Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rakousko a Slovensko se Čechům otevře asi v červnu. Babiš má letět do Řecka, radí zůstat doma

Video se připravuje ...
Autor: for, Jaroslav Šimáček - 
13. května 2020
12:50

Češi budou moci znovu volněji cestovat do zahraničí. Jako první bychom se mohli podívat k nejbližším sousedům - tedy na Slovensko a do Rakouska. Premiér Andrej Babiš (ANO) pro Blesk uvedl, že se nabízí datum 8. a 15. června. Doufá ale, že Češi zůstanou doma a budou tu utrácet. Sám má na srpen zaplacenou dovolenou v Řecku, kterou mu zřejmě, na rozdíl od posunutých Malediv, už nezruší.

Češi si mohou pomalu začít plánovat své dovolené. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) se totiž plánuje postupné otevírání hranic. Jako první bychom se mohli dostat na Slovensko a do Rakouska. Předseda vlády zmínil i datum - tedy 8., nebo 15. června. Právě 15. června se otevřou hranice mezi Rakouskem a Německem.

„Doufám, že brzo vycestujeme. My ale máme hranice otevřené. Akorát se nedostaneme na Slovensko, ani do Polska, protože vás nepustí. Já jsem s Matovičem (slovenský premiér, pozn. red.) o tom mluvil a s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem na tom intenzivně pracujeme,“ řekl.

Doporučil ale, aby si Češi vybírali spíše destinace po Česku než v zahraničí. „Tak my bychom rádi, aby zůstali doma a utratili ty peníze tady. Máme tu sto tisíc lůžek, nejsou tu ani konference. Pokud budou naši solidární, tak zůstanou doma a podpoří naše podnikatele a budou kupovat zboží tady,“ uvedl předseda vlády v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) přitom ještě pár dní zpátky zmiňoval, že bychom se do Rakouska, Německa či na Slovensko mohli podívat až v červenci.

První prázdninový měsíc by podle Petříčka mohli začít Češi cestovat také do Bulharska, Maďarska nebo pobaltských států. Do Chorvatska, Řecka, na Slovensko, ale také do Kanady, Austrálie nebo Japonska by se podle Petříčka Češi mohli vydat v srpnu.

Babiš dodal, že se uvidí, jaká bude chuť Čechů cestovat, nevyloučil pak, že by v létě už mohli lidé opět vyrazit na dovolenou. „Řecko chce otevírat 1. července. (…) Každá země, která je turisticky orientovaná, to chce otevřít. Myslím, že ostrovy by mohly fungovat,“ dodal.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve studiu Blesku při natáčení pořadu Ptám se, pane premiére (13.5.2020) Premiér Andrej Babiš (ANO) ve studiu Blesku při natáčení pořadu Ptám se, pane premiére (13.5.2020) | Blesk:Michal Protivansky/CNC

Babiš se zmínil o své dceři Vivien, která studuje ve Španělsku. Prozradil, že má dceru nyní doma. „Ona se nebude teď vracet do Španělska, protože bude mít školu zavřenou do října,“ uvedl s tím, že je pro rodinu skvělé, že jsou doma pospolu. 

Testy chce Babiš zlevnit

S cestováním se pojí povinnost prokázat, že nejsme covid pozitivní. Testy jsou ale drahou záležitostí. Jeden stojí i 3 tisíce korun. „Turisté musí mít potvrzení o negativním koronaviru, 72 hodin staré. Mluvil jsem s kolegy, že bychom se mohli podívat, kolik ten test stojí. Tři tisíce korun, to je moc, měli bychom to snížit,“ řekl.

Předseda vlády zmínil, že jsou testy předmětem jednání. Na otázku, zdali by se musel testovat každý člen rodiny, odvětil, že logicky vychází, že pokud není pozitivní jeden člen, nebudou ani ostatní. „Na to se země připravují. Všechno řešíme. V rámci června se to vyřeší,“ doplnil.

Cestovky nabízí nesmyslná storna, Babiš: Nejsem expert

Čárou přes rozpočet bylo uzavření hranic pro cestovní kanceláře, hotely a pro restaurace i hospody. Právě cestovky se ale s krizí podle klientů nevypořádávají zcela čestně. Jedním z klientů CK je i Petra, která svůj příběh prostřednictvím Blesku svěřila předsedovi vlády. „Máme zamluvený zájezd na Krétu v září, záloha je zaplacená, doplatek se má platit v červenci. Nyní jsem ho chtěla stornovat, bojíme se tento rok cestovat. Příteli je 62, neteři 10 let. Cestovka mi spočítala storno na 50 tisíc, zájezd stojí 57 tisíc. Odmítají se mnou mluvit, jinou variantu mi nenabízí. Jak mohu postupovat?“ ptá se. 

Babiš na to odpověděl tak, že není expertem, ale že by měla Petra dostat voucher, na který má nárok. „To je špatně. Ti, co zaplatili zálohu, tak cestovky mají povinnost vyplatit vouchery. Je to protizákonné. Paní by měla dostat voucher za 57 tisíc. Rozhodně by neměla dostat storno,“ zmínil premiér.

Nutno dodat, že v případě Petry by bylo rozumné podle expertů vyčkávat, jestli se zájezd uskuteční, nebo ne. V případě, že by vycestování nebylo možné, by měla Petra na voucher nárok. V případě, že by pak trvala na odstoupení od smlouvy podle Všeobecných obchodních podmínek, musela by storno zaplatit a CK by jí měla vrátit zbytek. Petra by ale měla nárok na to, aby jí CK vyčíslila náklady, které už za její peníze měla. 

Chorvatsko otevírá hranice i Čechům. Aspoň některým (11. 5. 2020). Chorvatsko otevírá hranice i Čechům. Aspoň některým (11. 5. 2020). | Reuters

Faktem je, že cestovní kanceláře bojují o život. Bohužel některé zcela protiprávně. Jako úlevu jim totiž ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) připravila tzv. lex voucher, tedy jistou ochrannou lhůtu. Cestovky mohou tuto lhůtu využít a místo peněz za zájezd poskytnout klientovi poukaz. Ten jej musí přijmout. 

Je zatím ale jedno velké ale. Pokud byl totiž zájezd zrušen podle Všeobecných obchodních podmínek a nikoliv kvůli „vyšší moci“, musí klient zaplatit stornopoplatek a cestovka následně navrátit peníze. To se ale podle informací Blesk Zpráv nedělo a cestovky místo vratky opět nutily poukaz. 

Babišův kabinet rozhodl o uzavření hranic krátce po vyhlášení nouzového stavu. S platností od 16. března nemohli Češi vycestovat do zahraničí - výjimkou byli pendleři, tedy Češi pracující v zahraničí. Hranice naší země se také uzavřely turistům ze zahraničí.

Původně platil zákaz od 14. března jen pro ty cizince, kteří pochází z rizikových oblastí. Babiš tehdy upřesnil, že se jedná o obyvatele Číny, Jižní Koreje, Íránu, Itálie, Španělska, Francie, Belgie, Velké Británie, Švýcarska, Dánska a Nizozemska. Později se po propuknutí pandemie Česko uzavřelo zcela. To už ale neplatí.

Video  Babiš pro Blesk o cestách do ciziny, změně u obchodů, rouškách i otevírání bazénů  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Pollo ( 15. května 2020 05:50 )

Mazej ae nudit jinan!

bizon_pepa ( 13. května 2020 22:49 )

Jemu je to jedno. Ví, ze ty malé firmy zazdili a teď děla divadlo. Až jich spousta zkrachuje, tak bude tvrdit, ze on přece vybízel ke trávení dovolené v Čechách.

Markéta Fourová ( 13. května 2020 22:01 )

Nechápu proč bych měla utrácet doma já ráda nakupují a dovolenkuji mimo Čr.

bullshit ( 13. května 2020 20:04 )

viho...hezky vystiženo, ale vyprávěj to trollům.

bullshit ( 13. května 2020 20:01 )

Babiš zase vyřvával sliby z nichž snad žádný nesplnil. Měl jsi roušku ve schránce?? Neznám nikoho kdo ji od lháře obdržel. To je jen mini perla měniče postojů a názorů...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa