Nejcennější částí Trogiru je jeho nejstarší část nacházející se na ostrůvku mezi pevninou a ostrovem Čiovo, na který lze dojít po kamenném mostě. Na pevninu, od které jej dělí Trogirský průliv, se pak lze dostat hned po dvou mostech, z nichž jeden je určen výhradně pro pěší.

 

Centrum Trogiru je plné historických památek

Nejvýraznější a nejvyšší stavbou je katedrála svatého Vavřince se Lvím portálem. Římskokatolická trojlodní bazilika se začala stavět roku 1213 na místě Turky zničené křesťanské katedrály, dostavěna byla až roku 1609, takže zde můžeme vidět styl románský, gotický i barokní. Pokud vystoupáte na ochoz zvonice, naskytne se vám fascinující výhled na historické jádro, ostrov Čiovo a pevninu, kam se Trogir rozrůstá. Aktuálně zde žije přes 12 tisíc obyvatel a další neustále přicházejí.

Při procházce centrem narazíte na spoustu jiných zajímavých památek – pevnost Kamerlengo na západním cípu ostrůvku, knížecí palác ze 13. století, hodinovou věž, městkou bránu, hradby a mnoho dalších budov.

 

Tip: Podnikněte jednodenní výlet k ostrovům Drvenik Mali, Drvenik Veli a Šolta. Přístavy, kde lodě kotví, tu jsou hned tři.

Počasí: Od června do září se teploty v Trogiru pohybují okolo 25 – 30 stupni, tak jako v celém Chorvatsku se tu střídají slunečné dny s těmi deštivými.

Cesta do Trogiru autem

Cesta do Trogiru z Prahy trvá deset a půl až jedenáct hodin čistého jízdního času. Vzdálený je pak přibližně tisíc kilometrů. Cesta je podobná, jako do dalších Dalmatských letovisek - přes rakouský Štýrský Hradec a slovinský Maribor na hraniční přechod Macelj a dál na Záhřeb, kde se najede na chorvatskou dálnicí A1.

Dálnice A1 vede podél velké části chorvatského pobřeží a sjíždí se z ní tak až na mýtné bráně Prgomet.

Fotogalerie
9 fotografií

O dalších památkách v Chorvatsku čtěte ZDE >>>