Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Dobrovolník Jonáš si přivezl z cest koronavirus: Prožívá peklo na sítích a brání se lžím

Autor: DH - 
24. března 2020
05:40

Jonáš Jirout z Českolipska se vydal do Jižní Ameriky, aby tam cestoval a následně pracoval jako dobrovolník, z kontinentu ho ale vyhnala pandemie koronaviru, který si odtamtud pravděpodobně přivezl zpět do Česka. Udělal vše, jak měl, ale lidé na sociálních sítích ho i tak lynčují, stejně jako jeho rodinu. Mladík se brání, že striktně dodržuje karanténu.

Chtěl by mít klid na důkladné zaléčení zákeřné nemoci, které se teď bojí celý svět, ale místo toho se mladý Jonáš Jirout z Českolipska dočkal jen nenávisti a lynčování od svého okolí. Vše se rozpoutalo poté, co přiletěl zpět z Brazílie a byl pozitivně otestován na virus Covid-19.

„Na začátku března jsem odlétal do Jižní Ameriky, kde jsem měl cestovat a poté dělat dobrovolníka, hlavní destinací mělo být Peru,“ podělil se Jonáš, který rázem dodal, že když za moře odlétal, v Česku bylo jen pár případů nákazy a v oblasti, kam mířil, žádný. Po příletu do Brazílie ale zjistil, že Peru zavřelo hranice a on tak musel zůstal v Riu de Janeiru. „Hledal jsem cestu zpět domů, protože Brazílie nebyla rizikovou oblastí, hned jak to šlo. Letěl jsem do Londýna a chytil pak let do Berlína,“ doplnil mladík.

Na letišti Tegel v Berlíně Jonáše v pondělí 16. března vyzvedla sestra a odvezla ho domů, kde oba zůstali okamžitě v karanténě v prázdném bytě. „Přijeli jsme ve tři ráno v noci, cestou jsme ani nikoho nepotkali, další den jsme se nahlásili doktorovi,“ přidal Jonáš s tím, že od té doby už se sestrou zůstali doma. Ve středu měl horečky, ve čtvrtek ráno byl otestován a tentýž den už věděl, že je zle. „Volali mi ještě večer s tím, že jsem pozitivní na koronavirus,“ odmlčel se. Tím pro něj začalo peklo.

Video: Dobrovolník Jonáš si přivezl z Jižní Ameriky koronavirus: Prožívá peklo na sítích a brání se lžím:

Video  Dobrovolník Jonáš si přivezl z Jižní Ameriky koronavirus: Prožívá peklo na sítích a brání se lžím.  - Youtube - Jonáš Jirout
Video se připravuje ...

„V pátek ráno jsem se probudil asi kolem jedenácté, spal jsem dlouho, protože mi pořád není dobře. Našel jsem pak kolovat zprávu, že jsem nakažený, a dokonce že porušuji karanténu,“ řekl ve videu na svém youtube kanálu Jonáš, který takovou reakci absolutně nečekal. „Hlavně to není pravda. Neporušil jsem nic. Cestování nebylo v době mého odletu zakázané a po návratu jsem neopustil byt,“ brání se. „To, že bych chodil po venku, není ani možné. Mám horečky, velké bolesti hlavy, není mi vůbec dobře,“ dodal.

Jonáš teď s rodinou zvažuje další kroky. „Obtěžuje to i mé rodiče a prarodiče, lidi by si měli uvědomovat, jak je to složitá situace. Pokud ty zprávy nepřestanou, rodiče podají trestní oznámení za šíření poplašné zprávy,“ přiznal. „Chci vám všem vzkázat, abyste klidně napsali mně a zeptali se mě, rád na vše odpovím. Make peace, not war,“ dodal mladík i s citátem, který říká, že by lidé měli v těchto dobách šířit mír a ne válku.

Video se připravuje ...
Další videa