Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nejlepší výlety po Česku: 111 nejkrásnějších rozhleden a k tomu spoustu slev v bedekru Blesku!

/
  • 111krát se rozhlédnout z výšky: Inspirace na výlety!
    111krát se rozhlédnout z výšky: Inspirace na výlety! (Blesk)
    3. června 2020 ● 06:20

    Desítky tipů, kam vyrazit na rodinný výlet o víkendu či o letních prázdninách po celém Česku. K tomu desítky slev na vstupné do památek, muzeí, zoo či návštěvy podzemí. A pozor, i na jízdné s Českými drahami, tedy na cestu tam a zase domů. To vše najdete v Blesk Extra Speciálu Nejlepší výlety po Česku. Unikátní průvodce je ode dneška v prodeji.

    Stačí koupit a vyrazit! Kam? To už je na vás. Blesk zmapoval 111 nejkrásnějších rozhleden v Česku a vy je teď můžete na unikátních fotografiích z ptačí perspektivy vidět, a pak i navštívit. Díky Blesku navíc s výrazně levnějším vstupným.

    I takové slevové kupony v bedekru najdete.
    Autor: archiv Blesku
    Ušetřené kačky pak můžete utratit třeba na dalším výletě s dětmi do zoo, muzea, za plavbu lodí po Vltavě či návštěvu divadelních představení pod širým nebem. I tohle můžete mít díky Blesku za mnohem nižší cenu! Průvodce odhaluje nejen známé rozhledny, ale hlavně ty méně známé, o kterých jste možná neměli ani tušení, a kde jistě nepotkáte zástupy turistů. S Bleskem máte velký výběr.

    Ode dneška v prodeji na stáncích či na ikiosek.cz (s dopravou až do schránky). 132 stran jen za 69 Kč!

     

    Nejlepší výlety po Česku.
    Autor: Blesk
  • 1.

    Zadov

    Jinou takovou rozhlednu byste u nás hledali jen stěží (jedna je ještě v Jizerských horách)! Ve skutečnosti jde o lyžařský můstek, kde před více než pětatřiceti lety vytvořil rekord v délce 95 metrů český skokan Pavel Ploc. Jako vyhlídková věž začala návštěvníkům sloužit v roce 1994, o dva roky později se tu ještě konal poslední závod. Na přelomu tisíciletí byl ale můstek kvůli havarijnímu stavu uzavřen a v novém kabátě se veřejnosti představil teprve v roce 2015. Od té doby je také na vrcholu rozhledny umístěna kamera, která živě přenáší záběry na zadovské svahy do pořadu Panorama na České televizi. Na jihozápadní straně věže si na své zase přijdou milovníci adrenalinu. Nově se tam totiž nachází horolezecká stěna. Komu postačí jen skvostný pohled do okolí, užije si výhledu na šumavské podhůří s Javorníkem, Popelnou horu, Churáňovský vrch i na celý Zadov. 

  • 2.

    Akátová věž

    Vypadá jako hradní věž, akorát je ze dřeva. Dovnitř trochu fouká, ale odměnou za výstup je nádherný výhled. Když máte kliku, dohlédnete do Alp. Jinak ale také na elektrárnu Dukovany, na Pálavu, do Brna. Autorem je brněnský architekt Pavel Jura. Architektonicky neobvyklou stavbu tvoří točité schodiště svisle obložené třiceti akátovými trámy. Jde o dřevinu, kterou je lokalita kopce Výhon hojně porostlá. Rozhledna se zaplatila z dotací a přišla na 2,5 milionu korun.

  • 3.

    Karlovy Vary a okolí

    Česko je zemí rozhleden, co si budeme povídat. A vůbec to není tím, že by si Češi připadali malí a chtěli výš. Ostatně plno kamenných vyhlídek zejména v Sudetech zbudovaly německé turistické spolky. Češi se nicméně nebrání rozletu, mívají hlavu v oblacích a jsou pyšní na svoji zemi, chtějí si ji pěkně prohlédnout. Ač jsou někteří někdy pesimisty a kverulanty, když jim dáte slibné vyhlídky, tvář se jim rozzáří, usmějí se a vidí víc růžově. A od toho jsou přece rozhledny, abychom viděli věci líp. Při lopotném výstupu nahoru a pohledu do krajiny si nakonec přece můžeme říct – je skvěle. A bude ještě líp... 

  • 4.

    Krásno

    Vypadá tak trochu jako dílo termitů anebo šroubovice ulity obrovského korýše. Každopádně je originální natolik, že si zahrála ve filmu Zdeňka Trošky Andělská tvář (2001). Za 2. světové války se jí říkalo Hitlerka, protože nesla jméno Adolfa Hitlera, po válce, kdy se odsouvalo z pohraničí, málem zmizela z mapy. Byla poničena, zčásti rozebrána. Prvních oprav se dočkala až v roce 1980, podstatné rekonstrukce se dočkala po revoluci. Je unikátní i výhledem na Slavkovský les, Doupovské hory a Krušné hory. K rozhledně se dostaneme ze silnice Krásno–Bečov nad Teplou. Zhruba 500 m za Krásnem je směrem doprava odbočka po polní cestě podél ohrady pro skot. 

  • 5.

    Milešovka

    Královna Českého středohoří nebo také Bouřková hora – tak se jí také říká. A ne nadarmo. Nejenže Milešovka převyšuje všechny kopce v širém okolí, navíc je to i místo s nejdrsnějším podnebím v České republice. Přesto se vyplatí k rozhledně vyšlápnout. Na vrcholu se totiž kromě vyhlídkové věže nachází i nejstarší česká meteorologická stanice. A budete-li mít štěstí, uvidíte po cestě nahoru kvést jednu z mála našich orchidejí – jazýček jadranský. Z rozhledny pak dohlédnete na Krušné, Jizerské i Lužické hory, Krkonoše, Říp, Český les a za dobré viditelnosti i na Alpy. Pokud máte rádi dobrodružství, můžete si odtud po předchozí telefonické domluvě vychutnat také pohled na vycházející Slunce. 

    I takové slevové kupony v bedekru najdete.
    Autor: archiv Blesku

  • 6.

    Romanka

     Jak udělat z nevzhledného betonového vysílače překrásnou vyhlídkovou věž? Přibijte kolem dokola několik dřevěných prken a je to! Romanka ovšem není zajímavá pouze nevšedním architektonickým návrhem, který mimochodem v roce 2002 obdržel prestižní cenu Grand Prix. Jde totiž také o nejníže položenou rozhlednu v České republice, která navíc dostala jméno podle zvědavé holčičky, jež při výstavbě každý den chodila za dělníky a vyptávala se jich, jak budování pokračuje. Z vyhlídkové plošiny v dáli uvidíte vzdouvající se vrcholky Krkonoš, Ještěd, Kozákov, město Nymburk, chvaletickou elektrárnu a také některé ikonické pražské stavby, například Žižkovský vysílač. 

  • 7.

    Tanvaldský Špičák

    O výstavbu pohádkové kamenné rozhledny se významně zasadila albrechtická sekce Německého horského spolku. Na začátku 20. století odkoupila pozemky a podle návrhu jabloneckého architekta Roberta Hemmricha tu začala budovat vyhlídkovou věž. Stavební práce doprovázely značné komplikace, mimo jiné třeba nedostatek vody, která se na kopec musela nosit ve vědrech. Námaha ale stála za to. Rozhlednu si totiž turisté natolik oblíbili, že Albrechtičtí museli už zanedlouho nechat přistavit výletní restauraci. Obě budovy se v letech následujících dočkaly řady úprav, naposledy v roce 1930. V horské chatě se dnes kromě pohostinství nachází i hotelové pokoje a návštěvníků ještě přibylo – mimo jiné i proto, že severní svahy Špičáku jsou v současnosti vyhledávaným lyžařským střediskem. Výhled na Krkonoše, Jizerské hory, Kozákov a Ještěd jsou navíc natolik úchvatné, že se rozhledna stala stanovištěm kamer pořadu Panorama na ČT2.

    Nejlepší výlety po Česku.
    Autor: Blesk

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy