Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vysílali jsme: Novinky o koronaviru v Česku od náměstka Prymuly i Babiše

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
6. března 2020
18:30
Autor: red - 
6. března 2020
14:38

V Česku je potvrzeno 19 případů nákazy novým typem koronaviru. Nejprve oznámil nové tři případy na odpolední tiskové konferenci Úřadu vlády premiér Andrej Babiš (ANO, později přidala další tři hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová. Večer jeden dodal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Od půlnoci na sobotu platí pro všechny, kdo se vracejí z Itálie, povinná 14denní karanténa, a to pod hrozbou až třímilionové pokuty.

„Nařizuje se praktickým lékařům, aby u osob s trvalým poobytem v České republice, které se v období od 7. března 2020 navrátí z pobytu na území Itálie do České republiky, rozhodli o karanténě v délce 14 dnů,“ uvedl premiér na páteční tiskové konferenci s tím, že lékaři mají v případě výskytu onemocnění oprávnění karanténu prodloužit.

„Za porušení karantény hrozí ze zákona o ochraně veřejného zdraví pokuta až 3 miliony korun,“ dodal Babiš. Zároveň vyzval zaměstnavatele, aby zaměstnancům, kterým to jejich zdravotní stav dovolí, umožnili pracovat z domova. Stát je podle něj prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky připraven kompenzovat podnikatelům jejich případné ztráty.

Video  Babiš: Kdo se vrátí z Itálie, musí kvůli koronaviru do karantény  - abl
Video se připravuje ...

Mimořádná situace

Opatření označil za velmi důležitá z hlediska ochrany zdraví občanů ČR a bezpečnosti státu. „Je to mimořádná situace,“ prohlásil Babiš. Bezpečnostní rada státu zasedne znovu v pondělí 9. března brzy ráno.

Video  Lidé nakažení koronavirem budou izolování doma, zmínil náměstek Prymula  - abl
Video se připravuje ...

„V několika zemích už dochází k nekontrolovanému přenosu tohoto onemocnění (COVID-19),“ doplnil náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Zmínil šíření viru v Německu, Francii, Španělsku „Zdaleka nejhorší je situace v Itálii. Z více než 3800 případů se dá říci, že došlo v posledních několika dnech ke zmnohonásobení případů, které jsou zachyceny na území Itálie,“ upřesnil. Naposledy tam podle něj přibylo 769 potvrzení během 24 hodin a 41 úmrtí.

Česká vláda najíždí na systém, který bude podobný jako v ostatních zemích. „Případy, které jsou pozitivní, ale jejich klinický průběh je naprosto nezávažný, budou izolovány v domácích podmínkách, v těch nemocničních budou případy, které budou vyžadovat skutečně péči,“ řekl dále Prymula.

Šíření nákazy COVID-19 v Itálii (4.3.2020) Šíření nákazy COVID-19 v Itálii (4.3.2020) | Reuters

Tím by se měl zajistit co nejmenší kontakt turistů vracejících se z Itálie s ostatními. „Nový systém odběru by tomu měl napomoci,“ doplnil. V každém regionu totiž bude zdravotnická záchranná služba připravena s odběrovou sestrou z infekce vyjet do domácnosti nemocného, aby tam mohla odebrat vzorek pro testy na COVID-19.

Dva z nově potvrzených případů na onemocnění COVID-19 jsou z Ústeckého kraje. Lidé byli na stejném lyžařském zájezdu jako první nakažený muž z Děčína. 

bullshit ( 6. března 2020 19:14 )

Pan Andy neřekl v mnoha a mnoha větách téměř nic. Stále jen opakuje slova "samozřejmě" a "my"..... dál už nic.

Vaclavak ( 6. března 2020 15:18 )

Do konce mesice 1000

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa