Proslulá pláž Zlatni rat, neboli Zlatý roh se nachází se na ostrově Brač nedaleko vesničky Bol. Jedná se o turisticky velmi frekventované místo, na svých stránkách se její fotografií chlubí nejedna cestovní kancelář. Ne nadarmo její návštěvu doporučuje většina průvodců, kteří se na Dalmatské pobřeží specializují.

Tenhle přírodní úkaz dlouhý 630 metrů tvoří kulaté oblázky a v hlavní sezoně se na jeho ploše prý nachází až pět tisíc rekreantů. Zajímavost Zlatého rohu netkví ale jen v tom, že jako mys ční do moře, ale třeba i v tom, že během roku často vlivem vln mění svůj tvar. Někdy lehce na jih, jindy na sever. A právě kvůli devítimetrovým vlnám a silnému větru o rychlosti až 120 km/h, který Dalmácii o víkendu zasáhl, teď jeho špička směřuje silně doprava a téměř tvoří pravý úhel.

To samozřejmě neuniklo pozornosti všetečných cestovatelů a fotografů a zvláštní snímky jindy téměř dokonalého útvaru začaly kolovat po sociálních sítích. A právě tam se nyní vedou vzrušené diskuze o tom, zda chorvatská chlouba a zároveň ochranná známka zdejšího turismu není nadobro změněná.

Místní ale situaci klidní. Podle nich se jedná o běžný úkaz a pláž během pár dní opět nabere své staré podoby. Po zimě se na ni pak nahrnou další a další davy turistů. Mezi nimi třeba také surfaři, kteří pláž vyhledávají pro silnější vítr, který na ni vane. Ostatně, podívat se sem můžete i vy. Vstup na Zlatý roh je zdarma, placené je pouze parkoviště, které ale nevyjde příliš draho. Podle posledních zpráv stojí asi 100 korun za den. Užít si zde můžete horké sluníčko, průzračně modrou vodu a v neposlední řadě i místní architekturu nebo sto let staré borovice, které poskytnou příjemný úkryt.

Fotogalerie
23 fotografií

Na další slavné pláže v Chorvastku se podívejte ZDE >>>