Zní to téměř neuvěřitelně, ale je to tak. Nejen zákaz lanovek, ale v Praze to vypadá dokonce i na zákaz sáňkování nebo lyžování po městské zeleni. Vidina sáňkujících dětí, potažmo lidí na lyžích totiž zvedl ze židle třeba ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD).

„Pokud se nepletu, tak na Petříně žádná vyznačená sjezdovka není, tudíž to není plocha určená k jízdě na lyžích,“ uvedl Hamáček v pondělí na tiskové konferenci. „Pokud někdo lyžuje nebo snowboarduje mimo vyznačené trati, tak mám pocit, že to není v souladu se zákonem.“

Lyžovat se smí, ale jen někde

Ministr ovšem tak docela pravdu nemá. Pražští strážníci totiž na Petříně vykonávají dozor ne nad tím, aby zde nikdo nelyžoval nebo nesáňkoval, nýbrž aby k tomu nedocházelo v místech, kde je to zakázané vyhláškou hlavního města.

„V ní je uvedeno, že v zeleni, která je součástí zahrad a parků je mimo jiné zakázáno lyžovat, sáňkovat a jezdit na snowboardu. Místa jsou přesně vymezena, neznamená to tedy, že je tato činnost zakázaná všude,“ sdělila na dotaz Blesk.cz mluvčí Městské policie hl. m. Prahy Irena Seifertová. Kde všude se lyžovat, sáňkovat či bobovat nesmí, se Pražané dozví v příloze zmíněné vyhlášky.

Deset tisíc pokuta

Za její porušení podle Seifertové hrozí až pokuta ve výši 10 tisíc korun! „Je vždy nutné vzít v potaz samotnou společenskou škodlivost a nebezpečnost daného jednání,“ podotkla mluvčí s tím, že strážníci lidi, kteří vyhlášku porušovali, pouze upozorňovali, aby od svých radovánek upustili.

„Dnes dopoledne na Petříně v místech, kde je to zakázáno, bobovalo asi 40 dětí v doprovodu 7 dospělých osob. Hlídka je na porušení vyhlášky pouze upozornila, stejně jako další přítomné lyžaře a snowboardisty,“ uvedla Seifertová s tím, že žádné pokuty ani sankce uděleny nebyly.

Problematické vyjádření

Příslušníci městské policie se na Petříně vyskytují pravidelně. Tak, jako se od jara loňského roku vehementně zaobírají kontrolami dodržování vládních opatření, činí totéž i v těchto dnech. V rámci toho se Seifertová vyjádřila i k Hamáčkovu tvrzení o tom, že lyžovat na Petříně se nesmí - a že by na to měla dohlížet právě městská nebo státní policie.

„Včerejší nepřesné vyjádření jednoho z členů vlády bohužel vedlo k tomu, že nyní oblasti Petřína strážníci věnují zvýšenou pozornost, což logicky odebírá část jejich kapacity pro řešení jiných protiprávních jednání na území této centrální městské části,“ nechala se Seifertová slyšet.

Dojde ke změně?

K nastalé situaci se na Facebooku vyjádřil primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Podle něho není v pořádku, že jsou vyháněny děti ze svahů kvůli staré vyhlášce. „Vůbec nechápu, jak to tenkrát mohl v této podobě někdo schválit. Musíme se na to podívat,” vyjádřil se na konto vyhlášky z roku 2001, kterou bude podle něho nezbytné aktualizovat či pozměnit.

Sněhové radovánky jsou v Praze vítané! ☺ Pobyt na čerstvém vzduchu nejen s dětmi je zdravý a zlepšuje náladu. Proto si...

Zveřejnil(a) Zdeněk Hřib - primátor Prahy dne Úterý 9. února 2021
Náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN), který má v gesci životní prostředí a také bezpečnost, tedy i práci strážníků, k tomu na sociálních sítích uvedl, že se situací zabývá. „Na Petříně přibude místní označení, které stanoví, kde je možné sáňkovat a kde možné sáňkovat, kvůli ochraně zeleně, není,” sdělil.

Musíme dětem umožnit sáňkování na Petříně! Jako děti jsme tady sáňkovali všichni,” vyjádřil se na Facebooku starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN). Ten je rovněž pro úpravu vyhlášky a zároveň ve svém statusu vyznačil, kde je lyžování, sáňkování atd. povoleno.

Musíme dětem umožnit sáňkování na Petříně! Jako děti jsme tady sáňkovali všichni. 😀🛷 S magistrátem budu řešit úpravu...

Zveřejnil(a) Petr Hejma dne Úterý 9. února 2021

Video
Video se připravuje ...

Záběry zasněžených komunikací v Praze. Aktu.cz

Fotogalerie
51 fotografií