Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Koronavirus u ženy z Prahy zjistila laboratoř, která zkoumá i zvířata. Šéfka test hájí

Autor: Tomáš Vašek - 
5. března 2020
16:10

Po středečním případu ženy z Prahy 6, která se nechala na koronavirus vyšetřit v soukromé laboratoři, se mezi lidmi zvedl zájem o vyhledání podobných nestátních zařízení. Jenže výsledek přesto musela potvrdit Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a hlavní hygienička Eva Gottvaldová navíc před vyšetřeními od soukromých společností shodně varují. Epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula pro Blesk Zprávy uvedl, že ve čtvrtek ráno krizový štáb rozhodl o umožnění systému privátních laboratoří vydávat certifikované výsledky.

Nakažená žena z Prahy 6 byla odmítnuta jinde, nechala se tedy vyšetřit za vlastní peníze. Hlavní hygienička Eva Gottvaldová přitom uvedla, že ministerstvo zdravotnictví uzavřelo s většími soukromými laboratořemi „gentlemanskou dohodu“, že testování na nemoc COVID-19 poskytovat nebudou. Zařízení, na které se žena s koronavirem obrátila, ale takové tvrzení odmítá.

Nikde není psáno, že soukromé laboratoře nesmí diagnostikovat koronavirus. To je nějaká kachna,“ hájila postup laboratoře její vedoucí Soňa Peková pro iDnes.cz. Resort zdravotnictví totiž testování soukromým zařízením zakázat nemůže.

Laboratoř testuje i zvířata

„I kdybych o takové dohodě věděla, nesouhlasila bych s ní. Státní zdravotní ústav nemůže saturovat požadavky celého okolí,“ řekla Peková navíc serveru Lidovky.cz. Podle ní její zařízení vyšetřilo již desítky lidí, kteří o test za zhruba 1264 korun projevili zájem. „Státní“ testy přitom podle oficiálního vyjádření vyjdou na čtyřnásobek.

Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová (4. 3. 2020) Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová (4. 3. 2020) | Blesk:Daniel Černovský

Laboratoř, která test provedla, zařadila vyšetření na nemoc COVID-19 do své nabídky podle dostupných informací 30. ledna. Kromě lidských vzorků provádí laboratorní testování i u zvířat.

Zmíněná žena, u které se nákaza potvrdila, nejprve podle doporučení zdravotníků telefonicky kontaktovala svého praktického lékaře. Ten ji ale odmítl s tím, že její obavy jsou neodůvodněné. Nenavštívila totiž rizikovou oblast, za kterou je považována například italská Lombardie, ale sousední Trentino.

Podle informací ČTK ženinu žádost o test odmítli i na infolince Státního zdravotního ústavu. Rozhodla se proto kontaktovat soukromou laboratoř, ve které jí test vyšel jako pozitivní. Se stejným výsledkem dopadlo i následné vyšetření provedené Národní referenční laboratoří.

Vojtěch: Není možné, aby testy prováděl kdokoli

Postup lékaře, který odmítl ženu vyšetřit, brání i ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová. „Pobývala v oblasti, kde Italové hlásili jeden případ nákazy a nehlásili komunitní přenos. Je otázka, jaký mají Italové přehled,“ uvedla lékařka.

Video  Karanténa kvůli koronaviru: Přijdu o peníze? Co se psem? Odpovědi, které byste měli znát  - Bára Horáková, Lukáš Červený, reuters
Video se připravuje ...

Ministr Adam Vojtěch postup nakažené ženy kritizuje z důvodu, že o svém podezření neinformovala hygieniky, což je jeden z kroků, které resort zdravotnictví při podobných obavách doporučuje. „Jestli byla ženě z Prahy doporučena k otestování soukromá laboratoř, není to správně. Není možné, aby testy prováděl kdokoli, musí to mít řád,“ řekl ve středu ministr.

Peková ze soukromé laboratoře si naopak myslí, že na provádění testů nestátními zařízeními není nic závadného. „Nejsou na to žádné legální restrikce, pokud laboratoř testování dokáže nabídnout v kvalitním provedení. V případě, kdy se objeví epidemie, stát by měl podpořit laboratoře, které mohou nabídnout tento servis, aby nebyly jiné laboratoře, například Státní zdravotní ústav (SZÚ), zahlceny. Myslím, že je to nyní kontraproduktivní,“ řekla pro Lidovky.cz.

V Česku je novým koronavirem podle čtvrtečních informací ministerstva zdravotnictví nakažených už 12 lidí. Kromě ženy z Prahy 6 jde i o jejího manžela, tři děti ani děda to naopak „nechytli“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ANO_nam_bude_lip ( 5. března 2020 22:14 )

Po celé Evropě vyhánějí pocienty od testů na koronavir?
Lžeš jako opravdový soudruh. Prostě bojovník za náš zemanobabišovský boordel.

ANO_nam_bude_lip ( 5. března 2020 22:05 )

Chtěla test na koronavir, a oni jí vyhnali. Tak si ho nechala udělat soukromě a prokázala se nákaza. A oni teď napadají zařízení, které nákazu našlo, protože chtěli, aby s nákazou běhala dál mezi lidmi.
To je možné jen v našem zemanobabišizmu.

verka1 ( 5. března 2020 21:34 )

Při nemoci chodím k praktickému lékaři. K veterináři jen se psem.
Brusel si může nařídit co chce, realita je jiná.
Paní chtěla jistotu a tak šla na veterinu a tam ji vyhověli a test udělali.

verka1 ( 5. března 2020 20:02 )

Státní laboratoře testy kolem 20 tis., soukromá laboratoř 1200,-
Pojišťovny platí a každý chce vydělat. Akorát státní laboratoře posílají ještě vzorky do Německa.

alumno ( 5. března 2020 19:35 )

Nesmysl. Na koronavirus může testovat jakákoliv laborka, žádné předpisy to nazakazují - ani naše, ani EU. Problém je v tom, že Babiš chce, aby to dělaly jen ty, ve kterých má podíl, a to za 4násobně vyšší cenu, než ty, které do jeho vlivu nepatří. Je to byznys, nic jiného.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa