Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vyhlášení nouzového stavu i zákaz vycházení u Ústavního soudu. Senátoři jdou proti vládě

Aktualizováno -
7. února 2021
15:32
Autor: ČTK - 
7. února 2021
15:10

Senátoři se chystají obrátit na Ústavní soud s návrhem na přezkum vládního usnesení o vyhlášení nouzového stavu kvůli epidemii koronaviru a dalších opatření včetně zavření škol, omezení bohoslužeb, zákazu nočního vycházení či omezení amatérského sportu a pohybu. ČTK to dnes sdělil manažer senátorského klubu STAN Jan Doležálek. Senátoři podle něho kritizují zejména nesrozumitelnost opatření a to, že vláda si umožnila omezení svévolně měnit.

Senátoři poukazují také třeba na podle nich nesmyslný zákaz vycestování z Česka v noci. Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) lze každé vládní usnesení vykládat různě. „Na hranicích nebude stát ve dvě ráno policista, aby vám dal pokutu,“ komentoval záležitost v dnešních Otázkách Václava Moravce. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa je ústavní podání až poslední krok. „Než se bude řešit, tak bude dávno po opatřeních,“ míní.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš v debatě v České televizi upozornil, že podle jarního soudního verdiktu musí být vládní opatření srozumitelná a odůvodněná. Stížnost podle něho podtrhuje princip, že opatření musí obsahovat vysvětlení, jaký mají přinést efekt, a případně také náhrady.

Poprvé vláda vyhlásila nouzový stav na jaře a trval 66 dní. Podruhé začal platit 5. října a trvá dosud. Pokud Sněmovna nedá souhlas s jeho prodloužením, skončí s nedělí 14. února.

Místopředseda Senátu Jan Horník (STAN) v tiskové zprávě uvedl, že vláda očividně nezvládá řízení pandemie, a navíc k tomu používá nástroje, které jsou v rozporu s ústavou. „Usnesením o nouzovém stavu si vláda sama vymezila neohraničené pravomoci, vládne takřka svévolně a v Poslanecké sněmovně za podpory komunistů neustále nouzový stav prodlužuje. Chápeme nezbytnost některých opatření, ale vláda nyní omezuje život i v oblastech, kde to není nutné,“ uvedl.  Nesmyslná opatření se podle něj týkají například sportovišť a obecně nemožnosti provozovat amatérský sport a zdravý pohyb obecně.

Právník, který v boji s vládou už jednou uspěl, znovu v akci

Právník Ondřej Dostál, který se podílel na přípravě podání k Ústavnímu soudu, uvedl, že nouzový stav by neměl dlouhodobě umožnit vládě, aby vládla dekrety a ze hry vyřadila sněmovní opozici i Senát. „Není možné, aby se při každém prodlužování tohoto stavu politicky handlovalo o základní svobody občanů. Vláda nezvládá své zákazy odůvodnit a sama přiznává, že zavedená opatření nefungují, přitom jejich dopad na ekonomiku státu i na každodenní život občanů je enormní,“ uvedl Dostál.

Zatím 18 senátorů napříč politickým spektrem také podepsalo ústavní stížnost na vládní krizová opatření. „Senátoři nesouhlasí s uzavřením škol, omezením práva na náboženskou svobodu a kritizují také zákaz nočního vycestování z České republiky. Pokud vláda nepřijde s urychleným řešením, senátoři jsou připraveni obrátit se na Ústavní soud,“ uvedl Doležálek. Návrh se podle něj chystají podpořit i další členové Senátu.

„On-line výuka tu prezenční dlouhodobě nikdy nenaradí“

„Dlouhodobá on-line výuka nemůže nikdy nahradit výuku prezenční. Po roce vidíme negativní dopady na žáky a studenty v samotné výuce, v motivaci i v jejich psychickém a fyzickém zdraví. Apelujeme na ministerstvo školství a zdravotnictví, aby bezodkladně určily termín otevření škol,“ uvedl místopředseda Senátu Jiří Růžička z klubu STAN. Mělo by podle něj být zajištěno neinvazivní testování pro žáky a přednostní očkování učitelů.

Senátorka Alena Dernerová z klubu STAN uvedla, že dětem chybí sociální kontakty, jsou odtrženy od běžného života, jejich vzdělání není plnohodnotné a vytváří se závislost na digitálních technologiích. „Tato situace je dále neúnosná, proto podáváme ústavní stížnost, protože Listina základních lidských práv a svobod zakotvuje právo na vzdělání jako jedno z nejvýznamnějších hospodářských, sociálních a kulturních práv,“ uvedla Dernerová.

Hamáček uvedl, že otevření škol se musí řešit, až bude možné testování žáků. „Nehlasoval bych pro návrat dětí do škol bez testování,“ řekl. Pro otevření škol se vyslovili i Bartoš a Filip, podle předsedy komunistické stranu by se mělo diskutovat o termínu v polovině února.

Stanislav Polčák, europoslanec a advokát, který skupinu senátorů zastupuje uvedl, že senátoři také nesouhlasí s tím, aby na bohoslužby mohlo jen deset procent věřících z kapacit kostelů, považují to za nepřiměřené porušení práva na náboženskou svobodu. „Za úplný nonsens pokládáme nesmyslný zákaz vycestování z Česka v noci. Než však senátoři zašlou svůj návrh Ústavnímu soudu, chtějí poskytnout vládě ještě krátký čas, aby sama svá nařízení změnila,“ uvedl Polčák.

Video  Andrej Babiš o očkování proti koronaviru při otevření očkovacího centra ve vinohradské nemocnici  - ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivalen ( 7. února 2021 21:30 )

Ono je potřeba nařízení dodržovat a sankcionovat porušení, pak budou fungovat. Jenže to by se zase lidem nelíbilo - porušíš nařízení, zaplať tučnou pokutu. Jakmile by porušil politik, měsíc by šel jen s minimální mzdou a při opakování by šel od válu. To by nám ta čísla padala dolů

e.lesanova ( 7. února 2021 16:21 )

Jsem pro návrh, aby se slovo "senátor" používalo jako nadávka hrubšího zrna Tahle neužitečná smečka dobře živených parazitů umí jen házet klacky pod nohy, kritizovat, udávat....hnus

Jaronovaku ( 7. února 2021 15:51 )

Co je nesrozumitelné? Oni neumí číst? Patrně co senátor, to odborník na viry a tak vědí co je dobře a co špatně.
Nepřeji nikomu nic zlého ale těmto rádoby odborníkům by neiškodilo si šlehnout ten virus s trochu těžším průběhem. Patrně by jim to rozjasnilo vidění.
Vzhledem k tomu, že se takovou pandemijí nikdo z nás nesetkal, tak nejsou postupy. Až příště to bude něco ještě horšího, tak už asi budeme vědět lépe co dělat. V okolních státech nesměji pomalu vylézat z domů, jen u nás je to špatně, když se jen trochu přitvrdí. Počkejte pokud nebude u vlády Babiš jak nám ti demokrati šlápnou na krk!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa