Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čína v Česku skupovala respirátory, varovala prý BIS. Hamáček: Mám ta letadla otočit?

Aktualizováno -
24. března 2020
18:10
Autor: ČTK, sova - 
24. března 2020
17:40

Zástupci Čínské lidové republiky se v České republice v lednu a v únoru pokoušeli nakoupit důležitý zdravotnický materiál. Uvedly to postupně servery Respekt, Deník N a Aktuálně.cz. Vládu před čínskými nákupy podle nich varovala Bezpečnostní informační služba (BIS). Mluvčí kontrarozvědky Ladislav Šticha se k informaci webu nevyjádřil, hradní mluvčí Jiří Ovčáček to odmítl jako „příšerný žvást“. A ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) k informaci na twitteru dodal řečnickou otázku, zda má tedy letadla s rouškami a respirátory z Číny otočit.

Kabinet Andreje Babiše (ANO) vývoz některých zdravotnických pomůcek a léků tento měsíc zakázal. V případě respirátorů FFP3 tak učinil 3. března, léčiva se nesmí vyvážet od 17. března.

Čínští zástupci se snažili organizovaně nakupovat zdravotnický materiál klíčový pro boj s koronavirem podle Respektu v lednu a v únoru, tedy v době, kdy v Číně vrcholila epidemie koronaviru. V Česku v té době žádný potvrzený případ nebyl. Nákupy se údajně týkaly roušek, respirátorů, ochranných obleků a dalších zdravotnických předmětů. Část z nich se podařilo z ČR vyvézt. Web uvedl, že do nákupů byla zapojena čínská komunita v Česku. Zda se na něm podíleli i čínští diplomaté, není podle něj jasné.

Organizace nákupů přes čínské velvyslanectví

Deník N a Aktuálně.cz uvedly, že informaci o čínském skupování zdravotnických zásob v ČR na počátku března předala BIS Babišovi a některým ministrům. Deník N s odvoláním na informace ze dvou vysoce postavených zdrojů z vlády a státní správy uvedl, že podle BIS nákupy mělo organizovat čínské velvyslanectví. Do Číny pak materiál posílalo přes třetí firmy.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) informaci o existenci zprávy BIS odmítl serveru Deník N potvrdit, nebo vyvrátit. „Je ale pravda, že státy hledají zdravotnický materiál, kde se dá. Naše ambasády také mají instrukce ho shánět. Možná hledáte problém, kde není. Ve chvíli, kdy jsou potřeby zdravotnického systému vysoké, zadaly země stejně jako Česká republika ambasádám pokyn hledat možnosti nákupu zdravotnického materiálu. Hledalo se, kde se dalo,“ citoval Deník N ministra.

Server Aktuálně.cz uvedl, že se na nákupech podílel vlivný muž čínské komunity v ČR Čou Ling-ťien.

„To je zase příšerný žvást, který má jen vyvolat tupou nenávist. KAŽDÁ země, která čelí akutní epidemii koronaviru, skupuje ochranné prostředky, kde se dá. Snaží se chránit své obyvatelstvo,“ rozohnil se na twitteru hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Humanitární pomoc a pak nákupy

Česká republika se v posledních týdnech snaží nakoupit chybějící zdravotnický materiál především v Číně, která je jeho největším současným výrobcem. Pořídit chce respirátory, roušky, ochranné oděvy či rychlotesty za více než tři miliardy korun. Podle politiků se nákupy v Číně daří díky kontaktům prezidenta Miloše Zemana a ministra vnitra Jana Hamáčka.

Česká republika v únoru a na začátku března do Číny poslala materiální humanitární pomoc. Podílela se na ní vláda, kraje i soukromé firmy. Část pomoci organizovala Kancelář prezidenta republiky a Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce.

zlodejska_sekta_ods ( 24. března 2020 21:30 )

čeští hovníváři jsou totální hlupáci prolhaní

direct1 ( 24. března 2020 21:29 )

Já taky ne, připadá mi to logické a normálni, ale Plesk z toho dělá vědu.

Zackel ( 24. března 2020 20:04 )

gabreta ( 24. března 2020 20:01 )

Přeci jen měl ten Miloš pravdu, že BIS jsou jen "čučkaři"!!!

Jaronovaku ( 24. března 2020 19:39 )

V Číně byl tou dobou průšvih. U nás se ještě tančilo !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa