Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Komunista Filip se před palbou „skryl“ s dámou u Zemana. Opozice: Pošimral ruského medvěda

Autor: simao - 
26. května 2020
19:35

Šéf KSČM Vojtěch Filip čelí opět kritice za svá slova pro ruský armádní deník o československých legionářích, za která ho již peskoval i prezident Miloš Zeman. Právě za ním však Filip dnes vyrazil v doprovodu své rudé kolegyně Miloslavy Vostré. Ve Sněmovně se do něj mezitím zostra pustili. Podle Mariana Jurečky (KDU-ČSL) mluvil pro Rusy jak starý bolševik, podle Víta Rakušana (STAN) pošimral pod bradou ruského medvěda. Padly proto výzvy, aby se od výroků Filipa, který čelí palbě i na sítích, Sněmovna distancovala.

Šéf KSČM Vojtěch Filip na webu ruského armádního deníku Krasnaja zvezda kritizoval mj. „zločinné“ odstranění sochy maršála Ivana Koněva na Praze 6, po kterém se dostal do střetů mj. i se starostou Prahy 6 Ondřejem Kolářem (TOP 09). Kolář následně v přímém přenosu na CNN Prima News označil Filipa za „prase“.

Filip se však rozpovídal i o československých legionářích. A chválil Rusy za to, že nenutí samosprávy obnovovat či stavět jim památníky. Emoce kolem Filipových slov planou dál. Projevilo se to i na úterním jednání Sněmovny.

Rakušan: Filip pošimral pod bradou ruského medvěda

Filip přitom v ruském listu kritizoval i ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), do kterého šije často a s oblibou, tentokrát spojil výtku k němu právě s legionáři.

„Od celostátního postoje se odchyluje ministerstvo zahraničí, kdy kritizuje Ruskou federaci za to, že ještě neobnovila na svém území válečné pomníky padlým československým legionářům, kteří v roce 1918 v Samaře, u Lipjag a na dalších místech Ruska bojovali proti ruským revolucionářům-komunistům,“ zmínil v rozhovoru Filip.

Členové KSČM a další čeští občané kladně hodnotí skutečnost, že ruská vláda nemá zájem na tom, aby nutila místní úřady stavět památníky těm českým legionářům, kteří v Rusku nikoho neosvobozovali a neudělali nic dobrého pro nejskvělejší světovou socialistickou revoluci minulého století v roce 1917 v Rusku,“ dodal šéf komunistů.

Šéf STAN Vít Rakušan ho za tato slova v úterý kritizoval na plénu Sněmovny. „Pan místopředseda pošimral pod bradou ruského medvěda, ale rozhodně nepřispěl českým zájmům v rámci Ruské federace. Svými servilními výroky krom jiného vyzýval prostřednictvím ruského média k tomu, aby byl ze své funkce odvolán ministr zahraničních věcí Petříček. To je podle mě zcela nepřípustné,“ reagoval Rakušan.

Rakušan také upozorňoval, že je to nikoli Filip, ale právě ministr Petříček, kdo garantuje oficiální českou zahraniční politiku. Filip by si dle něj neměl coby první místopředseda Sněmovny dovolit „vyzývat k tomu, aby hroby, pomníky našich hrdinů nebyly opravovány, a tomu rozhodnutí tleskat“. „Ať hovoří jménem českých komunistů, ale ať nehovoří jménem občanů ČR,“ navezl se do Filipa Rakušan.

Zeman káral Filipa, ten se za ním vydal s Vostrou

Šéf českých komunistů Filip v rozhovoru pro Rusy také uvedl, že vnímá jako obrovskou neúctu, urážku a velice barbarský čin, že „někteří pražští fašizující politici pod negativním vlivem EU a USA hodlají narušit až dosud dobré vzájemné vztahy mezi dvěma slovanskými národy a nestydí se urážet památku osvoboditelů z Ruska a dalších zemí bývalého Sovětského svazu“.

Již dříve Filipovy výroky o legionářích označil za hranou vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). A také prezident Miloš Zeman. „Neúcta k československým legionářům je hrubá politická chyba. Já jsem o tom ostatně v Rusku kdysi jednal a bylo mi přislíbeno, že v takových místech, jako je třeba Samara a další, budou památníky obnoveny, respektive zřízeny. Mimochodem, Trockij vydal v době začínající občanské války výzvu, aby byli vražděni čeští legionáři. Já nevidím důvod, proč bych se měl bolševiků zastávat,“ uvedl v MF Dnes Zeman.

Právě za Zemanem dnes Filip - ve společnosti poslankyně KSČM Miloslavy Vostré - vyrazil na Pražský hrad. A se Zemanem našli společného nepřítele, Petříčka. Odsoudili jeho výroky o Izraeli. „I přes rozdílný pohled na situaci na Předním východě jsme došli ke shodě, že ministr zahraničí Tomáš Petříček nereprezentuje jednotnou zahraniční politiku České republiky,“ řekl ke schůzce šéf komunistů.

Filip: Já dějepis umím

Filip nedáno v pořadu Partie na Primě uvedl: „Nepoplival jsem zájmy České republiky, je to můj názor, mám pro to důkazy.“ A na twitteru dodal: „Všem mým kritikům a těm, kteří mi doporučují doučit se dějepis, já zase doporučuji Winstona Churchilla a jeho knihu Druhá světová válka I. díl Blížící se bouře. Zejména od strany 323. Doporučuji Vám fakta místo výkřiků a pravdu místo ubohých nadávek a vulgarit. Já dějepis umím.“

Šéf KSČM se vedle toho pokusil odvést pozornost jiným směrem. „Stále se zabýváme vzpomínkami starými 75 let, obraťme list a pokročme k nedávné minulosti. Kdo byl a je Viktor Kožený? Víte, co byla kauza lehké topné oleje? Víte, kolik bank zkrachovalo s Vašimi úsporami od roku 1993 do roku 1998?“ pokračoval na síti ve své obhajobě. Komunisté se ve Sněmovně snaží prosadit bod ohledně zločinů při privatizaci.

Jurečka: Filip mluvil jako starý bolševik

Filipova slova o československých legionářích však nadzvedla i další poslance. Šéf lidovců Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že „Vojtěch Filip mluvil jako starý bolševik“. „Bolševikům samozřejmě vadil postup legionářů a jejich boj na území Ruska proti bolševikům,“ upozornil ve Sněmovně.

„Chápu, že zarytému komunistovi takovýto postup musel vadit. Ale je to poplivání památky více než 60 tisíců legionářů, kteří se v Rusku podíleli dlouhé roky na vítězství v 1. světové válce a položili také základy pro to, aby zde mohl vzniknout samostatný československý stát. V mnoha obcích, ze kterých pocházíme, nebo v našich rodinách je mnoho dědů a pradědů, kteří tam tenkrát bojovali, a někteří z nich položili své životy,“ upozornil Jurečka.

Rakušan: Legionáři jsou náš klenot a opravdoví hrdinové

STAN dnes navrhli vyjádřit stanovisko Sněmovny k zásluhám československých legionářů během 1. světové. „Mně přijde až legrační, že v roce 2020 musíme s takovým bodem do Poslanecké sněmovny vůbec přicházet, že v roce 2020 jsme vůbec schopni rozporovat jednoznačná fakta z naší historie, a to ta, že českoslovenští legionáři patří k tomu, co můžeme nazvat klenotem v naší národní historii,“ poznamenal k tomu Rakušan.

„Jsou to opravdoví hrdinové,“ podotkl šéf STAN s tím, že Filip naopak „schvaluje přístup Rusů k našim hrdinům a zároveň vyjádřil pohoršení nad tím, že je odstraněna socha velmi problematického a rozporuplného maršála Koněva.“

„My se skutečně domníváme, že Vojtěch Filip jde přímo proti oficiálnímu směřování naší zahraniční politiky, jde samozřejmě i proti jednoznačnému výkladu našich vlastních dějin,“ dodal Rakušan. Jím navrhovaný bod se přitom na pořad jednání dostal - pro bylo 173 ze 190 poslanců, proti nikdo, zdrželi se komunisté.

Sesazení Filipa z čela Sněmovny?

Do Filipa již na začátku května ještě před slovy o legionářích šila i Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), která sbírá podpisy pro hlasování o jeho odvolání z křesla 1. místopředsedy Sněmovny. Vinila Filipa, že nehájí české, ale ruské zájmy a podporuje ruskou propagandu.

„My se s tím plně ztotožňujeme, my jako STAN si myslíme, že komunista nikdy do této funkce ani neměl být zvolen, a našimi hlasy to rozhodně nebylo,“ uvedl k případnému hlasování o Filipově konci Rakušan.

Naopak prezident Zeman v MfD na dotaz, zda by měl Filip skončit ve funkci, reagoval svérázně: „Budu Vám citovat jeden výrok významného představitele TOP 09 a předsedy jejího poslaneckého klubu. Cituji: ,Vládo, vy bando amatérů, omluvte se a odejděte.′ Konec citátu. Nechtějte po mně, abych takové blázny bral vážně.“

Pekarová Adamová: Filip si nevidí do úst

Šéfka Topky Pekarová Adamová Blesk Zprávám ze Sněmovny hlásila, že nadále se snaží podpisy k hlasování o Filipovi sehnat. „Já stále sbírám, stále tu aktivitu ještě nemám uzavřenou. Teprve teď po dlouhé době jednáme v plném počtu poslanců. Oslovila jsem i předsedy stran i klubů z vládních stran, od nich mi ještě žádná reakce nepřišla. Zatím tuto odvahu z vládních stran našla jedna jediná poslankyně, ale nevzdávám to,“ říká jediná žena v pozici šéfky mezi stranami a hnutími ve Sněmovně.

„Vždy když je oslovuji i jednotlivě, kroutí hlavou, že nechtějí odvolávat, protože jejich vláda na komunistech prostě závisí. Pokud jim je to bližší, že mohou zůstat v klídku ve vládě, než aby si zachovali čest a čest ČR... nebo kdyby aspoň poslanci ČSSD se postavili za svého ministra zahraničních věcí, kterého taktéž pan Filip směřoval dost ostře, tak to potom vypovídá zejména o nich a oni jsou pak spoluzodpovědní za to, že pan Filip může takové výroky pronášet. Nedělá to poprvé a bude to tím pádem dělat určitě dál a oni musí být schopní tu spoluzodpovědnost nést,“ vzkázala Pekarová Adamová.

Video  Pekarová Adamová: Nejsme ruská guberie. Vláda mlčí, šéf KSČM Filip hájí ruské zájmy  - Facebook TOP 09
Video se připravuje ...

Pekarová Adamová připouští, že se jí nakonec požadovaných 80 podpisů sehnat nepodaří. „V některých těch klubech panuje velká ochota spíše pana Filipa podržet. S tím se musí vyrovnat každý se svým svědomím, jestli souhlasí, aby takovými slovy častoval české občany, prohlašoval o nich, že se fašizují a že bude takovým způsobem útočit skrze ruská média,“ podotýká.

A ohledně Filipových slov o legionářích dodal: „Pan Filip si v tomhle směru nevidí do úst, i on by měl být vděčný tomu, co se podařilo československým legionářům, a neotírat si o ně svá ústa. Nicméně tak, jak komunistická strana už desítky let jede sovětskou rétoriku a teď Putinovskou rétoriku, to je zase jen snaha zalíbit se Moskvě. Je to velmi ostudné, že taková slova může pronášet i z pozice jedné z nejvyšších ústavních funkcí.“

Blesk Zprávy žádaly o reakci na její slova a snahu samotného Filipa. Do času vydání článku neodpověděl.

Politolog: Sněmovnu to zabaví, těžit bude Babiš

Politolog Jan Kubáček v Epicentru na Blesk.cz ke snaze TOP 09 sestřelit Filipa z vedoucího sněmovního křesla podotkl, že v době pandemie koronaviru a řešení důležitých věcí pro celé Česko nejde úplně o šťastný postup.

„Sněmovnu to spíše zabaví, jestli to někomu pomůže, tak spíše Andreji Babišovi, protože se neřeší témata, která jsou nyní pro veřejnost naprosto kruciální,“ uvedl Kubáček.

Opoziční konkurenti by dle něj měli šéfa KSČM především dusit „v argumentech ve vztahu k československým legionářům“, což by pro něj bylo nepříjemné. „Takto to povede jen k tomu - a to Vojtěch Filip chce - že mu to zase to tvrdé jádro komunistických voličů zcelí, protože se sejdou pod jednou vlajkou, která se jmenuje: všichni po nás jdou. Zase po nás jdou, podívejte,“ okomentoval Kubáček tlak na Vojtěcha ve studiu Blesku.

„Z mého pohledu je to zase fascinující naskočení na konkurenční plán a de facto utíkání k podružnostem, než aby takovému politikovi a takové straně takovéto vyjádření neustále kdekoli připomínali, konfrontovali ho s tím, dělali mu s tím nepříjemno, dostávali ho pod tlak, tématy, která řeší jeho cílové skupiny,“ dodává Kubáček.

Video  Jeřáb odstranil sochu maršála Koněva z náměstí Interbrigády v Praze 6, 3. dubna 2020.  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sorgedoktor ( 27. května 2020 11:18 )

Solfernus...Vase vety jsou ponekud zavadejici..Legie byli koncipovany na boj proti Takousku a Nemecku. Pouziti ptoti sovetske moci bylo velice problematicke. Legionari proti sovetum tak uplne bojovat nechteli. PLUKOVNIK sVEC SE ZASTRELIL KDFYZ JEHO PODRIZENI/ LEGIONARI/ ODMITLI BOJOVAT..

marmat ( 26. května 2020 22:21 )

Dlouho se lídr Filip "držel".....
A práv­nickou­/strej­covskou diplomacií i udržel vlajku/fangli KSČM nad vodou...
Nyní ho dohání historie i minimální "odklon" od minulosti...
Je to jakoby se mu sunula rouška dolů i tam, kde se to nesmí/nemá !!!
A tak KARMA komunistům zcela zdarma...........

zirioges ( 26. května 2020 21:17 )

Jak symbolické - prázdný stůl, kručící břicha, prázdný popelník, bez cigaret, bez ohně na červené trenýrky, bez vody, beze slov a s burkou na tváři

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa