Na území o rozloze asi 650 ha mezi Malešicemi a Hostivaří najdeme rozsáhlou průmyslovou oblast, která zajišťuje mimo jiné bezproblémový chod Prahy. Kromě dobře známé spalovny a teplárny zde najdeme i třeba chladírnu a betonárku. Dále tu jsou ústřední dílny a administrativní objekty DPP, železniční uzel využívaný Českou poštou či depo společnosti PPL. Dohromady zde sídlí asi 2 000 firem, které zaměstnávají až 50 tisíc lidí. Oblast je navíc výborně dopravně dostupná, což je další výrazné plus.

Byty ano nebo ne?

Díky poměrně jednotné průmyslové zástavbě se prozatím jedná o velmi sourodou oblast. Průmyslové oblasti ale lákají developery, a tak se v posledních letech objevilo několik návrhů, které míní část této lokality zastavět obytnými domy. Praha zatím nemá k dispozici jednotný manuál, jak v případě průmyslových zón postupovat, zdali jim zachovat pouze jejich primární funkci nebo je propojit i s bydlením. Podle náměstka primátora pro územní rozvoj Petra Hlaváčka (TOP 09) by to ale mohlo znamenat komplikace.

Podle územního plánu je na některých místech možné postavit obytné domy, podle mého názoru by to ale výrazně snížilo flexibilitu dané oblasti. Tento problém se však netýká jen Malešic, ale mnohých dalších pražských průmyslových oblastí. V Praze totiž dosud neexistuje žádná analýza či strategie, která by myslela na budoucnost těchto produkčních ploch. Proto jsme se rozhodli vytvořit pro tyto oblasti jasná pravidla,“ informoval Hlaváček.

Studie bude hotová do dvou let

Na vytvoření studie bude magistrát spolupracovat s Institutem plánování a rozvoje (IPR), který socioekonomickou analýzu zpracuje. IPR zhodnotí vývoj výměry a stavů jednotlivých ploch v územním plánu v letech 2010 až 2020 a mimo jiné i zmapuje nároky na tyto oblasti z pohledu moderních technologií a jejich dopadu na prostředí, jako je hluk či znečištění. Výsledkem by pak měl být komplexní materiál, na základě kterého půjde lépe zhodnotit, zda jsou lokality vhodné pro vytvoření smíšených průmyslově-obytných čtvrtí. Stav území bude také porovnáván s obdobnými plochami v zahraničí.

Finální dokument by měl mít dvě části. První část by měla být hotova do konce letošního července a druhý potom do konce června 2022. Náklady na oba dokumenty činí celkem asi čtyři miliony korun.

Video
Video se připravuje ...

Pošta Malešice David Zima, Jan Jedlička

Fotogalerie
38 fotografií