Zadarem bez davu turistů

Procházka Zadarem je jako procházka historií. Římské a benátské stavby v historickém centru města najdete doslova na každém rohu. Na rozdíl od populárního Dubrovníku ale v Zadaru nečekejte davy turistů. Tady se ještě můžete procházet kamennými uličkami nebo posedět v kavárnách na romantických náměstích, aniž byste si na takový zážitek museli vystát frontu. A že je tu co obdivovat!

Od benátské věže a studen na Náměstí Pěti studní (Trg 5 bunara), přes sloupy římského fóra, které tu stály rok před naším letopočtem, až po impozantní hradby a městské brány, které dělaly ze Zadaru největší městskou pevnost Benátské republiky.

I režisér Alfred Hitchcock kdysi prohlásil, že Zadar má nejkrásnější západ slunce na světě. A platí to dost možná dodnes. Na místní promenádě si to můžete ověřit za zvuku unikátních Mořských varhan poháněných vlnami. Doplňuje je 300 slunečních panelů zabudovaných do kamenného nábřeží, které přes den sbírají sluneční energii a v noci hrají všemi barvami.

Ostrov Pag

Ostrov nedaleko Zadaru je známý především díky letním hudebním festivalům, skvělému potápění a místnímu sýru, který byl několikrát vyhlášen za jeden z nejlepších na světě. Dostanete se na něj snadno přes impozantní most, který ho spojuje s pevninou. Centrem ostrova je historické město Pag, které je známé už od dob renesance výrobou speciální krajky. Propracované tvary vznikají ručně jehlou a na každé z nich pracuje krajkářka zhruba 10 dní.

Vranské jezero

Vranské jezero poblíž Pakoštane mezi Zadarem a Šibenikem láká nejen rybáře ale i milovníky historie, kterou má tento kraj opravdu pohnutou. Vládli tu chorvatští králové, templáři, johanité i Turci, kteří tuto oblast dobyli.

A právě z této doby se zachoval i turecký zájezdní hostinec, karavanseráj, postavený vezírem Jusufem Maškovićem, Maškovića han. Ubytovat a najíst se tu můžete i dnes. V působivých historických prostorách nabízí středomořské i orientální pokrmy z lokálních surovin a najdete tu i malé historické muzeum.

Ostrov Ugljan

Krásný výlet ze Zadaru si můžete udělat třeba na ostrov Ugljan, který je na dohled zadarského přístavu. Jeho turistickým centrem je romantické městečko Preko s písečnými plážemi a promenádou plnou kaváren. A také ostrovem s františkánským klášterem Sv. Pavla jen 100 metrů od přístavu. Rozhodně vystoupejte i na pevnost sv. Michaela (Tvrdjava Sv. Mihovil) na jednom z nejvyšších bodů ostrova. Když budete mít štěstí na počasí, naskytne se vám úžasný výhled do okolí. Uvidíte Zadar v jeho plné kráse i pohoří Velebit.

Gurmáni by rozhodně neměli vynechat návštěvu rybárny v obci Kali. Zdejší tradiční solené a sušené ryby a chobotnice jsou proslulé. Specialitou ostrova jsou i likéry z některého z místních klášterů. Dělají se ve františkánském klášteře svatého Jeronýma v městečku Ugljan i klášteře benediktinů Svatého Kosmy a Damiána na vrchu Čokovac.

Paklenica se stínem Vinnetoua

Kaňony, kterými se v legendárních kovbojkách projížděl náčelník apačů Vinnetou, dnes patří turistům a skálolezcům. Ti mají v národním parku Paklenica 150 kilometrů turistických a lezeckých tras všech obtížností. A svoje začátky na skále tu mohou absolvovat i děti. Najdete tu lezeckou školu i zkušené instruktory.

Většina lidí sem ale míří kvůli procházkám přírodou a legendárním místům z filmového plátna. Lokace důležitých filmových záběrů označují výrazné cedule. Při cestě sem se určitě zastavte i v nedalekém kaňonu řeky Zrmanje. Překrásné výhledy na smaragdovou řeku mezi zlatavými skalami vás vrátí rovnou do filmu, na břehy Rio Pecos. Asi nejznámějším z nich je vyhlídka Pariževačka glavica.

Cesta do Zadaru autem

Cesta autem z Prahy do Zadaru vám zabere asi deset hodin čistého času jízdy a urazítte při ní necelých 1000 kilometrů. Nejrychlejší cesta vede přes Štýrský Hradec v Rakousku, Maribor ve Slovinsku a Záhřeb, kde se najede na dálnici A1.

Po dálnici A1 se jede až na zadarský sjezd (Zadar-Centar), odkud je to už jen krátká cesta až do samotného centra Zadaru.

Video
Video se připravuje ...

Na co si dát pozor během dovolené v Chorvatsku Videohub

Fotogalerie
25 fotografií