Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Povinné respirátory v obchodech, MHD i u doktora v Rakousku. Bude další bitka v Lidlu?

Autor: ČTK, sova - 
25. ledna 2021
14:15

V Rakousku musí od pondělka lidé na řadě veřejných míst nosit respirátory typu FFP2. Nasadit si je musí v obchodech, v prostředcích hromadné dopravy, ordinacích lékařů či v autoopravnách, informovala agentura APA. Za posledních 24 hodin v zemi přibylo 1009 případů nákazy koronavirem a 33 úmrtí s covidem-19. Ve slovenském Prešově byl přitom koncem minulého týdne o respirátory v regálech prodejny Lidl takový zájem, že se o ně mezi zákazníky strhla bitva.

Výjimku z povinnosti nosit respirátory FFP2 mají děti mladší 14 let, těhotné ženy a osoby, které si je nemohou nasazovat ze zdravotních důvodů.

Sociálně slabší lidé dostanou respirátory zdarma. Podle ministerstva zdravotnictví k pondělnímu dni dostalo deset kusů respirátorů bezplatně 1,5 milionu seniorů nad 65 let. Desítky tisíc respirátorů dostala také zařízení, která pečují o bezdomovce. Celkem je připraveno k rozdání 1,7 milionu těchto pomůcek.

Například učitelé respirátory nosit nemusí, pokud se tak ale rozhodnou, musí se nechat pravidelně testovat.

Video  Tajná party papalášů: Paroubek, Hnilička, Šlégr a další pařili u kmotra Bendy!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Bitka o respirátory na Slovensku, co bude u nás?+

Ve slovenském Prešově byl koncem minulého týdne o respirátory mezi zákazníky tamní prodejny Lidl takový zájem, že se o ně strhla bitva. O euro zlevněné respirátory totiž přilákaly davy lidí a podobné scény se odehrávaly po celém Slovensku.

Povinné zavedení nošení respirátorů po vzoru Rakouska nebo Německa se přitom u východních sousedů nechystá. V České republice to naopak zástupci vlády zvažují, jak uvedli minulý týden.

V Rakousku lidí v nemocnicích pomalu ubývá

Kromě nových pravidel zakrývání nosu a úst platí od pondělí v Rakousku také opatření, které bezpečné rozestupy stanovuje na dva místo dosavadního jednoho metru.

Rakousko, které má zhruba 8,9 milionu obyvatel, za posledních 24 hodin zaznamenalo 1009 nových případů nákazy koronavirem. To je nejnižší přírůstek za poslední více než tři měsíce. V pondělí ovšem běžně bývají hlášená čísla nižší, a to kvůli nižšímu počtu testovaných v neděli. Počet pacientů s covidem-19 v nemocnicích se podle agentury APA sice pomalu, ale trvale snižuje.

Celkem se v Rakousku od počátku epidemie nákaza virem SARS-CoV-2 prokázala u více než 398 000 lidí. S covidem-19 jich 7451 zemřelo.

První dávku vakcíny proti covidu-19 dostalo v Rakousku přes 138 000 lidí, 4360 z nich dostalo i dávku druhou. Do 7. února platí v Rakousku kvůli šíření koronaviru plošná uzávěra.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa