Radnice chce v dokončení revitalizace Anenského trojúhelníku určitě pokračovat. Kvůli tomu, že javor na místě po několikaměsíčním boji aktivistů a opozičních politiků zůstane, se musí celý projekt Anenského trojúhelníku předělat. Pořád je v plánu proměnit místo na vydlážděné náměstíčko s místy pro sezení, nicméně strom teď brání tomu, aby se obnovil průchod k řece. To, že se práce na proměně místa zastavily, stojí nemalé peníze. „Přes 100 000 korun měsíčně stojí jenom zastavení stavby,“ poznamenal starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN). Kolik bude stát předělání celého projektu, zatím nedokáže odhadnout.

Stojí na hromadě suti

Původní parčík, kde zakořenilo několik stromů a keřů, vzniklo na místě, kde se během úprav nábřeží navezla v minulosti suť a na ní je poměrně malá vrstva zeminy. Velká část plánovaného projektu je umístěna pod zemí a kvůli zachování stromu se musí přeprojektovat například vedení inženýrských sítí nebo umístění retenční nádrže, která měla být právě v místě, kde stojí javor. V místě se pořád počítá s vodním prvkem a s umístěním dalšího vzrostlého stromu, který by se sem měl přesunout už na podzim.

Podle starosty probíhá i komunikace s místními obyvateli a schází se s představiteli společenství vlastníků domů v okolí. „Velmi mě překvapuje lítost od řady z nich, že ten projekt se nerealizoval a nebude v první fázi umožněna rekonstrukce podchodu,“ poznamenal. S molem na nábřeží se ale stále počítá, akorát se na ně bude muset chodit po schodišti z nábřeží. Čapadlo by se mělo prokopat alespoň ze strany od řeky zhruba do dvou třetin a mohlo by tu vzniknout místo pro malé kulturní akce. „Je škoda takový prostor nevyužít,“ myslí si starosta.

Nové stromy na Klárově

Další z plánů, který by se v relativně blízké době měl začít realizovat, je revitalizace parků na Klárově a v okolí. Park na Klárově by se měl podle představ radnice celkově zklidnit hlavně vysazením 23 nových stromů, které by měly odstínit hluk od rušné křižovatky v jeho sousedství. „Na rozdíl od dnešních dnů bude působit daleko více jako jedna z dalších oáz klidu,“ říká starosta Hejma. S pracemi by se mohlo začít příští rok v březnu.

Nedaleko se nachází také menší park, kterému se říká Holubička, v jeho středu stojí socha Dívka s holubicí. Starosta poznamenal, že naproti parku teď vzniká nové muzeum moderního umění Kunsthalle Praha, se kterým by se park mohl v budoucnu propojit tak, že by se tu mohla umísťovat umělecká díla.

V blízké době by měla začít také revitalizace parku u ulice Cihelná na břehu Vltavy v sousedství Mánesova mostu. Měly by tam přibýt lavičky, dětské hřiště a také cyklostezka, která povede pod mostem směrem ke Strakově akademii.

Radnice chce v blízké době také spustit nový web, který má sloužit jako prezentace všech projektů plánovaných na území městské části včetně těch, které mají stavět soukromí investoři. Lidé na stránkách budou moci pokládat dotazy a psát připomínky k plánovaným projektům.

Fotogalerie
48 fotografií