Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Imunolog Hel: Špatné zprávy, britská mutace se v Česku rychle šíří. V řádu desítek procent

Aktualizováno -
8. února 2021
15:02
Autor: ČTK, Mii - 
7. února 2021
11:43

Agresivnější, takzvaná britská mutace koronaviru se v Česku podle předběžných, neúplných a zatím oficiálně nepublikovaných výsledků vyskytuje v řádu desítek procent, v některých oblastech zřejmě i víc než v řádu 50 procent. Na twitteru to uvedl imunolog Zdeněk Hel z iniciativy vědců Sníh. Situace je podle něj alarmující, dosavadní výsledky označil za velice nepříznivé až šokující. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek v neděli v České televizi řekl, že výsledky se teprve vyhodnocují. Průběžná data ukazují, že mutace se prokázala ve zhruba deseti procentech analyzovaných vzorků.

Přesnější data o výskytu mutace v jednotlivých krajích lze očekávat asi za dva týdny, uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

„Nerad přináším špatné zprávy. Podle předběžných výsledků je incidence britské varianty v ČR v řádu několika desítek procent, v některých oblastech možná i přes 50 procent. Britská varianta viru se brzy stane v ČR dominantně přenášeným typem viru SARS-CoV-2,“ napsal.

V rozhovoru pro televizní stanici CNN Prima News také uvedl, že v Česku už je pravděpodobně v malé míře přítomna i jihoafrická varianta viru, která je také výrazně nakažlivější než původní koronavirus, navíc účinnost vakcín proti jihoafrické mutaci je výrazně nižší.

Hel vyzval občany k obezřetnosti a dodržování opatření proti šíření viru, situace je podle něj kvůli nekontrolovanému šíření britské mutace v Česku velmi nebezpečná. Šíření mutace nelze zastavit, ale lze jej zpomalit, dodal. Očekává, že v nejbližších dnech bude ministerstvo zdravotnictví výsledky výskytu britské mutace v ČR oficiálně komentovat.

Hel na twitteru také uvedl, že dvakrát telefonoval s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO), jednání označil za velmi vstřícné a produktivní. „Oba jsme si vědomi závažnosti situace,“ poznamenal.

„Hrozí nám Cheb všude“

O mutacích koronaviru se pak imunolog rozmluvil v pondělní na tiskové koferenci pořádané iniciativou Sníh. Zopakoval svá slova a podotkl, že britská mutuace se v Česku vyskytuje již od prosince. Aktuální stav je vážný a už se šíření nové varianty nevyhneme. Můžeme ale ještě zvládnout boj s jihoafrickou mutací.

„Hrozí nám situace jako je v Chebu všude,“ řekl s tím, toto nastane, pokud nic neuděláme. „My jsme upozornili již před měsícem, že v Česku v dostatečné míře nedochází k monitorování nových forem viru,“ uvedl Hel a dodal, že vláda si naštěstí v posledních dnech uvědomila, že musí zasáhnout. 

Vědci z iniciativy Sníh popsali několik opatření, kterými chtějí šíření mutací předejít. Je to mimo jiné zvýšení nemocenské, apel na občany či snížení počtu fyzických kontaktů a omezení cestování. Ukazuje se totiž, že například na Ostravsku tolik případů britské mutace není, takže v tomto případě by cestovní omezení dávala smysl. A budou hrát velkou roli u jihoafrické mutace. 

Nedůležitější je ovšem testování a trasování. Vláda se podle Hela v posledních dnech pro zvýšení testovacích kapacit vyslovila, musí ale zlepšit i trasování. To je v současné době podle imunologa v Česku „naprosto neadekvátní“. Lidé jsou špatně vyhledávání, není dostatek personálních kapacit, i jsou trasovaným občanům sdělovány nepřesné informace. Je třeba do jisté míry přistoupit k samotrasování a posílit call centra. 

Hel následně odmítl, že by Čechy strašil. „Strašně doufáme, že se tyto scénáře nenaplní. Ale kdybychom to neřekli, tak se tyto scénáře zcela jistě naplní,“ zmínil imunolog. Vláda by dle jeho názoru měla lidem jasně vysvětlovat, o co se snaží a také by si měla definovat přesnou strategii testování, což zatím neudělala. Nelíbí se mu, že intenzita epidemie se v Česku hodnotí jen podle obsazenosti nemocnic.

Hel rovněž kritizuje, že se zatím spoléhá hlavně na vakcínu. Bude trvat ještě dlouhou dobu, než ji získá celá populace, do té doby může v zemi dojít k šíření několika mutací. Třeba i v domácnostech. „Musíme zdůrazňovat občanům, aby na aerosolovou infekci koukali jako na cigaretový kouř,“ uvedl imunolog s příkladem - když je jeden člověk doma nakažený, jeho rodinu neochrání ani rouška. Stejně tak jako i s rouškou cítí, když někdo kouří.

Dušek: Mutace je až 1,7krát nakažlivější

Dušek v pořadu Otázky Václava Moravce řekl, že britskou mutaci považuje za jedno z největších rizik pro vývoj epidemie. Podle něj má 1,4 až 1,7krát vyšší nakažlivost než původní varianta viru a je jedním z hlavních důvodů, proč se navzdory restrikcím zastavil pokles nakažených. Průběžné a neúplné výsledky podle něj ukazují, že agresivnější varianta koronaviru byla dosud zjištěna u asi desetiny vzorků.

Sekvenací, tedy přečtením genetické informace viru, byly dosud potvrzeny desítky případů mutace zhruba v polovině krajů. Touto náročnou a podrobnou metodou se ale vyšetřuje jen velmi malé procento pozitivních vzorků. Bylo ale potvrzeno, že nakažlivější forma viru je v Česku už od prosince.

„Spíše než sledovat, kde je prokázán výskyt uvedené mutace, je v tuto chvíli důležitější se maximálně zaměřit na důsledné dodržování veškerých protiepidemických opatření,“ uvedla Peterová. Krajské hygienické stanice provádějí epidemiologické šetření a trasování rizikových kontaktů na základě informace o pouhém podezření na britskou variantu viru, dodala.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek v pátek ČTK řekl, že data ukážou, zda už v Česku agresivnější varianta viru převážila. „Bude to ve chvíli, kdy se nám stagnace (počtu nových případů) začne obracet v růst,“ dodal. Přijatá protiepidemická opatření omezující setkávání lidí podle něj mohou šíření i této mutace výrazně snížit, požádal proto veřejnost o jejich dodržování. Pokud se britská mutace více rozšíří, může být nakažených v únoru téměř stejně jako v říjnu, kdy poslední vlna epidemie vrcholila. Rizikový model, který počítá se šířením rychlejším o 30 až 40 procent, předpovídá na únor až 279 000 nově nakažených. Jen za prvních šest únorových dní přibylo v Česku skoro 47 500 případů covidu a v mezitýdenním srovnání počet nových případů začal v posledních dnech znovu růst.

Například na Slovensku se přítomnost nakažlivější mutace koronaviru ukázala u téměř tří čtvrtin zkoumaných vzorků. Podle premiéra Igora Matoviče nebyl v žádné jiné zemi EU zjištěn tak vysoký podíl.

Video  Blatný přiznal nefunkčnost opatření. Po Češích ale chce, aby je neobcházeli.  - ČTK
Video se připravuje ...

frantacizek ( 9. února 2021 01:10 )

podle mých zpráv jinak zažádají, ale může to trvat měsíce, než to ta Evropská agentura schválí, pač je k nějakému rychlému schvalování zrovna u Sovětů nic nenutí

frantacizek ( 8. února 2021 20:00 )

díky za reakci, tohle jsem taky slyšel, ale chtějí to pustit jako v Maďarsku jen přes registraci u nás, proto jsem tohle napsal, pač je to podle mě zásadní záležitost, kterou by se měl Andrej a spol po té dnešní zprávě dost vážně zabývat, vzhledem k tomu, že tím chtějí očkovat následně rizikovky, které ještě nemáme všechny oočkovány těmi západními vakcínami nyní v té 1. vlně.

Covid_19 ( 8. února 2021 18:59 )

Sputnik si musí odběratel vyrobit sám ve své továrně, takže větší dodávky jen tak nehrozí, stejně ještě nezažádali o registraci, asi vědí proč

frantacizek ( 8. února 2021 18:01 )

ribonukleovou - omluva, celý den mám hektický, že jsem rád, když se najím..

frantacizek ( 8. února 2021 16:21 )

tak jestli už by v zárodku nebylo lepší, než zažívat tohle dobrodružství, nejen východní (je v tom i Astra, abych nebyl napaden, že jsem antirusofil), raději očkovat vakcínami na bázi buněk rybonukleové kyseliny, tzn. všemi ostatními západními minimálně ty rizikové skupiny a pak hlavně ty, kteří si nepřejí být konfrontováni se Sputnikem samozřejmě.
Jinak ty šířící se mutace podporují myšlenku o tom, že nebude třeba oočkovat 70% populace, ale může stačit jen nějakých 40% (rizikové skupiny především), zbytek už bude pod kolektivní imunitou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa