Nová čtvrť Bubny-Zátory má vyrůst na největším brownfiedu v Praze o rozloze 110 hektarů. Její rozloha je tedy podobně velká jako třeba Staré Město a konečně dojde k propojení Holešovic a Letné. Bubny-Zátory by měly nabídnout nový domov až pro 25 tisíc Pražanů a navíc i 29 tisíc nových pracovních míst. Kromě bytů a kanceláří zde vznikne nový park a také budova filharmonie. 

„Jsem rád, že se nám celý proces schvalování podařil urychlit novou změnou územního plánu, která nám ušetří skoro dva roky času, než kdybychom pokračovali podle dosavadního předpokladu, tedy podle původní změny územního plánu z roku 2008. Tu jsme proto již v říjnu definitivně ukončili,“ zdůraznil náměstek primátora pro oblast územního rozvoje Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu).

„Plníme, co jsme slíbili Pražanům. Odemykáme brownfieldy pro výstavbu. Zvlášť v dnešní těžké době je podpora rozvoje a ekonomiky právě skrze takovéto dohody v území a skrze maximální urychlování těchto povolovacích procesů zcela klíčové,“ dodává Jiří Pospíšil (Spojené síly pro Prahu).

Více zeleně, nižší budovy i vzpomínky na minulost

Do studie bylo na základě připomínek nejen od občanů, ale také z řad veřejnosti zapracováno osm poměrně výrazných změn. Upravená studie řeší mimo jiné citlivější napojení nové čtvrti na původní zástavbu okolních čtvrtí. Příkladem je snížení regulační věže u Výstaviště o 6 pater, z původních 18 na nových 12. Subtilnější bude i plánované obchodní centrum. Z původního jednoho monobloku vznikly 3 menší bloky, které více korespondují s okolní zástavbou, zmenšila se i obchodní plocha.

Zachovají se i některé původní stavby. „Studie nově zachovává i objekt historické vodárny a ochraňuje budovu bývalé holešovické elektrárny s kovárnou, a to dokonce v památkově „očištěné“ původní podobě,“ vysvětlil Ondřej Boháč, ředitel IPRu

Větší důraz klade studie i na zeleň. Po úpravě dojde k lepšímu propojení Stromovky a nově vzniklého parku a to díky rozšířenému zelenému koridoru, který oba parky propojí. Nově by měl vzniknout park i u nové budovy filharmonie, jejíž okolí by mělo být napojené na nábřeží.

Developeři už mohou plánovat výstavbu

Již nyní však mohou vlastníci pozemků v území plánovat výstavbu dle finální verze územní studie. Celý proces se tedy posunuje výrazně dopředu a předpokládá se, že samotná výstavba by mohla začít zhruba do čtyř let.

„Těší mě, že se daří takto velký projekt posouvat dál. Věřím, že i nadále bude fungovat dobrá spolupráce s vlastníky, městem a investory a podaří se nám tak zužitkovat jeden z největších brownfieldů v Praze,“ uzavírá Ondřej Boháč, ředitel IPR.

Fotogalerie
36 fotografií