Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prymula o novinkách ke koronaviru: Změny u testů po Velikonocích i výtka za respirátory

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
24. března 2020
15:35
Autor: red - 
24. března 2020
14:40

V úterý zasedal Ústřední krizový štáb, kterému šéfuje náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Na tiskové konferenci po jeho skončení mimo jiné naznačil, že stávající kritéria testování na nový koronavirus budou mírnější - nebude už nutné vykazovat teplotu přes 38 °C. A apeloval na Čechy, kteří mají respirátor s ventilem, aby si přes něj dali ještě roušku. Aby případně nešířili vir do okolí.

Po dvou a půl hodinovém jednání Ústředního krizového štábu jeho šéf Roman Prymula představil novinky, které se týkají především testování přítomnosti koronaviru. V souvislosti s tím se řešilo i zásobování. To budou zajišťovat zejména hasiči. Do transportu týmů, které budou odebírat vzorky k testování, se podle Prymuly zapojí armáda.

„Naším cílem je omezit plošná a opatření a přejít na systém takzvané inteligentní karantény,“ řekl epidemiolog Prymula s tím, že díky tomu by mělo být možné vytipovat v co nejkratší době lidi, kteří by mohli nákazu šířit.

Trasování ukáže styky za uplynulých pět dnů

K tomu, aby byl člověk elektronicky vytrasován, bude vždy potřeba jeho souhlas. „Dostane v podstatě cestu, která neznamená, že tam jsou detaily s kým se potkal, ale je tam přesně zmíněno, kudy on se vlastně pohyboval pět dnů zpátky,“ vysvětlil.

To s jakými osobami se dotyčný potkal, se bude zjišťovat na pohovoru. Tito lidé pak zamíří do karantény, podle Prymuly je snaha je v co nejkratším čase pak otestovat. S tímto procesem bude také pomáhat armáda. Bude koordinovat činnost krajských hygienických stanic.

Výrazně se podle Prymuly mají posílit také kapacity na testování. Je také možné, že se bude testovat více lidí. „V řadě případů ta teplota je kolem 37 a půl stupně Celsia,“ zdůvodnil Prymula a přiznal, že někteří nakažení nemají dokonce žádné příznaky. Nový systém by měl začít běžet po Velikonocích.

Ústřední krizový štáb také směřuje k centralizaci vyhodnocování vzorků. „Tak abychom ta data měli naprosto srovnatelná a přehledně k dispozici,“ odůvodnil. Aby se šíření nákazy zabránilo, je na řadě jednání s hejtmany o vzniku náhradního ubytování pro bezdomovce v krajích, řekl Prymula. 

Co se týče testování, zásoby odběrových sad na testování z nosohltanu jsou podle Prymuly pouze na dva až tři dny dopředu. Zařizuje je totiž malá lokální firma. Dalších 30 000 se má dodat ve středu letecky. Nedostatek látek pro laboratorní rozbory vzorků, které jsou často z USA, má podle Prymuly vyřešit spolupráce s Akademií věd. Ta se zapojí v pátek.

Někdo rozebral roušky pro zdravotníky

Náměstek ministra zdravotnictví si na tiskové konferenci posteskl, jak některé kraje naložily s rouškami, které jim stát přidělil. Ne všechny regiony podle něj respektovaly, jak byla distribuce naplánovaná.

„Máme tady výtky od určitých profesních skupin i zdravotnických, že v konkrétním regionu na ně ta dodávka nevyzbyla, protože byla zkonzumována na nějaké jiné etáži. To by se stávat nemělo,“ řekl Prymlula. Nedostatek roušek byl podle Prymuly přechodný, protože nyní přilétá řada letadel, které je do Česka dopravují. 

Pozor na ventil

„Je naprosto nežádoucí, aby obyvatelstvo používalo respirátory jakékoli křídy, které mají ten ventil. Tento respirátor je zcela protichůdný proti tomu, co my tady chceme,“ upozornil epidemiolog. Kdo má potřebu nosit respirátor, měl by si na něj ještě nasadit roušku, apeloval Prymula.

Přes filtr na respirátorech se totiž může koronavirus dostat od nakaženého do okolí a proto okolí nechrání. Nefunguje tedy tak jako látkové roušky. „To je limitace, kterou bychom si měli zapamatovat a já doufám, že se tady nebudeme setkávat s tím, že řada lidí nosí respirátory v tomto slova smyslu,“ dodal. 

levandulova ( 24. března 2020 22:57 )

Smutne, kolik je mezi nami hloupuch lidi. Stokrat vysvetlovane a omilane a stejne nechapou. Kdyz mas rousku, ty mamlasku, tak tvoje viry neplives po okoli a to okoli tim chranis. Takze kdyz mas respirator, ktery chrani tebe, mel bys pres nej mit I rousku, ktera chrani okoli. Uz se to do te tve tupe hlavinky dostalo? Machrujes a pritom jsi vypatlany.

levandulova ( 24. března 2020 22:54 )

Miluju, kdyz nejaky jouda v Blesku se citi chytrejsi, nez profesor epidemiolog. Vazeny, respiratory maji ventil k usnadneni vydechu, to znamena, ze ten dech neni filtrovany. Jsou to OCHRANNE ventilatory pro lekare infekcnich pacientu, tedy ochrana toho lekare, ne pacienta. Proto je filtrace nadechu a ne vydechu. K ochrane pacienta pak slouzi lekarova rouska. Kapisto? Kdyz pak nejaky blbec v autobuse ma respirator a je treba infikovany a ani to nevi, pak nakazi okoli.

zlodejska_sekta_ods ( 24. března 2020 21:39 )

ochranné dechové respitátory mají podstatně kvalitnější i hustší filtry (membrány) na výdechové cestě než hadrové roušky z bavlněných triček a jiných hader. profešourek plašan chaotik Pridebila evidentně nemluví pravdu, je otázkou jestli tak činí z vlastní blbosti nebo z nějakého jiného důvodu, možná i odůvodnitelného

zlodejska_sekta_ods ( 24. března 2020 21:33 )

profešourek plašan chaotik Primadebila se už totálně pomátl měl by jít do karantény min. na 3 týdny

villon ( 24. března 2020 20:14 )

Res*** jsou na ochranu sebe, nikoli okolý, čili de fakto fungují v opačném módu. Představte si to na příkladu šprcka verzus pesar.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa