Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

V Chorvatsku nesmí lidé do moře ani na pláž. Fekálie zaplavily Dubrovník

Autor: Mii - 
3. července 2018
13:10

Nečekaná komplikace se vyskytla dovolenkářům, kteří plánují vyrazit do chorvatského přístavního města Dubrovníku, známého jako „perla Jadranu“. Úřady v jeho okolí vyhlásily zákaz koupání, jelikož mořská voda je v oblasti zamořena fekáliemi. Informoval o tom chorvatský server Dnevnik.hr. Jak dlouho bude stav trvat, není jasné.

Lidé nejen že by podle okresního úřadu veřejného zdraví neměli vstupovat do vody, ale ani na pláže. Hrozí jim nakažení bakteriemi.

„Laboratorní analýza prokázala fekální znečištění. Vzhledem k tomu, že moře nemá uspokojivou kvalitu kvůli znečištění od neznámého zdroje, informovali jsme příslušné kontrolní služby, hygienickou kontrolu a inspekci životního prostředí. Úřad veřejného zdraví Dubrovník-Neretva doporučuje zákaz pobytu v moři, koupání a rekreaci,“ informovali hygienici.

Vzorek, který prošel analýzou, pocházel ze zátoky Pile. Odkud se do ní znečištění mohlo dostat, hygienici teprve zjišťují. Z tohoto důvodu lze ovšem jen těžko odhadnout, kdy se kvalita vody dostane zpět do normálu.

Zkažená dovolená pro stovky Čechů

Chorvatsko je dlouhodobě nejoblíbenější dovolenkovou destinací Čechů. Ročně do něj podle odhadů vyrazí okolo 850 tisíc obyvatel. Dubrovník pak patří mezi nejhojněji navštěvovaná města. I proto může současný zákaz koupání zkazit dovolenou stovkám až tisícům Čechů.

Jste právě na dovolené v Dubrovníku nebo okolí a chcete se podělit o to, jak to na místě vypadá? Napište nám mail na tip@blesk.cz, ať informujeme i další čtenáře.

Video  Krachu cestovky se neobávejte. Spíše si dejte pozor na podvodníky  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Thyronx ( 3. července 2018 21:41 )

to bylo za komunismu všude, i v Bulharsku, Rumunsku, na Balatonu... V těchto zemích jde kanalizace hned do moře a bez čističek. Tak se to staví od středověku. Kdo by na tom co mohl změnit? Holt když se to stane v létě v sezóně, je to trapas. Snad popojet dál po pobřeží Jadranu...

Thyronx ( 3. července 2018 21:37 )

Zlaté české kempy... No Bóže mají v Chorvatsku o 3-5°víc... Kamenité přístupy do moře zamožené fekáliemi, drahota po vstupu do EU, a to co koupilo 5% turistů dnes nekoupí ani jeden. Věřím že v Čechách třeba v Sedmihorkách si vody lesa užiju víc než někde v Tramtárii. Z Floridy Vašek.

mbmb ( 3. července 2018 19:19 )

nejen tam ,vsude u more Italie,Bulharsko,Tunis,Egypt staci trochu bokem od hotelu pozorovat tu hruzu A lode hazi vse rovnou do more Delfini maji bricho plne plastu mysli ze je to meduza Mate vyrazku z vody a prujmy ale Chorvat nema problema a Turek ci Rek take ne

sores ( 3. července 2018 18:56 )

Už aby nás ta příroda spláchla, vůbec se jí člověk nepovedl. Chová se jak do.by.tek slušnost je pro lidi sprostota a naopak sprostota vítězí,hnus.

karelka ( 3. července 2018 17:09 )

Nojo, přivalila se tam kolona pražáků a vyprázdnili ta svá tlustá střeva......

Zobrazit celou diskusi