Kácení stromů vyvolává mezi Pražany často velkou vlnu nevole. Stačí si vzpomenout na „kauzu javor“, kdy měl být v Anenském trojúhelníku pokácen stoletý javor. Měl ustoupit připravenému projektu revitalizace a zpřístupnění blízkého čapadla. Zasedalo kvůli tomu i mimořádné zastupitelstvo, kde opozice chtěla nechat odvolat i starostu. Nakonec vedení města ustoupilo a javor zde stojí dál.

Kauza lípy

Nyní to vypadá na další stromovou kauzu. Během pátečního dopoledne se na facebookové stránce Prahy 1 objevila informace, že se na úřadě množí dotazy ohledně pokácené lípy na Václavském náměstí „Lípa stříbrná byla pokácena Technickou správou komunikací HMP v gesci náměstka primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě) v rámci revitalizace náměstí, brzy bude pokácena ještě jedna“ informovala Praha 1 na síti a dodala, že tyto kroky prověří a bude o nich nadále informovat.

Je pravda, že v rámci revitalizace spodní části Václavského náměstí měly být lípy pokáceny a nahrazeny vhodnějším druhem listnatého stromu. Od tohoto kroku se však na nátlak veřejnosti ustoupilo a lípy měly zůstat na svých místech. Zmiňovaná lípa, která byla nyní pokácena, se však nelikviduje v rámci revitalizace, ale z důvodu jejího špatného stavu.

Stromy byly nemocné

„Nerozumím kolegům z Prahy 1, kteří rozhodnutí o kácení sami vydali. Magistrát pouze potvrdil rozhodnutí městské části. Žádost je dva roky stará a teď z toho Praha 1 dělá kauzu javor, kde se měl bez vědomí občanů kvůli vydláždění parčíku pokácet zdravý strom. Zde se pokácely dva stromy, které na základě posudků představovaly nebezpečí pro občany,“ reagoval náměstek pro dopravu Adam Scheinherr, který je zároveň ve správní radě TSK

„Jeden byl úplně suchý, a když foukalo, padaly z něj větve dolů. Druhý měl v sobě velkou dutinu. TSK se jen řádně stará o stromořadí, které má ve správě, aby se nikomu nic nestalo,“ dodal Scheinherr, který dále uvedl, že dvě zmiňované lípy, které musely být pokácené, nahradí dva nové stromy na stejných místech.

Dotazy? A mohli bychom je vidět?

Sami obyvatelé Prahy 1 ale reagují na vzniklou situaci spíše rozpačitě, vídí za ní spíš politický boj. „Kde přesně se množily dotazy? Protože tady na FB nic není. Není to spíš tak, že si správce stránky (tuším pan starosta?) chce ukázat prstem jako odvetu za javor? Dát sem informaci o tom, že to řešíte bez nějakého kontextu, je dost k ničemu,“ myslí si Eva Svoboová

„Sousedé z okolí Václavského náměstí nám píší maily a telefonují. Jistě uznáte, že je dobré se snažit dopředu (nebo co nejdříve) o tomto informovat,“ okamžitě odpověděla městská část.

„Sousedé se teď probudili? Značky zákaz zastavení kvůli kácení jsou tam minimálně 2 týdny. Sousedé z Prahy 1 si nevšimli toho shnilého kůlu bez listí, který se tam kácí? Sousedé z Prahy 1 jsou trochu komedie, bych řekl a správce této stránky hodně mimo,“ reagoval Michal Šlechta. Odpověď ze strany Prahy 1 však už nepřišla. Doufejme tedy, že lípy budou v nejbližší době narazeny zdravými stromy a na Praze 1 opět zavládne klid.

Lípy na Václavském náměstí byly nemocné, proto musely být pokáceny.
Autor: MČ Praha 1

Fotogalerie
38 fotografií