Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Vysílali jsme: Nová opatření kvůli koronaviru, omluva Vojtěcha a „práskač“ Babiš 

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
7. března 2020
16:43
Autor: Mii - 
7. března 2020
13:01

Vláda rozšířila povinnost 14denní karantény po návratu z Itálie i na lidi, kteří mají v ČR trvalý či přechodný pobyt. Policisté budou řidičům na hranicích namátkově měřit teplotu. Premiér Andrej Babiš (ANO) to oznámil v sobotu na tiskové konferenci. Domácí karanténa podle něj nebude příliš kontrolována, bude se spoléhat na dobrovolnost lidí. A  ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se omluvil lékařce, o které v pátek uvedl mylné informace. 

Policie také bude ve spolupráci s celní správou od pondělí 9. března od 07:00 lidem překračujícím na deseti přechodech státní hranice předávat informační letáky ke koronaviru. Ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček (za ANO) na twitteru uvedl, že leták dostane také každý cestující mezinárodních vlakových spojů.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula oznámil, že virus je zákeřný v tom, že někteří lidé mohou být pouze jeho přenašeči. To znamená, že mohou ohrozit ostatní, počet nemocných tedy pravděpodobně ještě poroste. U mnoha nakažených je možné, že jsou teprve v inkubační době.

Začne rovněž platit zákaz vydávání víz do Íránu. Země je nákazou postižena extrémně, za pouhý den přibylo 1000 nakažených. Babiš nechce, aby do země kdokoliv cestoval. 

„Řekni její jméno“ 

Povinná domácí karanténa bude nově platit i pro cizince, kteří mají na území Česka přechodný nebo trvalý pobyt. Jak však bude kontrolována, a to i u Čechů, není stále jasné. Babiš na to řekl až na dotaz Blesk Zpráv - kontroly dle jeho slov nebudou, spoléhá se na dobrovolnost lidí. A zkritizoval občany, kteří se chlubili na sociálních sítích tím, že se stihli vrátit do Česka ještě před půlnocí, aby museli být 14 dní doma.

Velkým tématem tiskové konference byl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a jeho páteční vyjádření o lékařce ze soukromé laboratoře. Včera o ní uvedl, že je v karanténě, protože odebrala vzorek od nakaženého pacienta.

Lékařka se ale v sobotu ozvala, že to není pravda. Vojtěch se jí omluvil za to, že řekl špatnou informaci, spolu si podle jeho slov volali. Babiš následně vyzval Vojtěcha, aby vyslovil jméno člověka, od kterého ministr získal nepřesné údaje. „Nebojte se, řekni její jméno,“ urgoval Vojtěcha. Ten nakonec řekl, že šlo o zaměstnankyni Státního zdravotního ústavu (SZÚ). 

montevideo ( 8. března 2020 13:38 )

Ta novinářka byla drzá a vlezlá jak žlutá zimnice. Byla na facku. Babiš se k ní choval ještě velmi slušně.

Jaronovaku ( 8. března 2020 13:04 )

Úředníci nikdy za nic nemůžou. Pokud něco zkazí, zapomenou a pak jsou z toho miliónové škody, tak stále pohoda. Udělal to dobře, že ho donutil říct kdo za to může. Jinak by chvilkaři obvinili Babiše, že chtěl lhát.

montevideo ( 8. března 2020 11:54 )

Milion chvilek může zahánět koronavirus demonstracemi, na kterých bude šaman Minář virus zaříkávat. Aspoň to bude vypadat, že je aspoň k něčemu dobrý.

Ifigenie ( 8. března 2020 09:55 )

Souhlas! Tihle Pirátští probruselští udavači, vlastizrádci a dementi, kteří sem píšou celí vzteklí s nenávistí k vládě ať si jdou zabééékat na Letnou a necpou se mezi slušné lidi!

Ifigenie ( 8. března 2020 09:50 )

Jdi za Chocholouškem! A nebo zabééééékat Minářovi na Letnou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa