun je důstojné žití,“ ptala se premiéra paní Pelikánová. A připojila dotaz: „Proč nestavíte obecní byty? Proč podporujete firmy úlevami na daních a netlačíte je do výstavby firemních bytů? Jediné dlouhodobé řešení výstavby bytové situace je větší nabídka.“

Předseda vlády v reakci na dotaz v pořadu připomněl, že v roce 1989 bylo postaveno 79 tisíc bytů a 600 tisíc bytů převedl stát na samosprávu - tedy na města a obce.

„A kde jsou ty byty? My jako stát říkáme, že nechceme stavět byty, to není naše role. Za minulé koalice jsme ztratili čas ohledně zákona o sociálním bydlení, protože nemůžeme ze zákona nutit obce a města, aby měly povinnost každému postavit byt,“ řekl Andrej Babiš. Připomněl, že každé město má bytovou komisi a přehled, proto by byty měla stavět hlavně města. „Praha má 70 miliard na účtech, tak může stavět,“ uvedl předseda vlády.

Babiš: Na změně stavebního zákona pracujeme

Zároveň Babiš připustil, že je třeba vytvořit výhodné podmínky pro developery a změnit stavební zákon. „Pracujeme na tom, chceme to rozhodně urychlit,“ slíbil premiér. Připomněl také program Výstavba a půjčování peněz mladým rodinám.

Andrej Babiš se hodlá v budoucnu sejít s guvernérem ČNB Jiřím Rusnokem, protože se mu nezamlouvá chování bank v Česku.

„Mluvil jsem s rodinou z Českého Krumlova, která chce postavit dům za 4 miliony. Banka po nich chce 800 tisíc a ještě zastavit nový dům i ten starý. Nelíbí se mi, jak k tomu banky přistupují, proč by měly mít úvěr předzajištěný dvakrát?“ divil se Babiš a uvedl i další příklad: „Slyšel jsem, že někdo chtěl jen výpis, že je majitel účtu, a banka si naúčtovala 300 korun. Tohle není přípustné a chci o tom s ČNB diskutovat.“

Video  Ptám se, pane premiére: Andrej Babiš hodlá o drahých hypotékách jednat s Jiřím Rusnokem 
Video se připravuje ...

cozumel ( 20. února 2020 08:04 )

Tady se někdo za komančů měl dobře. A když už se ty baráky stavěly a lidi měli kde bydlet, proč moji rodiče s malým dítětem čekali na byt 6 let a bydleli jsme 3 lidi v pokoji 16 m2? A jiní čekali desítky let? Za těch 30 let jste hodně už zapomněl!

cozumel ( 20. února 2020 08:02 )

Babiš by mohl odejít z politiky ihned - po**al, co mohl! A zpolitizované soudy? Jo, hold soudy nechtějí, aby Babiš okrádal stát o dotace a posílal si je na svoje soukromé firmy, za které se bije jako lev, ale které mu údajně nepatří! Ten člověk nemá v politice co dělat - je to psychopat!

mekeke ( 19. února 2020 13:32 )

Pán Babiš chce furt s nekym jednat. Ať začnou u zrušení daně z nabytí nemovitostí.

gallio ( 19. února 2020 13:22 )

Takto to vypadá když banky řídí veksláci typu Rusnoka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa