„Společně jsme začali připravovat finální verzi smlouvy o výpůjčce. Dosud platila pouze smlouva o smlouvě budoucí, kterou schválilo pražské zastupitelstvo," řekla pražská radní Hana Třeštíková (Praha Sobě).

Podmínkou výpůjčky byla oprava zámku v Moravském Krumlově, kterou radnice provedla. „Nyní běží testovací provoz a podle vyjádření pana starosty (Tomáše) Třetiny, by mohla být plátna stěhována zhruba v dubnu letošního roku," řekla Třeštíková.

Po návratu budou plátna zřejmě vystavená v budovaném paláci Savarin na Václavském náměstí. Město již jedná s investorem, firmou Crestyl. Obrazy by tam byly 25 let, než by pro ně Praha postavila vlastní prostory. Cílem je zabránit, aby se opět ocitly v depozitáři. Podle Třeštíkové na tomto postupu panuje mezi zástupci jednotlivých stran v zastupitelstvu shoda. "Bylo by to stabilní řešení, které má podporu napříč stranami," řekla.

Praha loni v prosinci prohrála spor, kdy Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl, že vlastníkem cyklu není Praha, a vyhověl tak žalobě vnuka malíře, Johna Muchy. Rozsudek není pravomocný a město již dříve prohlásilo, že se proti rozhodnutí soudu odvolá.

Prvních 11 pláten epopeje bylo v roce 1919 vystaveno v pražském Klementinu a v letech 1920 až 1921 sklízela úspěchy na expozicích v New Yorku a Chicagu. Celá epopej byla poprvé vystavena v roce 1928 ve Veletržním paláci v Praze a obrazy přešly pod správu Galerie hlavního města Prahy. V roce 1933 byla plátna srolována a uložena do depozitáře. Až v roce 1963 byla opět vystavena na zámku v Moravském Krumlově. Po roce 1989 ale zámek, kde dříve sídlilo mimo jiné železniční učiliště, chátral.

Fotogalerie
4 fotografie