Strahovský stadion už několik desítek let chátrá a potřebná rekonstrukce je v nedohlednu. Ve středu představili zástupci koaličních Spojených sil pro Prahu z TOP09 a hnutí STAN nový záměr, jak by mu vdechli nový život a měli další důvod k opravě. Zvažují možnost zřídit zde Muzeum paměti 20. století, které by se mohlo nastěhovat přímo na severní a část východní tribuny stadionu.

V poslední době byla tato instituce často zmiňována v souvislosti s odstraněnou sochou maršála Koněva, která by právě do jeho expozice měla zamířit. Stadion není podle radního Jana Chabra (TOP 09) v ideálním technickém stavu a lze předpokládat, že do jeho rekonstrukce bude muset město i kvůli památkové ochraně investovat více než miliardu korun. „Chtě nechtě do toho město bude muset začít investovat, pokud nechceme, aby nám stadion pomalu začal padat,“ poznamenal.

Stadion na Strahově
Autor: Czech News Center

Rekonstrukci však podle něj nemá smysl dělat, pokud město nemá se stadionem nějaký smysluplný záměr. Představuje si, že by se i další místa na tribunách v podstatě "rozparcelovala" pro různé další využití. O prostor na stadionu vyjádřila zájem i organizace Post Bellum.

Budova plná historie

Podle náměstka primátora Petra Hlaváčka je vhodné o umístění muzea na strahovském stadionu uvažovat i proto, že celá obrovská budova je sama o sobě tak trochu muzeem historie 20. století. „Velmi si vážím toho, že toto místo je k disposici, ale rád bych ještě dal prostor pro odbornou diskusi,“ řekl.

Stadion na Strahově
Autor: Czech News Center

Je to místo spojené nejen s Všesokolskými slety z první republiky nebo spartakiádními cvičeními z doby komunismu. Historik Petr Blažek připomněl i mnohem pochmurnější období historie. Na konci války byl na stadionu tábor pro Němce. „Po pražském povstání to bylo největší místo, kde byli internováni, odehrávaly se tady dost hrůzné věci,“ uvedl.

Muzeum potřebujeme rychle, říká Pospíšil 

Jiří Pospíšil (TOP 09), který je předsedou koaličních Spojených sil, by si přál, aby muzeum našlo alespoň dostatečné útočiště již do konce tohoto volebního období. Označil to jako velký úkol pro koalici i jako velmi důležitý bod pro Spojené síly. „V době, kdy polovina středoškoláku neví, co se stalo 21. srpna 1968 tak pro nás je naprosto nezbytné, aby se o dějinách 20. století mladá generace začala seriozně učit a takové muzeum tomu určitě pomůže, řekl.

Zřizovat takové instituce by podle Pospíšila měl být úkol státu, ale od současné vlády to nelze očekávat. Zmínil také možné provizorní umístění pro muzeum v Domě pážat na Hradčanech. „Potřebujeme to rychle kvůli mladé generaci,“ dodal.

Fotogalerie
17 fotografií