Přesně to se stalo i většině z 51 veverčátek, o která se nyní staráme. Mladé veverky totiž ve věku 6 týdnů opouštějí hnízdo a začínají zkoumat svět kolem. A jak to u mláďat všeho druhu bývá, občas neodhadnou své schopnosti nebo jsou nemotorná. Proto někdy mladé veverky ze stromu spadnou. V tu chvíli svému potomku obvykle pomůže matka a navede jej zpět do koruny stromu. Pokud se však kolem nachází lidé, matka se k mláděti neodváží. To pak zůstane osamocené dole v trávě a hrozí mu, že zahyne nebo jej uloví predátor,“ upozornila Pokorná.

Kromě veverek se do záchranné stanice dostalo i 72 malých zajíčků. Ti totiž patří mezi nejčastěji zbytečně zachraňovaná mláďata. „Zaječí matka své potomky přes den odkládá na bezpečné místo do trávy a nechává je o samotě, aby k nim nepřilákala predátory. Pravidelně se k nim však vrací, aby je nakrmila. To se děje většinou v noci, takže při procházce na ni obvykle nenarazíme. Lidé se pak bojí, že je mládě osamoceno, ihned ho tedy k nám přinesou. Zbytečně je tak stresují a odebírají matkám,“ vysvětlila ošetřovatelka.

Než mládě seberete, zavolejte raději odborníkům

Jak bychom se tedy teď na jaře měli v přírodě chovat? V první řadě je třeba být ohleduplný k okolí. Tedy nekřičet, nenechávat volně pobíhat naše psí mazlíčky a podobně. Podle slov ošetřovatelky Prokopové by se lidé měli chovat tak, že jsou v přírodě návštěvníky, a zvířata, která tam jsou doma, vyrušovat co nejméně. „Než ze země seberete jakékoliv mládě, vždy nejdříve zavolejte na naši pohotovostní linku, která je vám k dispozici 24 hodin denně. Naši odborníci vám ochotně poradí a bude-li to potřeba, pro zvíře přijedou. Naše telefonní číslo je 773 772 771,“ uzavřela Zuzana Pokorná.

Nedostatek vody a psi

„Pražská příroda a její obyvatelé jsou na větší rozruch a návštěvnost zvyklí, přesto i oni letos zažívají velice stresující období. K nedostatku vody v krajině se přidává i všudypřítomné ohrožení v podobě velkého množství návštěvníků a většího počtu volně pobíhajících psů,“ vysvětluje Zuzana Pokorná, vedoucí ošetřovatelka ze Záchranné stanice hl. města Prahy. To má za následek to, že jsou rodiče a mláďata nedobrovolně rozdělena.

Fotogalerie
25 fotografií