Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pandemie může posunout sčítání lidu, Hamáček chce znát rizika. Rozvolnění není na pořadu dne, tvrdí

Aktualizováno -
13. ledna 2021
12:27
Autor: ČTK, trm, Mii - 
13. ledna 2021
11:20

Česko zatím nemůže počítat s blízkým rozvolněním, epidemická situace je dál složitá. Po jednání Ústředního krizového štábu to řekl jeho šéf a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ke kritice přípravy na očkování se vicepremiér vyjádřit nechtěl, tvrdí ale, že v ČR bude zásoba injekcí na očkování na dva měsíce. Metodiku k očkování, jejíž příprava podle opozice i krajů pokulhává, bude odpoledne řešit vláda. Epidemie možná posune sčítání lidu, které se má konat na jaře. Štáb se po jednání se statistiky zeptá na rizika ministerstva zdravotnictví.

„I přes mírný pokles případů v posledních je situace stále složitá,“ řekl po jednání Ústředního krizového štábu ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Situace je složitá v celé republice, ale nejtěžší je v Moravskoslezském kraji,“ podotkl. Lidé tak nemohou očekávat zmírnění opatření.  

Video  Hamáček: Jehel máme dost. A covid odsune sčítání lidu?  - ministerstvo vnitra
Video se připravuje ...

Jehel a stříkaček na očkování bude podle Hamáčka ČR dost minimálně na dva měsíce. Na to, že stát dodává vakcíny bez dalšího materiálu, si stěžovaly některé nemocnice, které tak musely brát z vlastních zásob.  „První dodávky mají přijít začátkem února, jsou to jak stříkačky, tak roztok na ředění,“ řekl Hamáček k objednávkám, které resort zadal. Podle něj jsou mezi jednotlivými kraji a nemocnicemi velké disproporce v počtu materiálu. Zásoby injekčních stříkaček jsou podle Hamáčka nízké v Olomouckém, Moravskoslezském či Plzeňském kraji. Vyřeší to zápůjčky z fakultních nemocnic. Česko jako celek ale dle jeho slov problém nemá. „Tuto věc pokládám za vyřešenou.“

K očkovací strategii se Hamáček vyjadřovat nechtěl, podle něj je to živý dokument, který se aktuálně projednává. Kraje v Česku začaly testovat centrální registrační systém pro očkování proti covidu-19, který se má v pátek otevřít nejdříve pro lidi starší 80 let. Někteří hejtmani ale mají výhrady k jeho fungování. Po úpravách, které vyplynuly z diskuze s kraji a dalšími aktéry plánované vakcinace, dnes vláda projedná metodiku očkování, jak ji připravilo ministerstvo zdravotnictví.

Ústřední krizový štáb se podle šéfa Jana Hamáčka (ČSSD) zabýval odměnami pro studenty, kteří pomáhají v nemocnicích. Tyto peníze budou osvobozeny od odvodů, zdůraznil ministr. Za zmatky se omluvil.

Sčítání lidu se může posunout

Pandemie by mohla posunout plánované sčítání lidu v Česku. Hamáček chce po jednání se statistiky probrat rizika s ministerstvem zdravotnictví. Sčítání je plánované na jaro.

Hamáček uvedl, že sčítání letos sice počítá s on-line fází, která by měla začít od 27. března a skončit 9. dubna, v dubnu a květnu je ale v plánu sčítání v terénu, kterého se má zúčastnit 11.000 komisařů. „Jsme na začátku, zjišťujeme, zda není rizikem,“ uvedl Hamáček. Dodal, že rozhodnutí bude na odbornících. Počítá s konferencí mezi zástupci České pošty, jejíž zaměstnanci se mají na sčítání podílet, a ministerstvem zdravotnictví.

Cílem sčítání je získat přesná a aktuální data, která slouží k efektivnějšímu plánování mnoha aspektů veřejného života včetně vzdělávání, zdravotní a sociální péče či integrovaného záchranného systému. Letos se má uskutečnit prostřednictvím webových stránek, mobilní aplikace a tradiční metodou sčítacích komisařů. Kromě toho by mělo být možné formulář vyplnit na 800 vybraných poštách nebo ho odeslat úřadu poštou. Výsledky by měly být známy na přelomu let 2021 a 2022.

Podle odhadu ČSÚ z loňského srpna by při sčítání mohlo až 60 procent lidí využít možnost vyplnit formulář přes internet. Při posledním sčítání v roce 2011 tuto možnost využila jen asi čtvrtina lidí. Pošta má mít na starosti tisk, distribuci a zpracování papírových formulářů. Rozpočet projektu je 2,1 miliardy korun. Minulý cenzus vyšel na 2,27 miliardy korun.

Video  Hamáček o covidu: Situace dobrá není. Opatření jsou tvrdá, ale je třeba je dodržovat.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Michal Snobl ( 13. ledna 2021 16:39 )

Hamáčku pššš nehuč neustále nesmysly a zruš tu vaši slavnou stranu 🐗

xiioma ( 13. ledna 2021 12:00 )

Plácat může co chce, ale žádné skutky za ním nejsou vidět.. strategie očkování? tu měla vláda mít hotovou už v červenci a teď jen ladit detaily v praxi. Přemýšlím, jestli se mám smát nebo plakat....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa