V ulicích hlavně centra Prahy lze v současné době potkat místo svítících neonových nápisů spíše prázdné a zhasnuté výlohy zavřených nebo rovnou opuštěných podniků. Ve Štěpánské ulici bude teď každý  večer fasádu Francouzského institutu, který kvůli epidemii také funguje pouze online, rozsvěcet instalace z LED světel.

Autorem je mladý umělec Jan Poš, který se věnuje světelnému designu.Chtěl navázat na tradici reklamních neonových nápisů, který historicky lemovaly Václavské náměstí od 20. let. Na stěně institutu se objevují slova nebo krátké animace. Spatřit tu lze například slova AHOJ, SPOLU nebo OUI.

Není náhodou, že se písmena jsou tvořena bílou, červenou a modrou barvou. Jsou to totiž barvy, které lze nají jak na české, tak francouzské vlajce a dílo tak i symbolicky odkazuje na to, že Česko a Francii pojí dlouhé přátelství.

Může se zapojit každý, kdo je kolem

Instalace je nazvaná 2021 VŠICHNI SPOLU. „Umožní lidem sdílet spolu něco, i když se nepotkáváme,“ poznamenal k tomu Hugo Ben Simhon z Francouzského institutu v Praze. Celá instalace totiž umí zapojit lidi přímo na ulici, kde lze pomocí QR kódu otevřít webové stránky a tam si mohou lidé vybrat mezi vzkazy, které se hned na fasádě domu rozsvítí.

Pošlete svůj nápad

Instalace tu bude až do 26. února a celou dobu se mohou lidé zapojit i do soutěže a vytvářet vlastní příspěvky na zeď institutu. Svoje nápady mohou lidí posílat přes webový formulář, musí ale zapojit kreativitu. Mohou mít jen 5 znaků a musí být sestavená jen z písmen A B C E F H I L O P S U J G Z, znaku / nebo číslic od 1 do 9. Vzkazy můžou být v češtině nebo francouzštině.

Francouzský institut oslavil loni sto let v Česku. Jeho cílem je přinést do Prahy francouzskou kulturu, rozvíjet spolupráci mezi Českem a Francií nebo přivádět dohromady například umělce z obou zemí. Konají se tu jazykové kurzy nebo třeba promítají filmy. Tyto aktivity se teď musely stejně jako všude jinde přesunout do online světa, i tak ale loni v listopadu proběhl virtuálně například Festival francouzského filmu. Funguje tu také knihovna, ze které si lidé mohou pořád lidé půjčovat bezkontaktně poté, co si je objednají na internetu. Institut se tak pořád snaží udržovat kontakt s lidmi i v době omezení kvůli epidemii koronaviru.

Fotogalerie
14 fotografií