Opozice se na odpor proti investicím městské části postavila loni na podzim. Tehdy začali upozorňovat na to, že Praha 2 svěřila 300 milionů společnosti Carduus Asset Management ke dlouhodobému zhodnocení. Padala slova o tom, že radnice hazarduje s veřejnými penězi.

Jednatel v exekucích

Vadilo jim, že firmu řídí člověk s exekucemi a samotná společnost jim nepřišla příliš věrohodná. „Rizikovost 300 milionové investice do finančního portfolia Cardussu vnímáme především v tom, že firma v posledních dvou letech vykázala ztrátu 47 milionu korun a její jednatel, finančník Pavel Bodlák, měl na sebe i své firmy ještě loni vedené exekuce,“ upozorňoval v listopadu pirátský zastupitel Jaroslav Němec.

Opozice rovněž měla výhrady právě k tomu, že se radnice rozhodla svěřit peníze někomu, kdo má sám finanční problémy. Kritizovali také místostarostu Jana Korsesku z ODS, který s návrhem původně přišel a nechtěl jim říct, kdo mu s výběrem společností, kam peníze zamířily, pomáhal.

Vydělali 70 milionů

Ten je však přesvědčen, že městská část hospodaří s péčí řádného hospodáře a radnice tento týden informovala o tom, jak se podařilo investice zhodnotit. Podle Korsesky se ukázalo, že rozhodli správě, městská část za minulý rok vydělala jednotek v investičním portfoliu, na termínovaných vkladech a spořičích účtech celkem o téměř 70 milionů korun. „Z výnosů financujeme například jesle, školky, školy, chodníky, parky a podobně. Přitom na vlastní peníze z prodejů nemovitostí jsme ani nesáhli, neutratili jsme z nich ani korunu, protože zatím čerpáme vratku daní z příjmu,“ doplnil k tomu místostarosta.

Městská část také ujistila veřejnost, že veškeré investice v bankovních domech nebo investičních společnostech jsou bezpečné a tzv. konzervativní. Co se týče společnosti Carduss, i s tou podle Prahy 2 probíhala spolupráce bez problému. Nakonec se ale sama rozhodla v lednu smlouvu s radnicí ukončit. „Podle prohlášení investiční společnosti je důvodem diskreditační kampaň v médiích, která proti ní kvůli investici Prahy 2 byla vedena,“ uvádí městská část.

Opozice není spokojená

Podle radnice bezpečnost potvrdila i audit společnosti Four Dimensions. I ktomu mají Piráti určité výhrady. „Rozhodnutí o prodeji bytů bylo rozhodnutím politickým. Otázkou ale je, proč Praha 2 investuje část prostředků z prodeje těchto bytů zpátky do realit, avšak ne do nemovitostí na území Prahy 2, ale do realitních fondů investujících v celé ČR i v zahraničí, což s sebou mimo jiné přináší nemalé transakční náklady,“ komentoval zprávu o výnosech investic Jaroslav Němec. Piráti také s dalšími opozičními zastupitely chtějí svolat mimořádné zastupitelstvo, kde by se měly investice Prahy 2 řešit. Potřebné podpisy k jeho svolání by měla dodat příští týden.