Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hamáček bude se šéfy stran hledat recept na volby a potírání covidu bez nouzového stavu

Autor: ČTK - 
9. února 2021
08:50

Představitelé politických stran v úterý zahájí debaty o tom, jak novelizovat volební zákon, jehož část minulý týden zrušil Ústavní soud. Schůzku sněmovních stran svolal na odpoledne do dolní komory ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), jehož úřad by měl novelu připravit. Večer budou o stejném tématu jednat také senátorské kluby s vedením Senátu. S podobou předpisu musí vyslovit souhlas obě komory, poslanci nemohou Senát přehlasovat.

Ústavní soud zrušil minulou středu část volebního zákona kvůli porušení rovnosti volebního práva a šancí kandidujících subjektů. Škrtal v paragrafech upravujících určení počtu poslanců v krajích a rozdělování mandátů. Nově také koalicím stran stačí pro vstup do Sněmovny pět procent hlasů. Případná novela se uplatní již i při letošních sněmovních volbách.

Celostátní stav nebezpečí

Ve Sněmovně budou šéfové stran debatovat také o změnách krizové legislativy s cílem, aby nebylo pro klíčová opatření proti covidu-19 nutné vyhlášení nouzového stavu. Podle Hamáčka by novelu ústavního zákona o bezpečnosti, která by zavedla celostátní stav nebezpečí, mohla projednat vláda příští pondělí. Politické rozpory se už podařilo většinou vyřešit, zůstávají rozpory s ministerstvy, největší s obranou, dodal.

Video  Hamáček o postizích pro "hříšníky": Někteří lidé opakovaně narušují opatření. Ale nechystáme nový registr hříšníků  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

ji-ri ( 26. února 2021 14:52 )

Hamáček hrobník ČSSD

Michal Snobl ( 9. února 2021 10:56 )

Hamáčku slyšíš to?
To je čas kterýho už tolik vaše strana nemá.
Hledej místo u Paroubka

dulin ( 9. února 2021 09:37 )

Voby,volby volby,to je jediné co tohoto socana zajímá,ale kdo je bude volit,když polovinu národa nechají vychcípat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa