Záhřeb je v porovnání s naší Prahou menší. A to nejen co do počtu obyvatel ale i architektura, byť podobná Praze nebo Vídni, je méně okázalá a místo ruchu velkoměsta tu vládne spíš pohoda. Tento dojem umocňuje i velký počet širokých bulvárů v podobě pěších zón, které dominují celému centru. Jsou plné restaurací, kaváren a cukráren, kde místní posedávají u kávy snad od samého rána i v běžný pracovní den. Rázem se tu cítíte jako na dovolené.

Město a ulice lásky

Symbolem Záhřebu a také vyhledávaným suvenýrem je už po staletí červené medové srdce zvané Licitar. Nic jiného snad ani nemůže být příhodnější. Stačí krátká procházka centrem města a budete vědět proč. Ulice jsou tu až neskutečně plné mladých lidí a centrum tepe mladým životem až do brzkého rána. Nejvíc v ulici plné barů Tkalčićeva, kde na více než půl kilometru dlouhé pěší zóně najdete po obou stranách jeden hudební klub, restauraci nebo bar vedle druhého. Je jich tu několik desítek. Navíc v typických malých historických domečcích, které místu dodávají neopakovatelnou atmosféru. V minulosti byla ulice hranicí a místem krvavých střetů městy Gradec a Kaptol. Mimo jiné byla prý plná nevěstinců, což dokládá i pomník záhřebských prostitutek, který v ulici najdete.

Jedna z cest do ulice plné restaurací a barů Tkalčićeva.
Autor: Adam Jaroš - archiv autora

Muzeum rozchodů

Slavné muzeum po právu patří k tomu nejzajímavějšímu ve městě a rozhodně ho nesmíte minout. Napůl psychoterapie pro ty, kdo poskytli exponáty, a napůl pro ty, kdo do muzea zavítají. V poměrně rozsáhlé expozici tu najdete artefakty, které lidé z celého světa (včetně Prahy nebo Tokia) do muzea poslali společně s příběhem, jenž se k nim váže. Najdete tu všechno od sekery nebo mikiny až po vibrátor nebo soudní příkaz. A příběhy by vydaly na několik knih červené knihovny, několik komedií i na drsné krimi. Někdy jiskří letní láskou, jindy jsou temné, jak jen znásilnění rodičem může být. A ze surové reality mnohdy mrazí. Téměř jistě ale odsud odejdete s pocitem lehkosti a nadhledem nad malicherností mezilidských vztahů.

Exponáty v muzeu rozchodů jsou různé, stejně jako příběhy, které se s nimi pojí.
Autor: Adam Jaroš - archiv autora

Muzeum iluzí

Ani muzeum iluzí v centru města si nenechte ujít. A především když máte s sebou děti. Viděli jste někdy vodu téct do kopce, sami sebe v tisíci exponátech nebo dokonalé trojrozměrné hologramy? Tady je uvidíte. Místnosti a chodby muzea jsou navíc vtipně doplněny zrcadly a malé samolepky na podlaze nebo stropu vás upozorní na místa, odkud jsou fotografie iluzí nejpůsobivější. Jen pozor na vlastní příčetnost. Jsou to jen iluze.

Z dokonalé zrcadlové kostky jsou slyšet i výkřiky hrůzy. Uvidíte tu nekonečno a navíc plné vás samotných.
Autor: Adam Jaroš - archiv autora

Dva světy starého města

To nejlepší na celém Záhřebu je, že jeho staré město během jednoho večera projdete pěšky. Procházka vás přitom zavede na dva vrcholy, které městu dominují. První je Kaptol s krásnou bílou katedrálou, který byl církevním městem a sídlem arcibiskupství. Tady určitě nahlédněte dovnitř katedrály a navštivte i velký trh Dolac v jeho blízkosti. Z druhého kopce Gradec, bývalého svobodného královského města pak budete mít nádherný výhled do okolí. Tady se zas můžete procházet spletitou sítí středověkých uliček, navštívit chrám Sv. Marka a nechat se vylekat pravidelným poledním výstřelem z děla z věže Lotrščak. Pokud se zde ocitnete navečer, zamiřte do romantické aleje Strossmartre hned vedle věže. V aleji s výhledem na město tu celé léto probíhá hudební festival s živými koncerty zdarma a pohodovou atmosférou. Jestli nebudete mít výhledů dost, zkuste i vyhlídkovou terasu na mrakodrapu poblíž hlavního náměstí Bana Jelačića. Za 30 kun (110 Kč) tu z 16 patra uvidíte celé město kolem dokola.

Věže záhřebské katedrály a kostela svaté Marie z horního města.
Autor: Adam Jaroš - archiv autora

Perly chorvatské kuchyně

Není lepšího místa na ochutnávání chorvatské kuchyně, než je Záhřeb. Stačí se podívat na první desítku nejlepších restaurací Chorvatska v místním kulinářském žebříčku Dobri restorani a zjistíte, že právě v Záhřebu pracuje kuchařská elita země. Ve městě se přitom mísí to nejlepší z tradiční rakousko-uherské kuchyně se středomořskou. Co se týče opravdových specialit, určitě nevynechejte nejtypičtější jídlo Záhřebu, smažený nebo pečený slaný závin štrukli zalitý smetanou. Ochutnat musíte i místní kávu Franck s tradicí od roku 1820, nejlépe v historické stejnojmenné kavárně na hlavním náměstí Bana Jelačića. Typické jsou i tradiční nugáty Bajadera, které vypadají jako ty naše, jen je bílý proužek opravdu z mandlí a tmavší z lískových oříšků. Odpovídá tomu i cena. Za zmrzlinou pak zamiřte do jedné z nejstarších cukráren Slastičarnica Zagreb na Masarykově ulici.

Parky, aleje stromů a všeobecná pohoda. I přes týden se tu cítíte jak v neděli.
Autor: Adam Jaroš - archiv autora

Zajímavá místa v okolí

  • Jezero Jarun – Není přírodní a je jen kousek od centra metropole. Záhřebská riviera, jak se mu někdy přezdívá, ale celé léto žije neskutečnou energií. Najdete tu pláže, inline stezky, parky, vodní sporty všeho druhu, ale i noční život a hudební festivaly.
  • Samobor – město 20 km od Záhřebu je známé díky svému zachovalému historickému jádru, jako centrum významné vinařské oblasti i jako místo, kde se zrodil moučník kremschnita a několik dalších vyhlášených specialit.
  • Muzej Domovinskog Rata – Děsivou válku o nezávislost, která sužovala celou zemi na začátku devadesátých let, už v Chorvatsku připomíná máloco. V tomto muzeu poblíž Karlovace ale vzpomínky ožívají.
  • Slunj–Rastoke – Magická vesnice na skále je plná dřevěných a kamenných domů. A snad každý z nich je mlýn, má vlastní peřej, potok, nebo vodopád.
  • Plitvická jezera – Při cestě ze Záhřebu na pobřeží rozhodně zastavte na Plitvických jezerech. Točil se tu Vinnetou, ale nádherné scenerie uchvátí i ty, které při chůzi jeskyní na Stříbrném jezeře nemrazí.

Jak se sem dostanete:

Záhřeb můžete navštívit při cestě na pobřeží. Leží na populární trase přes Štýrský Hradec a Maribor. Z Prahy strávíte na cestě kolem sedmi a půl hodin za volantem a urazíte asi 700 kilometrů.

Fotogalerie
32 fotografií