Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vláda už k důchodcům nebude asi tak štědrá, připustil Babiš. Co vzkázal pracujícím seniorům?

Autor: Jakub Veinlich, Jaroslav Šimáček - 
13. května 2020
14:10

Vláda dál navyšuje schodek státního rozpočtu. Z původně plánovaných 40 miliard se kvůli dopadům koronaviru zvýšil nejdříve na 200 miliard a nyní se šplhá až na rekordních 300 miliard korun. Vláda chce přitom dodržet své programové prohlášení a dát na platy učitelům měsíčně až 45 tisíc a průměrný důchod navýšit na 15 tisíc. Zvyšování penzí už by ale nemělo být tak štědré, připustil Andrej Babiš (ANO) v pořadu Blesk Zpráv Ptám se, pane premiére. A kde tedy stát vezme peníze na látání děr po koronaviru? 

Schodek rozpočtu roste téměř před očima. Vláda to zdůvodňuje dopady koronaviru a různými kompenzačními balíčky pro podnikatele, zaměstnance nebo rodiče, kteří se musejí starat o děti kvůli zavřeným školám a školkám. Kde na to ale stát vezme peníze?

Původně měla vláda šetřit v rozpočtu armády, proti čemuž během 75. výročí konce 2. světové války vystoupil ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Premiér na středeční TK potvrdil, že ze škrtů sešlo, armáda nakonec bude podle plánu nakupovat.

Peníze podle Babiše ale budou a lidé se zároveň nemají bát utrácet. „Česko na to vezme proto, že od doby, co jsem se stal ministrem financí, což bylo v roce 2014, tak jsme snižovali zadlužení. Teď si proto můžeme půjčit a můžeme se zadlužit. Musíme napumpovat peníze do ekonomiky,“ uvedl.

Babiš: Navýšení důchodů nedokážu slíbit

„Je zajímavé, že fungujeme, ušetřili jsme na zahraničních cestách, na tom, aby sem někdo jezdil. Možná je prostor i v počtu zaměstnanců. Chceme, aby se peníze daly všude tam, kde je stavební povolení. Včetně kůrovce, peníze na vodu,“ vyjmenoval Babiš některá dílčí šetření.

I když vláda přidává v posledních letech peníze i nad zákonnou inflaci, premiér připustil, že stát v příštím roce tak štědrý nebude. I tak by měl průměrný důchod dosáhnout na průměrných 15 tisíc korun. Stejně tak by měly pro seniory platit například slevy na cestování vlaky, či autobusy.  

Video  Ptám se, čtvrtý blok o důchodcích  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Pokud tam bude prostor, tak budu rád. Pokud bude prostor, tak budu pro to, aby se důchody navýšily, ale v tuto chvíli to nedokážu slíbit,“ řekl Babiš. Nedokázal odhadnout, jak velký růst důchodů v příštím roce bude. Vláda o tom má teprve diskutovat. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) nedávno připustila, že by peníze nad valorizaci být nemusely.  

Premiér zároveň odmítl, že by jeho vláda zapomněla například na pracující důchodce, jak si stěžoval jeden z diváků Blesk Zpráv.

„Pan pracující důchodce si určitě pamatuje, kde jsme snížili daně o 140 miliard a jedna z položek je vrácení slevy pracujícím důchodcům, což zdanila pravice a my jsme jim to vrátili,“ zmínil Babiš a vyčíslil vrácenou daň na zhruba 20 miliard korun. „Myslím, že sliby plníme a důchodci jsou pro nás absolutní priorita,“ vzkázal premiér ze studia Blesk Zpráv v pořadu Ptám se, pane premiére.

„Rodiny se mohou navštěvovat do počtu deseti lidí“

Epidemiologové a další odborníci mají stále strach z případné druhé vlny šíření koronaviru covid-19. I proto stále doporučují odkládat návštěvy především starších lidí. Právě na to si stěžovala čtenářka Slávka, které je 72 let a už tři měsíce neviděla svá malá vnoučata, kterým je 4 a jeden rok.

„Rodiny se mohou navštěvovat do počtu deseti lidí, ale nejlepší by bylo, pokud v rámci rodiny, a nejsem na to expert, ale rodina má určitě zájem na tom, aby neohrozila prarodiče. Je potřeba být obezřetný. Nejsem schopen teď něco doporučit,“ tápal v odpovědi Babiš, když po několikáté během vysílání řekl, že na danou věc není odborník. Sám by prý ale lidem i v rámci rodin doporučil především ochranu rouškami a respirátory, popřípadě se nechat nejdříve otestovat.

Stařenka vypila dezinfekci, Babiš seniory varuje

Strach z nákazy koronavirem má i stinné stránky. Jeden ze smutných příběhů napsala dnes seniorka z Berounska. Ze strachu, že se nakazí, vypila v domově důchodců dezinfekci Anti-Covid, kterou si napumpovala ze zásobníku do hrnečku s kávou. Zvracela, musela pro ni přijet záchranná služba. Babiš se o celé situaci dozvěděl až ve Studiu Blesk Zpráv a nemohl tomu nejdříve uvěřit.

„Nevím, jestli to nebyl omyl,“ podivoval se. Moderátor Jaroslav Šimáček ho ujistil, že mělo jít o úmysl.  

„To mě strašně moc mrzí, je to ale asi nějaké pochybení na místě,“ zalitoval premiér a vyzval zaměstnance a provozovatele domovů důchodců a sociálních zařízení, aby více klientům vysvětlovali.  

„Musíme nějak edukovat ty lidi, protože to by se nemělo stávat. Je to asi extrémní případ,“ dodal Babiš.

Video  Babiš pro Blesk o cestách do ciziny, změně u obchodů, rouškách i otevírání bazénů  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

Jak vysokou penzi budete brát a kdy dosáhnete důchodového věku? Napoví Vám naše důchodová kalkulačka pro rok 2020>>>

Menhira ( 16. května 2020 09:39 )

Je to tu jak v socialismu, rozdává se podnikatelům a kdekdo natahuje ručičku. Rádi si hrají na tvrdé podnikatele, ale jak nastane jen měsíc problém, už jsou na dně a hned ti "slavní podnatelé" krachují a nebo vydírají vládu a chtějí prachy. A vyzbrojování? To bohužel být musí, protože Amíci nemají kam odkládat prošlé kusy, tak nás nutí je odkupovat. A my v předklonu odkupujeme, i kdyby nebylo co žrát.

elli ( 14. května 2020 05:59 )

Tak je to správné, tak to má být. Aby Ti co pracují brzy pochopili, že se vyplatí nefachčit. Těm se cpe ze všech stran. Nebudou tak po 45 letech práce překvapeni, že zbytek života budou živořit. Takže NEPRACOVAT!!

HajkovaVlasta ( 14. května 2020 05:29 )

Přidáním 150 korun a podstatným zdražením se vláda neukázala jako že by byla štědrá.

borjar ( 14. května 2020 02:51 )

Hlavně armáda a vysoké školy, tam kvete korupce bez kontrol.

veronika novotna ( 13. května 2020 20:01 )

No jo hlavně ze přidávají lemram co jsou na očr.Ale chudák babka nebo děda.Na ty se ***🥴

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa