Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Bolševickej cenzor,“ schytal to Filip. KSČM tlačí na Babiše, ať vyhodí Petříčka

Aktualizováno -
4. června 2020
21:09
Autor: ČTK, sova - 
4. června 2020
18:38

Předseda KSČM Vojtěch Filip uvedl, že KSČM bude tlačit na odvolání šéfa diplomacie Tomáše Petříčka (ČSSD). Pokud k tomu Andrej Babiš (ANO) nepřistoupí, komunisté prý nebudou hlasovat pro některé neupřesněné vládní návrhy. Sám Filip čelil ve čtvrtek ostré kritice ve Sněmovně za údajnou cenzuru. A to v momentě, kdy utnul projev poslance Pirátů. Vysloužil si označení „bolševickej cenzor“.

Předseda komunistů Vojtěch Filip (KSČM) kritizuje ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) dlouhodobě. Ve středu Filip uvedl, že KSČM bude usilovat o jeho odchod z kabinetu, ve hře je i omezení podpory pro vládní návrhy. Neupřesnil, o jaké by šlo, prý jich je dost. „Panu premiérovi jsem řekl, jaké kroky budeme činit,“ uvedl v pořadu 20 minut Radiožurnálu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) reagoval dnes. Nevidí prý nyní důvod ke změnám ve vládě. A nemá ani informace o tom, že by KSČM, která menšinový kabinet toleruje, nepodpořila některé vládní návrhy, pokud by ve funkci Petříček zůstal. Babiš to novinářům řekl ve čtvrtek při návštěvě Karlovarského kraje.

Pan Petříček je nominant ČSSD a my máme koaliční smlouvu. Je to pro mě nová informace, i když vím, že pan předseda Filip má dlouhodobě výhrady vůči panu ministrovi. Ale já tu koaliční dohodu držím, a tak to v tuto chvíli ani nemohu komentovat,“ řekl Babiš. Podle koaliční smlouvy se výměny ministrů mohou konat pouze se souhlasem strany, která je do kabinetu nominovala.

Filip Petříčkovi vytýká zejména skutečnost, že se připojil ke společnému prohlášení ministrů zahraničí devíti zemí střední a východní Evropy a Spojených států, kteří upozorňovali, že konec druhé světové války nepřinesl všem svobodu, neboť velká část Evropy se dostala do mocenské sféry Sovětského svazu.

Filip odebral slovo poslanci a čelil kritice za cenzuru

Sám šéf komunistů Filip však ve čtvrtek řešil ve Sněmovně další trable. Od opozice si tentokrát vysloužil obvinění z cenzury. Důvodem bylo jeho rozhodnutí ukončit projev poslance Pirátů Jana Lipavského, který kritizoval možnou intervenci státu do letecké společnosti Smartwings, která by chtěla od státu půjčku nebo záruku za komerční úvěr 1,7 miliardy korun na záchranu před krachem.

Lipavský podle Filipa nemluvil k tématu, které se týkalo informací vlády o nákupech zdravotnického materiálu a podílů v soukromých firmách či jiných zvažovaných intervencích. Na to poukazovali Piráti, podle nichž Filip předsedající schůzi nepostupoval správně. Upozornili, že předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) byl informován o tom, že tématem mají být i Smartwings. Provládní většina námitky proti Filipovu postupu v hlasování odmítla.

Jako pokus o cenzuru označil Filipův postup jak poslanec ODS Pavel Žáček, tak pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík. „Tady bolševickej cenzor někomu odebírá slovo. Co si to dovolujete, pane Filipe,“ uvedl Ferjenčík. Filip se hájil tím, že jiný postup zvolit nemohl. „Já jsem nikoho necenzuroval,“ ohradil se.

Lipavský vyzval Filipa, aby předal řízení schůze někomu jinému. Filip to odmítl s tím, že pro svůj postup získal v hlasování důvěru Sněmovny. Piráti se proto rozhodli využít možnosti, aby Lipavský svůj projev dokončil jako zástupce poslaneckého klubu, na něhož se omezení nevztahují.

Poslanec ODS Marek Benda k tomu poznamenal, že neschopnost uznat chybu vedla k tomu, že poslanci promarnili čas v rozepřích o pravidla jednání. „Zamyslete se občas nad tím, za jakou cenu tady chcete prosazovat většinu,“ vzkázal do koaličních lavic.

Po dvacetiminutové přestávce se řízení schůze ujal šéf Sněmovny Vondráček, který oznámil, že umožní Lipavskému jeho vystoupení dokončit. Lipavský v projevu poukazoval mimo jiné na nevyjasněnou vlastnickou strukturu společnosti Smartwings včetně jejích vazeb na Čínu a na firmy sídlící v daňových rájích.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

panda82 ( 26. června 2020 18:47 )

Ozvi se a uvidíš jak pojedeš, a zkus nedržet hubu, dnes tě spacifikuje i 14 letý, že nedržíš tu hubu

cupakabra ( 5. června 2020 09:05 )

Manowar ( 5. června 2020 05:06 )

Máš pravdu soudruhu.

prudentiacz ( 4. června 2020 19:47 )

Ať potíže těch tří diplomatických deviantů padnou na jejich hlavu. To nejsou postoje České republiky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa