Výrazný úbytek motýlů je v posledních desetiletích pozorován po celé Evropě. Jaká je situace konkrétně v Praze, kde se historicky vyskytovalo na 75 % všech druhů denních motýlů ČR, je pro entomology prozatím velkou neznámou. A tak vznikl projekt pod vedením Oldřicha Čížka ze sdružení Hutur, který ve spolupráci s Národním muzeem, Fakultou životního prostředí ČZU v Praze a Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR zmapuje, jak to s motýly na území Prahy vypadá dnes.

Vznikne atlas

„Chystáme se vytvořit atlas, ve kterém bude popsáno rozšíření denních motýlů z Prahy. Není v našich silách obejít každý park, vnitroblok nebo soukromou zahrádku, proto budeme velice rádi, když se do našeho mapování zapojí i veřejnost,“ říká entomolog Oldřich Čížek.

Celý projekt je finančně podporován Magistrátem hl. m. Prahy. „Chceme posoudit současný stav ohrožení denních motýlů, kteří žijí na území našeho hlavního města. Proto jsme se rozhodli zpracovat vůbec první atlas rozšíření denních motýlů Prahy, který pomůže odborníkům i veřejnosti v ochraně pražských motýlů.

Kam na „lov“?

Kde tedy v Praze nejlépe motýly hledat? „Naprostá většina pražských motýlů žije na územích, která jsou přísně chráněna. Ale Praha, to není jen síť rezervací. Máme tu parky a zahrady, městskou zeleň, okolí Vltavy i okrajové části Prahy, ve kterých se prolíná zemědělská krajina a velkoměsto. Jenže o motýlech v těchto místech zatím nevíme prakticky vůbec nic, proto budeme nesmírně rádi, když nám Pražané právě z těchto lokalit budou posílat své foto-úlovky,“ řekl entomolog Tomáš Kadlec z Fakulty životního prostředí ČZU v Praze, který se podílí na systematickém mapování pražských motýlů.

Stačí aplikace

Do pátrání po motýlech se může zapojit opravdu každý, stačí si stáhnout do telefonu aplikaci iNaturalist a vyrazit na průzkum „Aplikace iNaturalist podle fotografie sama nabízí určení pozorovaného druhu a její ovládání je velmi intuitivní. Pouze s mobilním telefonem se tak mohou obyvatelé Prahy zapojit do vědeckého výzkumu, ať už v parku, na výletě nebo třeba na cestě do práce,“ vysvětluje RNDr. Ing. Ivo Macek, ředitel Přírodovědeckého muzea Národního muzea.

Odměny pro nejaktivnější

 „Rozhodli jsme se projekt podpořit oceněním nejlepších pozorovatelů, mimo jiné návštěvou běžně nepřístupného entomologického depozitáře Národního muzea. Soutěží se hned ve dvou kategoriích: o největší počet uložených pozorování a o největší počet zaznamenaných druhů,“ uzavřel Ivo Macek.

Fotogalerie
20 fotografií