Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš školil Vojtěcha v přímém přenosu. Za co vše už se ministr kvůli koronaviru omlouval?

Autor: Jakub Veinlich - 
8. března 2020
05:20

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) toho v posledních dnech kvůli koronaviru příliš nenaspí. Tiskové konference pořádá klidně i v sedm ráno, než jde domů, tak se účastní další. V minulých dnech ale  při informování o nakažených šlápl on i jeho úřad několikrát vedle. Naposledy například novinářům řekl, že doktorka ze soukromé kliniky odebírala vzorky na COVID-19 tak nešikovně, že skončila v Nemocnici Na Bulovce. Kdo Vojtěchovi takovou informaci řekl, tahal z ministra v přímém přenosu výslechovou metodou premiér Andrej Babiš (ANO).

V pátek Vojtěch na tiskové konferenci mluvil o muži, který měl podezření na nákazu, nekontaktoval hygienickou stanici, ale nechal se testovat v soukromé laboratoři.

„Podle všeho (lékařka) odebrala vzorky velmi nestandardním způsobem. Paní doktorka je nyní v karanténě Na Bulovce, protože tam je velké riziko, že se nakazila od tohoto pacienta, který nakonec byl pozitivní,“ řekl ministr. V jeho tvrzení ho navíc podpořila také hlavní hygienička Eva Gottvaldová„Sama si uvědomila, že to nebylo úplně v pořádku,“ řekla.

Video  Tisková konference koronavirus  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Ukázalo se ale, že nic z toho nebyla pravda. Lékařka ze soukromé kliniky Tilia, která později nedostala certifikát pro provádění testů, pro deník Práva svou karanténu popřela.

„Jsem zcela v pořádku. Jsem jediná lékařka na našem pracovišti, pan ministr skutečně mluvil o mně. Ovšem to, co řekl, je hrubě nepravdivá informace a já bych skutečně byla ráda, kdyby pan ministr nešířil informace o mém zdravotním stavu, natož lživé,“ uvedla lékařka.

Vojtěch se pak na twitteru doktorce omluvil, stejně jako v sobotu odpoledne na tiskové konferenci, kde premiér, ministři, i zástupci policie, armády nebo hasičů rozhodli o rozšíření nařízení karantény o další skupiny lidí – i ty, kteří nemají trvalý pobyt v ČR. Nebo o tom, že od pondělí se budou konat namátkové kontroly s měřením teplot.

A zastával se ho také premiér Andrej Babiš„Byla to dezinformace, pan ministr nelhal, my jsme z toho udělali opatření a už se to zkrátka nestane, to je všechno,“ hájil Vojtěcha předseda vlády.

Jako u výslechu

Novináři ovšem chtěli slyšet, jak se mohla tato informace dostat ven a jakou případně odpovědnost ministr ponese, protože doktorka přišla do kontaktu s velkou řadou lidí.

„Řekněte přesně, kdo vám to řekl. Nebuďte slušnej, řekněte pravdu, kdo vám to řekl , který úředník, vy jste moc hodnej,“ tlačil do odpovědi Vojtěcha v přímém přenosu Babiš. Ten se jako žák začal červenat.  „Dostal jsem tu informaci…“ dodal ministr „Od koho,“ naléhal Babiš. „Ze státního zdravotního ústavu,“ odpovídal Vojtěch. Premiér ale trval na konkrétní informaci „Jméno!“ pokračoval ve „výslechu“ Babiš.

Video  „Jméno!“ poručil Babiš ministrovi Vojtěchovi  - abl
Video se připravuje ...

Ministr pak řekl, že informace šla od paní doktorky Mackové. „Nebyla to vědomá lež, dostal jsem špatnou informaci a omluvil jsem se za to.  Byla to chyba,“ dodal ministr.

Lékařka Macková nakonec TV Prima řekla, že ona zas dostala tuto informaci od svého podřízeného a vyvodila z toho důsledky.

(ne)nakažené dítě a další omluva

Není to přitom první informační přešlap zdravotnického resortu. Ministerstvo totiž v týdnu původně informovalo o tom, že se koronavirem COVID-19 nakazilo i malé dítě. Tehdy by to byl u nás vůbec první takový případ.

„Nevím o tom, že bychom potvrzovali nějaký případ, který by nebyl skutečně stoprocentní. Vždy, když to říkáme, je případ potvrzený. O tom dítěti skutečně nic nevím. Taková informace od ministerstva zdravotnictví oficiálně bezesporu nezazněla,“ řekl v rozhovoru pro Blesk Zprávy po sobotní tiskové konferenci ministr Vojtěch.

Video  Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Redakce Blesk Zpráv ale dostala ve čtvrtek 5.3. od ministerstva zdravotnictví email, že „počet nakažených stoupl v ČR na dvanáct“, s tím, že mezi nakaženými je také dítě. Mluvčí ministerstva pak redakci potvrdila, že „nakažené dítě je pak ročník 2016“.

Chvíli na to ministerstvo odeslalo do redakcí nový email, kde upřesňovalo, že počet nakažených zůstává stejný, ale „mezi nakaženými není dítě“. V sobotu večer pak mluvčí ministerstva Gabriela Stěpanyová poslala vysvětlení.

„Ministerstvo zdravotnictví 5. března vydalo tiskovou zprávu, ve které chybně uvedlo, že je mezi nakaženými dítě. Resort informaci okamžitě opravil a vzápětí rozeslal médiím novou tiskovou zprávu, kde upřesnil, že se jedná o dospělého muže. Chyba vznikla na straně tiskového oddělení, za chybu se Ministerstvo zdravotnictví velice omlouvá,“ napsala mluvčí.

A Štepanyová také na dodatečný dotaz vysvětlila, jak se mohlo stát, že ministerstvo původně informovalo o nákaze u tak malého dítěte „Protože jsme v podkladech tuto informaci měli, ale přehlédli se o řádek vedle. Dítě 2016 bylo negativní. Pozitivní byl muž vedle (jeho otec). Oba italské národnosti,“ popsala Štěpanyová.

Nejdříve informace z televize, pak až telefonát od lékařů

Kritice čelil ministr také od občana Davida Rýce, který si stěžoval na to, že o výsledcích negativních testů svých dětí se dozvěděl nejdříve z televize od ministra, a až pak od lékařů.

„Měl jsem dost velkou zlost (doteď mám), když jsem se zprávu o negativním výsledku testů na COVID-19 svých dětí a neprůkaznosti testu u mě dozvěděl nejdříve od SuperStar ministra nakrucujícího se před kamerami ČT24 a až hodinu potom od lékařů. Absurdní,“ postěžoval si Rýc na twitteru.

Muž narážel nejen na Vojtěchovu účast v pěvecké soutěži, ale také na motto premiéra Babiše „řídit stát jako firmu“. Ke vzkazu totiž naštvaný rodič přidal hashtag s tímto heslem.

„Výsledky testů jsou hned, jak se je dozvíme, předávány nemocnici, kde je daný pacient hospitalizován. Následně o nových pozitivních případech informujeme veřejnost. Nemohu posoudit, jak rychle pak nemocnice předá informaci samotnému pacientovi,“ uvedl pro Blesk Zprávy Vojtěch.

Zdůraznil, že při každém vyjádření poskytuje o pacientovi pouze základní údaje, pečlivě se hlídá jeho soukromí. „Není tedy možné, aby z našich informací bylo zřejmé, o koho konkrétně se jedná (...) Samozřejmě nechci, aby se pacienti o svém výsledku dozvídali z médií. Budu se snažit tok informací směrem k nim urychlit,“ dodal ministr z Bruselu, kde byl tou dobou na pracovní cestě. 

Video  Andrej Babiš o kontrolách karantény  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

montevideo ( 8. března 2020 14:05 )

Nespletl sis diskuzi? A rozumíš významu slov? Víš vůbec, o čem v tom článku a na této diskuzi jde?

jaro20 ( 8. března 2020 13:56 )

Já Vás chápu, vsadili jste na Bureše a on neplní co slíbil. Je jasné, že krade a Vy teď nevíte co s tím. Každý by přiznal, že se v Burešovi spletl, jenom slabší kus jako Vy to nepřiznáte. Jenom kolem sebe kopete, nadáváte, hledáte někoho, kdo za to může. Nikoho kromě Bureše za tím nenajdete. A ten nejlepší premiér má za únor schodek - 20 miliard, nejhorší od roku 1992. Asi dobrej oddíl. Tak čest soudruzi.

montevideo ( 8. března 2020 13:35 )

Slovník a celková mentální indispozice by tomu odpovídaly. Je to chudák, netřeba ho brát vážně.

rubina ( 8. března 2020 12:46 )

Přestaňte je špinit, dělají víc než vlády v sousedních krajinách...nech udělají cokoliv, kopnete si vždy.Fuj

jaro20 ( 8. března 2020 11:08 )

Včera jsme v televizi viděli práskače Bureše, ono to stačí, vůbec estébáka nezapře, prostě Vaše krevní skupina.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa