Vrch Háj se nalézá necelé dva kilometry severně od centra Aše na modré turistické stezce. Město o výstavbu rozhledny usilovalo již od roku 1874, ale až o 11 let později byl u příležitosti 80. narozenin německého kancléře a sjednotitele Otto Bismarcka (†83) založen stavební výbor. Ten z 320 návrhů vybral ten vítězný od drážďanského architekta Wilhema Kreise. 

Masivní vyhlídka

Stavba 34 metrů vysoké novogotické věže byla zahájena v září 1902 a dokončena o rok později. Je postavena z 666 metrů krychlových žuly, 65 tisíců cihel, 58 vagonů vápna a tří vagonů cementu. Náklady se vyšphaly na 58 967 rakouských korun. 

I takové slevové kupony v bedekru najdete.
Autor: archiv Blesku

Do konce druhé světové války v ní byl umístěn bronzový reliéf kancléře Bismarcka a rozhledna nesla jeho jméno. Na vrchol věže vede 122 schodů, ale výhled z ochozu až do Německa rozhodně stojí za to. 

Háj u Aše

Háj je nejzápadněji položená vyhlídková věž Česka. Masivní stavba ze žulových kvádrů nesla jméno německého kancléře Otto von Bismarcka, jehož bronzový reliéf na ni byl připevněn roku 1913. Na místě vydržel až do konce druhé světové války. Německý architekt Wilhelm Kreis realizoval až třetí návrh, první dva byly zamítnuty Výborem pro výstavbu rozhledny, jehož předsedou byl starosta Aše Emil Schindler a byl v něm angažován například i spolek pěstitelů a zkrašlovatelů.

Náklady na rozhled nu se vyšplhaly na 58 967 rakouských korun, spotřebovalo se 666 metrů krychlových žulových kvádrů, 65 000 cihel, 58 vagonů vápna a 3 vagony cementu. První návštěvníci vystoupali na ochoz 25. prosince 1903 za 10 haléřů, slavnostní otevření proběhlo 19. června 1904. Rekonstrukce se vyhlídková věž dočkala před sedmi lety.

Bedekr Nejlepší výlety po Česku v prodeji od středy 3. června.
Autor: archiv Blesku

Blesk Extra Speciál Nejlepší výlety po Česku v prodeji na stáncích či na ikiosek.cz (s dopravou až do schránky). 132 stran jen za 69 Kč!

Další tipy na rozhledny najdete ZDE >>>