Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Útok na české politiky? Česko vyhostilo dva Rusy, Babiš sundal roušku, Hřib si ulevil

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
5. června 2020
16:52
Autor: simao, sova, ČTK - 
5. června 2020
14:05

Napjatě se očekávalo, co Andrej Babiš (ANO) v pátek odpoledne na narychlo svolané tiskovce oznámí. Podruhé za jeden den s ministrem Tomášem Petříčkem (ČSSD) po boku. Premiér při v koronavirových časech nezvykle krátké tiskovce vzkázal: Zpráva o hrozícím útoku na české politiky byla smyšlená a důsledkem vnitřního boje na ruské ambasádě v Praze. Dvě osoby z Ruského velvyslanectví byly vyhoštěné. Podle zjištění Deníku N jde o Igora Rybakova a Andreje Končakova, který měl dříve do Česka přicestovat s kufříkem obsahujícím ricin. Informaci následně potvrdila i ruská agentura RIA Novosti. Oba muži pracovali pro ruskou státní agenturu Rossotrudničestvo. Zřejmě spolupracovali s ruskou tajnou službou FSB a od počátku mezi nimi panovala silná nevraživost, až nepřátelství.

Andrej Babiš (ANO) se vydal v pátek nezvykle na druhou tiskovku v jeden den s Tomášem Petříčkem (ČSSD). Ta první v 7:30 se týkala uvolňování na hranicích při cestách do zahraničí. Panovalo napětí, čeho se bude týkat ta druhá, svolaná na 13:30. Dle informací Blesk Zpráv bylo jasné, že nepůjde o odvolání Petříčka, po kterém volají komunisté, kteří Babišovu koaliční vládu podporují, a šéf KSČM Vojtěch Filip ministra nešetří.

„Dovolte, abych vás informoval o závěrech prověřování případu, který se týká údajného ohrožení českých regionálních politiků ze strany Ruska. Vzhledem k tomu, že se zde jedná o utajované skutečnosti, nebudu zacházet do podrobností,“ odhalil Babiš - tentokrát bez roušky - záhadu páteční odpolední tiskovky.

Smyšlená informace o plánovaném útoku

„Každopádně z informací a předložených důkazů, které jsem obdržel od BIS, jednoznačně vyplývá, že celá kauza vznikla v důsledku vnitřního boje mezi pracovníky zastupitelského úřadu Ruské federace v Praze, kdy jeden z nich zaslal cíleně naší BIS smyšlenou informaci o plánovaném útoku proti českým politikům,“ pokračoval premiér.

Týdeník Respekt v dubnu informoval o tom, že do Česka měl dorazit pracovník ruských tajných služeb s jedem ricin. Rusko tuto informaci následně oficiálně popřelo. Český prezident Miloš Zeman pak o ricinu začátkem května mluvil jako o neškodném projímadle.

Z Babišova vyjádření však vyplynulo, že žádný agent s ricinem nebyl. Že přitom v pátek půjde na Úřadu vlády o něco ne zcela očekávaného, tomu napovídalo i špitnutí před začátkem v sále Strakovy akademie, že mikrofon pro dotazy novinářů nebude tentokrát potřeba. Na dotazy skutečně nedošlo.

Podle Babiše jde o další poškození česko-ruských vztahů a poškození dobrého jména Ruské federace v ČR. „My máme samozřejmě zájem na dobrých vztazích se všemi zeměmi, ale jsme svrchovaný stát a takovéto akce na našem území nejsou přijatelné,“ vzkázal Babiš.

Dva pracovníci ruského velvyslanectví jako persona non grata

Výsledek? „Dva pracovníci Ruského velvyslanectví byli prohlášení za persona non grata,“ oznámil Babiš a děkoval BIS, že v relativně krátkém čase dokázala rozklíčovat, co se přesně odehrálo. Té BIS, kterou Zeman v minulosti pro změnu označil za „čučkaře“.

Video  Jeřáb odstranil sochu maršála Koněva z náměstí Interbrigády v Praze 6, 3. dubna 2020.  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

„Diplomatické řešení nebylo nakonec bohužel možné, přístup Ruské federace nám nedává jinou možnost a to i s vědomím očekávaných recipročních kroků. K tomuto kroku, tedy k vyhoštění diplomatických zástupců kteréhokoli státu a jejich prohlášení za nežádoucí osoby, přistupujeme jen velmi zřídka, ve výjimečných situacích a po velmi zralé úvaze,“ doplnil Babiše Petříček, který tak i přes tlak a výhrůžky komunistů ve funkci setrvává.

Rusové na sebe donášeli?

Deník N zjistil identitu obou Rusů, kteří mají nyní na opuštění republiky 48 hodin. Šlo o pracovníky agentury Ruské federace Rossotrudničestva, kterou zde provozuje Ruské centrum vědy a kultury.

Andrej Končakov byl pověřen řízením pražské pobočky této instituce, Igor Rybakov zastával funkci „vedoucího oddělení“ a fakticky byl podřízeným Končakova. Český deník přišel navíc s informací, že kauza „ricin“ vznikla fakticky kvůli nevraživosti obou mužů.

Tím, kdo podle českého premiéra Babiše zaslal BIS smyšlenou informaci o plánovaném útoku měl být právě Rybakov, který tak učinil ve snaze označit Andreje Končakova u nadřízených v Moskvě za neschopného.

Rusko: Nepřátelský krok, jsme hluboce rozčarováni

Ruské velvyslanectví v České republice označilo vyhoštění dvou diplomatů za nepřátelský krok, který byl od počátku založen na nepodloženém obviňování v médiích. Podle ambasády to svědčí o nezájmu Prahy normalizovat vztahy mezi zeměmi, které poslední dobou degradovaly, za což Moskva dává vinu české straně.

„Jedná se o vykonstruovanou provokaci. Tento nepřátelský krok, jenž byl od počátku založen na nepodloženém obviňování v médiích, svědčí o nezájmu Prahy normalizovat rusko-české vztahy, které poslední dobou degradovaly, a to ne naší vinou. Jsme hluboce rozčarováni z takového přístupu českých partnerů, jenž nechává čím dál menší prostor pro konstruktivní dialog,“ uvedlo velvyslanectví na svém facebooku.

Dozvuky Koněva a agenta s ricinem

K eskalaci napětí mezi Českem a Ruskem došlo poté, co byla na Praze 6 odstraněna socha maršála Koněva, proti čemuž ruská ambasáda protestovala. Policejní ochranu po informacích o údajné bezpečnostní hrozbě dostal starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) a také primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti). A to i kvůli přejmenování náměstí Pod kaštany na náměstí Borise Němcova.

Vedle toho se terčem ruské kritiky stal i starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS), který nechal ve své městské části zřídit po hlasování pomník vlasovcům.

Video  „Moje místo je v pražské politice,“ říká primátor Hřib. Jak chce do metropole přilákat turisty?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Hřib: V Praze je ruských diplomatů příliš

Po vyhoštění ruských diplomatů se dá očekávat stejná odveta ze strany Moskvy. O tom, že je v Praze na ruské ambasádě příliš lidí, často považovaných za agenty, se však mluví dlouhodobě.

Nyní na to narážel při reakci na Babišovu a Petříčkovu tiskovku primátor Hřib. „Rozhodnutí o vyhoštění dvou ruských diplomatů považuji za správné. Z mého pohledu je jich v Praze i tak více než dost. Děkuji za profesionální BIS a Policii ČR v posledních týdnech,“ vzkázal pirátský šéf metropole ve své první reakci.

BIS naplnila své zákonné poslání. Premier Andrej Babiš dnes uvedl dostačující informace a z naší strany není třeba žádný další komentář,“ vzkázala Bezpečnostní informační služba taktéž na twitteru.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zyxr ( 7. června 2020 15:47 )

Kopla

Zyxr ( 7. června 2020 15:43 )

Nedělní chvilka poezie :

Vidím zemi Českou zchudlou zcela.
Svítí hvězda pěticípá
pod ní český národ chcípá
kéž by noha Jana Husa
do ***e kola rusa.

e.lesanova ( 6. června 2020 16:50 )

Bohužel, AB nejspíš musí vzít "báchorku" BIS jako relevantní, nemyslím, že je tak naivní a věří tomu, že TAKTO to proběhlo...a 100% souhlas s tím, že měli být dávno popotahováni ti tři PŮVODNÍ viníci, díky jejichž stupidním a záměrným provokacím se tohle všechno odstar­tova­lo..­.stej­ně, jako jim dát k úhradě veškeré náklady s tím spojené...tahle banda stejně nedá pokoj, vláda by se měla podobným provokacím poškozujícím vztahy mezi zeměmi jasně vymezit...jsme suverénní země stejně, jako každá jiná, ale pokud někdo doplatí na zhoršení vztahů s Čínou či RF, budeme to jen my

e.lesanova ( 6. června 2020 16:41 )

Hlavní čučkař "nez­klamal­"...bo­hužel nemá moc fantazie, aby vyplodil lepší dramatickou linii...Tohle je, bohužel, příliš okaté

dementni_sekta_ODS ( 6. června 2020 11:10 )

měli by razantně snížit kvótu pro blborusácké diplomatictké ***y, kteří si vyvalují své teroristické řitě v ČR už dost bylo okupantských podvratných a zlodějských aktvit blborusácký kretoblbů

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa