V Jeseniově ulici jsou dvě školky, bourat se má ta v horní části ulice. Podle starosty byla postavena v 60. nebo 70. letech minulého století. „Školka je teď ve stavu, že je neperspektivní ji udržovat a opravovat, protože má velké problémy se základy,“ vysvětlil.

Nově postavené zařízení by mělo být podle Ptáčka se šesti třídami větší než nynější školka, která má třídy čtyři. „Přibývají nám mladé rodiny a i v lokalitě kolem Jeseniovy bude výstavba, takže mi tu kapacitu potřebujeme posílit,“ řekl. Podle schváleného záměru má být součástí nové stavby také kuchyň zajišťující jídla navíc i pro okolní školky.

Další školská zařízení by měla vzniknout také v blízkém areálu Nákladového nádraží Žižkov, kde plánuje několik developerských firem výstavbu. V samotné funkcionalistické budově nádraží by podle dosavadních informací měla být mimo jiné i základní škola. Město nyní pro areál dokončuje územní studii, hotova by mohla být do konce roku.

Bouralo se i na Jarově

Minulé vedení Prahy 3 nechalo v roce 2016 zbourat kvůli špatnému stavu mateřskou školu Buková na Jarově, což tehdy vyvolalo odpor místních obyvatel a rodičů dětí, které zařízení navštěvovaly. Vedení radnice i přes protesty rozhodlo o demolici budovy a stavbě nové. Ta byla otevřena loni a vyšla na 100 milionů korun. Původně tam měly být jesle, ale nakonec radnice v budově opět zřídila mateřskou školu.

Zejména okrajové části Prahy si v posledních letech stěžují na nedostatek míst ve školkách a základních školách, nedostatek míst je nicméně i v centrálnějších částech metropole, kde se staví byty. V Praze je podle rejstříku ministerstva školství 400 zařízení pro předškolní vzděláváni.