Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vojtěch se obul do Blatného kvůli rozvolnění. Sám s politikou končí, „pláchne“ do Finska?

Autor: Pavlína Horáková - 
26. ledna 2021
05:00

Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) zhodnotil v pondělním Epicentru svůj rok s covidem i to, co by oproti svým nástupcům udělal jinak a za co je naopak chválí. Prozradil, jaké má plány do budoucna i co mu přiznala jeho manželka. Odsoudil nejnovější prohřešek některých politiků, kteří se zúčastnili tajného večírku kmotra Petra Bendy v Teplicích a porušili hned několik vládních opatření.

„Nelituji, že nejsem na pozici ministra, ani toho, že jsem do toho šel,“ pronesl s úsměvem a viditelně uvolněnější Adam Vojtěch. Průběh pandemie není podle něj optimální ani pozitivní. Přesto přiznal, že jeho očekávání do určité míry předčil:. „Já jsem předpokládal, že se ta situace zhorší, ale přiznám se, že ne tak výrazně.“ Dále ale také připomněl, že podobný trend můžeme sledovat ve všech státech.

Video  Vojtěch o roku s covidem. A co říká na utajený večírek u kmotra Bendy?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Současný přístup ministerstva zdravotnictví, které podle slov Jana Blatného (za ANO) plánuje rozvolnit až nejdříve v polovině února a to za podmínek, že počty hospitalizovaných s covidem nepřekročí tři tisíce, považuje za správný.

„Souhlasím s tím, že by to mělo být vázáno na počty lidí v nemocnicích. Myslím si, že to je ten klíčový parametr… Musíme si uvědomit, že nemocnice jsou v dnešní době už hodně vyčerpané… Na jednotkách intenzivní péče bojujeme o každé lůžko a ti zdravotníci už jsou několik měsíců v plném nasazení,“ popsal složitou situací, které musí čelit nemocnice při svém každodenním rozhodování a dále zdůraznil i problematiku odložených operací.

A co by případně udělal jinak než jeho nástupci? „Před těmi Vánocemi, jak došlo k rozvolnění poměrně širokého spektra segmentů, tak tady já bych asi byl opatrnější. Nebylo asi úplně šťastné, že se v jeden okamžik otevřelo tak velké množství segmentů. My, když jsme dělali rozvolňování na jaře, tehdy s panem docentem Maďarem, tak jsme vlastně rozvolnili určitý segment, pak jsme počkali čtrnáct dní, jak se ta situace vyvine, jestli to bude mít dopad na počty nakažených a pak jsme případně rozvolnili další,“ poukázal na jeden z důvodů opětovného nárůstu počtu nakažených a hospitalizovaných na přelomu roku.

Video  Sport a kultura už v únoru, dává naději Prymula. S omezením na 15 kilometrů od domu narazil  - Blesk
Video se připravuje ...

Konec v Poslanecké sněmovně a pak Finsko?

Na podzim tohoto roku Adamu Vojtěchovi končí jeho angažmá ve Sněmovně. „Neplánuji kandidovat, považuji tu misi nebo politickou zkušenost za v tuto chvíli uzavřenou právě tím dokončením poslaneckého mandátu,“ nezměnil i nadále Vojtěch svůj postoj a ještě upřesnil, kdy toto rozhodnutí učinil: „Není to něco, čeho bych litoval, ale už jsem o tom byl rozmyšlen, ještě než jsem odešel z ministerstva, že neplánuji znovu kandidovat v příštích sněmovních volbách.“

Na otázky ohledně kariérních plánů odpovídá i nadále poměrně vyhýbavě: „To se uvidí. V tuto chvíli není nic konkrétního, co bych k tomu mohl říct…  Přiznám se, že jsem člověk, který rád slouží veřejnosti. Pracoval jsem před tím na ministerstvu financí čtyři roky, myslím si, že to dává smysl a že pracovat ve veřejné správě je něco, co může člověk udělat pro stát jako takový, ale dokážu si představit i jiné varianty.“

Možnost přestupu do diplomacie a nabídku případného velvyslaneckého postu ve Finsku jasně nevyvrátil, ale ani nepotvrdil: „V tuto chvíli to nemohu jakkoliv komentovat. Je to spekulace, takže se k tomu nemohu vyjádřit.“

Manželčino doznání

Ve studiu se nedalo přehlédnout s jakou lehkostí a uvolněností oproti minulému roku Vojtěch komunikuje. „Musím říci, že obecně je můj život o poznání klidnější, než nejenom v době kdy jsem byl ministrem, ale možná i před tím, kdy jsem pracoval na ministerstvu financí a vše bylo hodně hektické,“ přiznal.

Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v Epicentru 7.10.2020 vedle fotografie ze svatby. Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v Epicentru 7.10.2020 vedle fotografie ze svatby. | Archiv Blesku

Nejen vlivem odchodu z postu ministra zdravotnictví, ale také díky koronavirovým opatřením tráví mnohem více času se svou ženou. „Sama to teď hodnotila nedávno, že ty poslední měsíce jsou skutečně ty nejlepší v našem vztahu za posledních zhruba devět nebo osm let, co se známe. Takže všechno zlé je pro něco dobré a já si stále říkám, že práce je důležitá…často jsem na ministerstvu trávil šestnáct, osmnáct hodin denně, ale nakonec co je nejdůležitější je rodina a blízcí,“ pochvaloval si a prozradil, že kromě manželky měl i více času pro své rodiče. „Chci i do budoucna více vyvažovat mezi tím pracovním životem a životem osobním,“ řekl Adam Vojtěch na závěr Epicentra Blesk Zpráv.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

blamal ( 26. ledna 2021 16:53 )

Uplny blbecek. Ve funkci nevedel, jak se jmenuje a kterym otvoren vlezt do Burese, a ted bude chytrej a radit a kritizovat? Vsecko podelal, za nej to vyziraji jini, a tenhle tupej drzej floutek se nestydi vystrkovat rypak a chtit dalsi koryto? Doufam, ze skonci na smetisti dejin, a ze CR nebude urazet Finsko zaslanim takovyhohle odpadu na ceske zastoupeni. Hnus.

spania ( 26. ledna 2021 12:56 )

Velice pěkný rozhovor Byl to rozhodně nejlepší ministr zdravotnictví.Jeho názory jsou rozumné a za svoji dobu v pozici ministra zdravotnictví dokázal spoustu věcí,které dnes pomáhají a které by se jinak neuskutečnily.

kuromrd ( 26. ledna 2021 12:05 )

ve Fínsku je zima jak v pr*deli a tam blaťák určitě nepojede, vrátí se z5 na moravu a tam ve vinných sklípcích bude chlastat kyselé patoky kterým místní křupani říkají víno...

rapid15 ( 26. ledna 2021 11:54 )

Tenhle člověk by měl mlčet . Koronavirus bagatelizoval, jako ministr selhal na plné čáře.
Jediná praxe tohohle Babišovského mazánka byla být členem představensta nebo být v dozorčích radách. Nikdy opravdu nemakal a nikdy makat nebude. Se svojí ženou ať vytapetuje,co nám ji pořád cpe

bb88 ( 26. ledna 2021 11:06 )

Obdivuju ču---ky co nic nedokázali, vyletěli a ještě se vyjadřuje, jak by to udělal on lépe. Dostane ryto ve Finsku i když mluví jen jazykem starých senegalských žen.No snad jim tam aspoň zapěje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa