Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Česku onemocní 15 tisíc lidí. Experty těší ochrana seniorů a zmínili optimismus

Aktualizováno -
24. března 2020
09:35
Autor: red, ula, ČTK - 
24. března 2020
07:45

V Česku je už víc než 1200 nakažených novým koronavirem, nemoc si vyžádala první lidský život. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) by do konce dubna mělo být v Česku nakaženo 15 tisíc lidí. Předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Vladimír Černý a primářka infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová veřejnost ujišťují, že Česko je v počtu lůžek na JIP na špici v EU, k dispozici je přes 4 tisíce lékařů a 15 tisíc sester. Ministr zdravotnictví zároveň naznačil, že vláda uvažuje zavést během Velikonoc větší omezení. 

Odborníci představili na tiskové konferenci systém sledování vývoje onemocnění v Česku.

Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že byl navýšen počet laboratoří, které jsou schopni testovat, momentálně je jich 51, v týdnu by se měla zapojit i Akademie věď, která má kapacitu otestovat až 4 tisíce lidí za den.

Prioritou je podle ministra zdravotnictví mapování kapacit lůžek pro nemocné s COVID-19 a navýšení testování a zároveň dále distribuovat ochranné prostředky.

15 tisíc nakažených na konci dubna

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška stoupají počty nakažených v Česku poměrně pomalu a daří se chránit seniory. Zároveň zdůraznil, že je třeba počítat s tím, že počet nakažených poroste s tím, jak se bude zvyšovat počet testovaných. 

Hospitalizovaných je podle ÚZIS asi 10 až 11 procent ze všech nakažených novým typem koronaviru. Zhruba pětina z nich potřebuje intenzivní péči.

Podle realistického scénáře může být na konci dubna v Česku 15 tisíc nakažených, ale jak Dušek zdůraznil, ne v daný čas. Na konci března by mělo být nakaženo až 3 tisíce lidí.

Zároveň ujistil veřejnost, že Česko má k dispozici 4500 lůžek na jednotkách intenzivní péče a 2080 plicních ventilací. O pacienty na JIP je připraveno se starat 4271 lékařů a přes 15 tisíc sester.

Snížená karanténa pro zdravotníky?

„Jsme schopni epidemii zastavit, ale bylo by to za obrovských ekonomických nákladů a paralýzy v této zemi, ale my  epidemii budeme řídit, čehož jsme schopni a budeme opatření kombinovat, abychom byli schopni žít a nedopustili scénáře v některých zemích, jako přetížení kapacity systému,“ řekl Roman Prymula.

Podle Prymuly by při vyčerpání personálních kapacit zdravotníků pro péči o nakažené s nemocí COVID-19 mohlo být možné zkracovat u nich karanténu na deset dní. „Zatím taková situace ale nenastala,“ řekl.

Přisnější opatření během Velikonoc?

Podle ministra zdravotnictví vláda zvažuje, že se zpřísní opatření během Velikonoc a s největší pravděpodobností by se naopak měla po Velikonocích opatření rozvolňovat.

Hromadné akce budou podle ministra opět povolené jako jedny z posledních, podobně otevření škol. „Zásadní je nastartování běhu průmyslu,“ řekl Prymula.

metras ( 24. března 2020 16:23 )

Experty těší ochrana seniorů. Ta spočívá v čem? Že tomu, který se aktivně ozve , dovezou nákup? Nebo on jim všem někdo pravidelně volá a kontroluje jejich zdravotní stav?
Nějak nikde nečtu, že jim vláda sebrala slevy na dopravě, přitom v každé vsi není obchod a každý senior neřídí auto. Snad to tedy státnímu rozpočtu pomůže, když je v miliardách tak štědrý k ostatním.
Každému vznikají koronavirem vícenáklady. Jen ti nejbohatší mají zelenou, dokonce i EET se jim stoplo . Pohlreich na Seznamu se dožaduje 100% kompenzace všeho. To lepší už opravdu ani nečíst .

strejda777 ( 24. března 2020 14:31 )

Ta bezmoc je šílená!

zdeniii ( 24. března 2020 14:16 )

Lék na to není. Lehčí případy se léčí samy doma, asi jako když člověk musí vyležet chřipku. Těžší případy (když už se dusí, dostane zápal plic atd.) končí v nemocnici. Podávají se pouze léky na zmírnění symptomů, buď to zabere...nebo ne...v nejhorších případech napojení na plicní ventilaci jako poslední možnost, pokud ještě nejsou úplně zdevastované plíce, popř. zda vydrží srdce apod. Je to sajrajt, a ještě zákeřně nakaž­livej­...ch­řipeč­ka to tedy rozhodně není.

strejda777 ( 24. března 2020 12:41 )

No nevím, koho těší takový ministr......

strejda777 ( 24. března 2020 12:39 )

No dobrá, takže člověk se nakazí a jde do nemocnice....a tam leží a čeká se, jestli se nemoc rozvine nebo ne? To je to vyléčení? Já tomu fakt nerozumím. Chápu, že tělo, které je už předtím oslabeno nějakou nemocí tak je náchylnější, ale nakazí se zdravý člověk a co v té nemocnici pobírá za péči?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa