Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kalousek radí vládě umlčet Prymulu, epidemiolog odráží kritiku. Topolánek se ho zastal

Autor: Sabina Dračková - 
13. května 2020
09:00

Tři měsíce pod drobnohledem, který nikdy dřív nezažil, má za sebou epidemiolog Roman Prymula. Zatímco na začátku koronakrize měl náměstek ministra zdravotnictví hlavní slovo a lidé na něj maximálně dali, po některých kontroverzních výrocích čelí nevoli. Kritika se na něj snesla po některých odvážných vyjádřeních o zákazu cestování až na dva roky či o stýkání tří rodin. Profesor se ale brání, že jde o jeho osobní názory, ne o nařízení ani oficiální vládní doporučení. A to je potřeba, aby lidé rozlišovali.

Bývalý ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové je na ministerstvu zdravotnictví náměstkem od roku 2017. Nikdy se mu ale nedostávalo tolik pozornosti jako nyní. Milovník šachů s hodností plukovníka se specializoval na imunitu a vakcíny. A tak, když se do Česka začal blížit nový typ koronaviru, byl to právě on, koho vláda určila expertem číslo jedna.

Kvůli Prymulovi se pak dokonce měnily stanovy, podle kterých měl být správně předsedou Ústředního krizového štábu ministr vnitra. Ještě před Janem Hamáčkem (ČSSD) tak vedl v druhé polovině března krizový štáb právě Prymula. Teď má na starost projekt Chytrá karanténa a radí vládě v dalších krocích týkajících se opatření, které mají zabránit šíření kornaviru.

Lidé mu věřili víc než Vojtěchovi

Ještě v březnu a začátkem dubna průzkumy veřejného mínění ukazovaly, že je právě Prymula pro lidi nejdůvěryhodnější. Jeho práci v boji s koronavirem hodnotili lépe než ministra vnitra Hamáčka (ČSSD) i premiéra Andreje Babiše (ANO). Prymulův šéf Adam Vojtěch (za ANO) se umístil až na nižších příčkách, a epidemiolog byl tak hlavní tváří, ke které se upínaly zraky veřejnosti. Vysvětloval, jak se virus šíří, na co je třeba dát si pozor, dokonce uváděl na pravou míru některá nepřesná vyjádření svého ministra a udával směr.

V té době také prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Blesk prozradil, že udělí Prymulovi nejvyšší státní vyznamenání, Řád bílého lva. Z kontroverzních výroků měl na kontě Prymula zatím jeden - ten o zavření hranic na dva roky.

Nepropustné hranice i promořování

Ještě ten den, co prezident oznámil svůj záměr profesora ocenit, ale překvapil veřejnost dalším výrokem. Řekl, že se dvě třetiny Čechů budou muset promořit. „Když se podaří ošetřit skupinu rizikových, zbytek populace by se s nemocí měl v nějakém časovém období potkat a prokázat, že je imunní. Češi by se měli s koronavirem potkat. Neříkám všichni, ale ti, pro něž nebude horší než chřipka. A to jsou lidé nižšího věku, lidé zdraví,“ zaznělo od Prymuly v DVTV a strhla se mela.

Epidemiolog svoji změnu názoru vysvětloval tím, že dříve vycházel z vyfabulovaných čísel z Číny. To pobouřilo předsedu poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska.

Na základě oficiálních čísel z Číny se totiž v Česku na nějakou dobu zrušila nutnost karantény po návratu ze země, odkud se nemoc rozšířila. „Copak někdo může těm číslům věřit?“ ptal se Kalousek. „To jsou čísla komunistické propagandy, těm může věřit jenom profesor Prymula, který kandidoval za Zemanovce, žádný jiný soudný člověk tomu věřit nemůže,“ dodal pro Blesk Zprávy opoziční politik. (Prymula nakonec kandidaturu za SPOZ stáhl, pozn. red.)

Ani Kalousek v té době nepopíral Prymulovu odbornost. „Je to excelentní epidemiolog,“ dodal. Veřejnost štvala spíš nejednotnost informací. Premiér Babiš ani ministr Hamáček na Prymulova slova o promoření nereagovali souhlasně. Babiš totiž často s oblibou říkal, že opatření zavádějí podle toho, co řeknou epidemiologové. To už se ale změnilo, například koordinátor epidemiologického týmu ministerstva zdravotnictví Rastislav Maďar, sám přiznal, že nesouhlasil s dřívějším uvolňováním některých opatření a otevíráním obchodů, o kterém vláda rozhodla.

Nakonec však prakticky na slova Prymuly o promořování došlo. Studie kolektivní imunity ukázala, že protilátky má jen málo Čechů a vláda uvolňuje opatření rychleji, než bylo původně v plánu.

Při dotazech na uzavřené české hranice a zákaz vycestovat pak Prymula řekl: „Je třeba si uvědomit, že naše hranice nejsou zavřené. Jsou jen téměř nepropustné kvůli různým doprovodným opatřením.“ I to se řadě lidí nelíbilo. A v otázce cestování a konkrétních zemí se vládní politici dlouhé dny nemohli shodnout, za což je také hojně kritizují ti opoziční.

Gazdík: Jsme v rukou šílenců?

Zatím poslední výrok profesora, o kterém se vedou diskuze, se týká návratu k normálnímu životu. Ten by podle něj měl být postupný. „Já bych navrhoval, aby lidé žili v nějakých menších komunitách,“ naznačil a dodal: „Že se budou například stýkat tři rodiny a další komunikace moc nebude. V této formě se to dá udržet kontrolovaně.“

Například v Belgii už platí, že každá domácnost smí pozvat na návštěvu maximálně čtyři lidi z jiné domácnosti. V Česku ale s podobnými slovy Prymula neuspěl. Spíš tím opět nadzvedl ze židle některé politiky.

„Zdá se mi to... nebo jsme opravdu v rukou šílenců?“ ptal se v reakci poslanec Petr Gazdík (STAN). Svoji nespokojenost dal najevo i Miroslav Kalousek (TOP 09). Ten vládě dokonce rovnou doporučil, aby profesora nenechala vystupovat v médiiích. „Jeho veřejné vystupování vede k tomu, že nikdo příčetný nebude brát vážně ani ta nezbytná opatření,“ míní.

Za Prymulu se naopak postavil Kalouskův přítel. „Nekamenujme prof. Prymulu, je ve svých názorech konzistentním zastáncem tvrdé linie, vychází „jen“ ze své odbornosti. Akorát už pana Babiše nebaví. Průzkumy velí jinak. Až dorazí podzimní virózy, zase bude: „Prymule, gdě stě“,“ zhodnotil bývalý premiér Mirek Topolánek.

Nesmyslná diskuze, ohradil se Prymula

Prymula si ale za svými slovy například o setkávání tří rodin stojí. „To nejsou žádná doporučení přece. Já jsem říkal, že takhle to řada lidí dělá, aby se vyhnula nějakému riziku. To není žádné oficiální doporučení. To zas vytrhli z kontextu pouze,“ reagoval na kritiku některých politiků pro Blesk Zprávy Prymula.

Epidemiolog ani nezaznamenal, že by se ho vláda prý snažila nějak usměrňovat. „Zatím jsem si nevšiml s vyjímkou pana Kalouska teda,“ říká s úsměvem. O jeho odborných názorech prý na vládě i s dalšími experty vždy diskutují. Proti kritice se ale ohradil.

„Tohle není žádné opatření přece. Tohle je privátní názor, jak se vyhnout nějakému riziku, takže to je úplně nesmyslná diskuze, to přece není žádné oficiální vládní doporučení,“ řekl.

Že se reakce lidí na Prymulu změnila, potvrzuje i politolog Jiří Pehe. „On je spíše zastáncem těch přísnějších opatření a řekl bych, že část veřejnosti už má pocit, že toho už bylo dost, takže ho nějakým způsobem spojují s tím, že on je ten, který jde momentálně proti vládě a premiérovi i ministru zdravotnictví v tom svém boji, za to aby ta opatření zůstala nadále spíše restriktivní.“

Únava, soudí Pehe. Prymula se nemusí bát

„Myslím, že nejobecněji to souvisí s určitou únavou pana profesora, který tady už tři měsíce ve veřejném prostoru neustále komentuje koronavirus,“ hodnotí kroky epidemiologa politolog.

Upozorňuje také, že obrazu Prymuly nepomohla kontroverzní vyjádření. „Z počátku měl, dalo by se říci, nezpochybnitelnou autoritu, co řekl, to platilo, byla to prostě nejvyšší autorita přes tuto epidemii u nás,“ míní s tím, že poté Prymula velkou část veřejnosti vystrašil právě zmínkou o nemožnosti cestovat dva roky, což pak vláda popřela.

Roli ve snížení jeho autority hrál podle Peheho právě rozpor mezi tím, co chtěl Prymula a co dělali Babiš s Hamáčkem. Tak je to ale podle něj i v zahraničí, kde měli také experti nejprve hlavní slovo. „S tím, jak se po několika týdnech a měsících ukázalo, že to bude mít potenciálně devastující dopady na hospodářství, tak politici se začali bát,“ říká s tím, že pokud přijde velká ekonomická krize, ovlivní to jejich politickou budoucnost. „Toho se pan Prymula bát nemusí, protože to je expert,“ dodává.

Vláda už má totiž podle Peheho i další úkoly než „jen“ ochránit lidi před velkým šířením nákazy. „Když se to podařilo a ti epidemiologové varují, že by se ještě nemělo spěchat s tím rozvolňováním, tak samozřejmě politici a nejenom u nás, chtějí rozvolňovat, protože si uvědomují, že pokud rychle nenastartují hospodářství, tak ty škody mohou být nedozírné,“ popisuje.

U veřejnosti má Prymula podle Peheho stále vysoké renomé. Při kandidatuře do Senátu, o které se mluvilo, by prý mohl mít úspěch. Epidemiolog ale vyloučil, že by kandidoval.

fandasever ( 20. května 2020 10:39 )

Koho zajímá Kalousek nebo nějaký Pehe??

Omasta ( 14. května 2020 19:08 )

Prtymulu by fakt něměli nechat to rozhodovat. I když je možné že u holiče je pravděpodobnost přenosu vyšší, nic to nemění na tom, že je potřeba, aby se nakazilo ještě 7 miliónů osob. Nenocnice nejsou poloprázdné, ale z 90% prázné. A z toho plyne co? Že restrikce nejsou nezbytné. Že je to protiústavní šikanovaní. Doufám, že počínaje 18.5.2020 je lidi budou mít na háku a shodí náhubky i desinfekce.

va45 ( 14. května 2020 18:50 )

Tak jim koupíme byty aby Rychterová byla spokojena To je opravdu K.r.a.v.a. nebeská. Nějak ji ušlo,že když mají u nás lidi hypotéku na bydlení tak to splácí i někdy až do důchodu. Dej pirátovi moc a vyleze ti z toho Richterová.

va45 ( 14. května 2020 18:46 )

Kalousku sniž si plat a nemel.

hejhej ( 14. května 2020 18:06 )

siki:
Ta Richterová je buď soustavně zdrogovaná nebo i přes nějaký titul (někteří novodobí vysoškoláci)úplně blbá. Podobně jako ta hloupá Richterová už žvanil ten odredovaný blb Bartoš. Kolik už mají sami doma Afričanů ????
A takoví vol.ové sedí v parlamentu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa