1. Zatočte s únavou

Být u moře o pár hodin dřív, ale za jakou cenu? Před samotnou cestou si dopřejte odpočinek a buďte jako profíci. Naordinujte si pravidelné přestávky, které poctivě dodržujte. Energii načerpanou na odpočívadle rádi využijete až se zaseknete v první koloně. Nezaskočí vás hlad, žízeň ani potřeba na toaletu. Pamatujte, že maximální doba nepřetržitého řízení by v běžném provozu neměla přesáhnout čtyři hodiny.

2.  Zákeřná káva

Pro boj s únavou mnoho řidičů volí kávu či energy drinky. Ne vždy je to dobrá volba. Krátkodobě kofein sice oddálí pocit únavy, ale ten se později může vrátit a být ještě intenzivnější. Je dobré pamatovat na to, že káva odvodňuje a proto je důležité dodržovat klasický pitný režim. Každou kávu tak doplňujte skleničkou vody a nebojte se přidat i nápoje s cukrem, které řidičům snadno a rychle dodají energii.

3. Pozor na dlouhé sezení

Ačkoli se to nezdá, tak i dlouhé sezení při cestování může nést zdravotní rizika. Jedním z nich je žilní trombóza. Ta neohrožuje pouze cestovatele v letadle, ale každého, kdo dlouho sedí bez možnosti protáhnout se. Podle odborníků by měla ideálně každé dvě hodiny následovat malá zastávka a protažení, které rozproudí krev v žilách. Účinnou prevencí jsou také přírodní látky a výtažky z rostlin, které proti srážení krve účinně bojují. Vyzkoušet můžete například doplnky stravy s obsahem speciálního přírodního rajčatového koncentrátu a vinnou révou, který zajišťují zdravý průtok krve.

4. Co s dětmi

Pokud vyrážíte i s vašimi ratolestmi, doporučujeme poctivou přípravu. Na cestu dostatek jídla, které v kombinaci s teplým počasím snadněji ukolébá děti k spánku. Vždy se vyplatí mít po ruce nějakou tu hru, kterou vyspalé nezbedníky zabavíte na pár dalších kilometrů. Vzpomínáte třeba na slovní fotbal? Doporučujeme i dětský tablet, díky kterému nebudete pár hodin o dítěti vědět. Cesta se tak stane příjemnější, bez neustálých dotazů „kdy už tam budem?“. 

5.  Buďte připraveni  

Výstražné pomůcky, jako jsou reflexní vesty a trojúhelník si v autě uložte na dobře dostupné místo, odkud je v případě potřeby rychle vytáhnete. Nikdy nevíte, kdy se vám porouchá auto-zapalovač nebo selže navigace. Vyplatí se proto mít náhradní powerbanku, kterou nabijete jak mobilní telefon, tak i tablet. Stejně tak mějte v záloze i klasické automapy. Po ruce mějte i repelent Diffusil – v rámci zastávek na protáhnutí či svačinku se bude určitě hodit.