Plány v Centru architektury a městského plánování představila koordinátorka projektu z IPRu spolu s radními z magistrátu i Prahy 3. Hlavním centrem prostoru na zhruba 33 hektarech se má stát budova bývalého nákladového nádraží, která dala celému projektu jméno.

Z té se má stát kulturní centrum, sídlit v ní má například Národní filmový archiv včetně promítacích sálů, škola nebo další služby. Místostarosta Prahy 3 Tomáš Mikeska (STAN) upozornil na to, že prosto mezi dvěma křídly budovy je srovnatelná s plochou Václavského náměstí, takže nabízí opravdu hodně místa. Celou čtvrť má také protnout tramvajová trať, která má vést podél severní zdi budovy nádraží.

Hlavně bydlení

Náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (TOP 09) zmínil, že čtvrť bude oproti některým dalším projektům na brownfieldech, jako je třeba Smíchov city, se bude jednat o čtvrť s větším podílem bydlení. „Byl zrušen velký obchodní dům, který by to území velmi zatěžoval dopravou,“ poznamenal. Mělo by tu vzniknout něco, co nazývá „obyčejný městem se zelení“, obchody a další služby by tu měly být spíše v přízemích budov nebo by měly být umístěny v budově nákladového nádraží. 

Nové stavby by měly bývalé nádraží v podstatě obklopit, počítá se s maximálně osmipodlažními budovami, směrem dál od centra bude možné stavět i větší budovy, které by mohly mít až třeba 12 pater. Studie počítá i s možností postavení „věže“s maximální výškou 70 metrů. Podle koordinátorky území z IPRU by mohla sloužit i veřejnosti, možná i třeba jako nová radnice pro Prahu 3.

Povede tam metro?

Už během středeční prezentace odpovídali radní i odborníci z IPRu na otázky veřejnosti, lidé se ptali mimo jiné na to, zda vzniknou i plochy pro sportovní využití. Studie umožňuje stavět hřiště v rámci některých parků nebo v blízkosti škol, s nějakým vyloženě sportovním zařízením se zatím neuvažuje.

Padl také dotaz na to, zda do lokality má vést metro. Na to odpověděl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě), že zatím se počítá s tím, že by trasa plánované linky metra D měla vést k Náměstí míru. „Prověřujeme další směřování, určitě by mělo vést směrem k Hlavnímu nádraží a zda to půjde tímto směrem nebo směrem k Náměstí Republiky, to zatím rozhodnuto není,“ doplnil.

K čemu posílat připomínky?

Podkladem pro dohodu s vlastníky i městskou částí tom, jak má území vypadat má být podle IPR tzv. regulační masterplán.Občané, kteří mají připomínky k tomu, co kde konkretně má stát apod., mají podle IPRU dávat připomínky k tzv. masterplánu. Ty lze posílat až do konce března přes webové stránky IPRu.

Do tzv. veřejného projednání už polovině ledna vstoupila změna územního plánu, která se řeší už více než 10 let. Veřejné projednání proběhne 16. února a připomínky k němu lze poslat až do 23. února. 

Předpokládá se, že v září letošního roku by mohlo dojít k dohodě mezi městem, městskou části a investory, která by měla potvrdit finální verzi studie. Změna územního plánu by se mohlo stihnout do konce roku. V areálu nádraží plánuje stavět řada firem a mohlo by tam žít až 15 000 lidí.
Fotogalerie
19 fotografií