Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nemocnice v Chebu je plná Němců, tvrdí náměstek Blatného. A kdy se Češi dočkají operací?

Autor: ČTK, sova - 
7. února 2021
16:30

Německo by mohlo přijmout jen deset českých pacientů s covidem-19, zatímco v Česku je k nedělnímu poledni rezerva 218 intenzivních lůžek. Podmínkou Němců by navíc bylo, aby převezení pacienti neměli britskou mutací koronaviru. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý. Jeho šéf Jan Blatný (za ANO) v posledních dnech čelil kritice, že transport pacientů z přetížené chebské nemocnice do sousední země odmítl.  Šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek zase uvedl, že elektivní, tedy plánované zákroky se v nemocnicích v blízké době neobnoví kvůli množství hospitalizovaných s covidem-19. 

K převozu pacientů z přetížené nemocnice v Chebu do blízkého Německa vyzval vládu mimo jiné Karlovarský kraj, vznikla i petice obyvatel.

Ministrův náměstek Černý v neděli řekl, že převozy by byly jen symbolickým gestem, protože z jednání s Německem vyplynulo, že můžou pro české pacienty nabídnout minimum lůžek. Česká strana by navíc musela prokázat, že pacienti nemají britskou mutaci koronaviru, která se podle odborníků šíří rychleji než původní typ.

Černý: Transport německých pacientů se neděje

Blatný s dalšími zástupci resortu včetně Černého chebskou nemocnici ve čtvrtek navštívili. Podle náměstka má nemocnice objektivně problémy jako nedostatek lékařů na interním oddělení, ale při návštěvě vyšly najevo i jiné věci. „V chebské nemocnici leží relativně velký počet německých občanů, kteří by měli být odesláni do Německa, a to se neděje,“ uvedl Černý. Dodal, že v Česku je dostatečná kapacita volných lůžek, aby bylo možné zajistit místo pro všechny pacienty ze všech krajů.

Situace v nemocnici Cheb je týdny vypjatá. Podle mluvčího Karlovarské krajské nemocnice Vladislava Podrackého prošlo za leden zdejším oddělením ARO 50 pacientů, před covidem to bylo okolo 160 pacientů ročně. I lůžka JIP jsou přetížená. Běžně je na nich asi 25 lidí měsíčně, v lednu 61. Ministerstvo v pátek organizovalo převozy 25 lidí z Chebu a Sokolova sanitkami do nemocnic v Praze, Středočeském a Plzeňském kraji. Podle dřívějších vyjádření Blatného a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) lze k převozům využívat také vrtulníky.

Dušek: Zákroky budou, až klesne počet hospitalizovaných

Elektivní, tedy plánované zákroky se v nemocnicích v blízké době neobnoví kvůli množství hospitalizovaných s covidem-19. Počet hospitalizovaných by musel klesnout asi na 2000, nyní je takových pacientů 5800. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Dodal, že se zastavil pokles denních přírůstků nakažených, což zřejmě působí šíření britské mutace koronaviru. Kdyby předchozí trend poklesu pokračoval, dostával by se už podle něj počet hospitalizovaných pomalu na úroveň, kdy by bylo možné zahájit i plánované operace a zákroky. Počty nově nakažených ale stagnují.

Podle Duška proto není ani v únoru ani na začátku března pravděpodobné, že by počty hospitalizovaných klesly dostatečně. „Dalších deset dnů budeme rádi, když zůstane ta stagnace,“ řekl.

Jak je to s daty z nemocnic?

Dodal, že poměr pozitivních testů z celkového počtu provedených se drží zhruba na 28 procentech, což je poměrně hodně. „Pokud by to začalo růst, tak je to naprosto jednoznačná známka toho, že dochází ke zvyšování virové nálože v populaci,“ vysvětlil. To už by podle něj znamenalo vážné problémy, protože nemocnice by navázané zvýšení počtu hospitalizovaných přestaly zvládat. Dušek dále řekl, že senioři stále tvoří 17 až 19 procent ze všech nakažených.

Reagoval také na informaci, že nemocnice do statistik pacientů s covidem-19 nehlásí ty hospitalizované s nemocí, kteří už mají negativní test, přestože v zařízení stále leží s navázanými potížemi. Dušek tuto informaci potvrdil, problém však podle něj neznamená.

Počet takových pacientů se podle něj liší. „Může to být až 20 procent,“ řekl. Pokud leží na intenzivních lůžkách, ta jsou stále v jiném systému hlášena jako obsazená. „Z toho víme, že zátěž nemocnic je pokračující,“ vysvětlil. Nejde podle něj o nic nového, systém tak funguje delší dobu a poskytuje pro řízení zdravotnictví dostatečné informace. Jedním z důvodů, proč je tak nastaven, je ulehčení administrativy nemocnicím, uvedl Dušek.

Pohybovenadany ( 7. února 2021 22:45 )

Že “PROVĚŘIT”...ty jseš ale naivní ...😃😂😃🤣

Pohybovenadany ( 7. února 2021 22:42 )

Moravec, jestli tě to zajímá , tak na Klatovsku nekdo otrávil čtyři orle! 🦅🦅🦅🦅. S kovidovýma nařizeníma si Babish stejně dělá co chce ...

Covid_19 ( 7. února 2021 22:19 )

nebudete tomu věřit, ale u nás žije a pracuje spousta Němců. V rodině máme lidi, kteří mají pojištění ze zahraničí, naše nemocnice je rády ošetří, protože jim platba přijde rychleji než z VZP....

e.lesanova ( 7. února 2021 19:12 )

Pokud je faktem, že chebská nemocnice přijímá německé pacienty, je to asi špatně...zvláště pokud se jedná o státní a ne soukromou...Tedy určitě tuto informaci prověřit a vedení nemocnice by mělo podat vysvětlení a určitě měl o tomto faktu být zpraven ministr Blatný..

Covid_19 ( 7. února 2021 18:24 )

asi to bude tím, že u nás pracují, bydlí. V Kolíně bylo jeden čas hodně Japonců a Francouzů, na severu Moravy zase Korejců, to tak je, již nejsme zavřená země, aby tady byli jen Poláci a Vietnamci

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa