Jiří F. nikdy nepopíral, že čin udělal. Tvrdil, že sloup je podle něj „symbolem evidentně totalitního režimu, který tady zlikvidoval českou reformaci“. U sloupu zapálil hromadu hadrů. Podle něj ho nechtěl vyloženě zničit, ale očernit, protože oslavuje popravu 27 českých pánů v roce 1621, což také připomínají nedaleké kříže na dlažbě před Staroměstskou radnicí.

Námitky proti soudu

Ještě než ve čtvrtek předseda soudního senátu Libor Vávra stihl něco říci, vznesl Jiří F. námitku proti podjatosti soudu i proti předsedovi senátu. Uvedl, že se spolu již v minulosti setkali, obžalovaný totiž má se soudy již bohaté zkušenosti, v kauze Mariánského sloupu se hájí sám bez pomoci advokáta. Jiří F. také řekl, že v soudní síni strávil celý tento týden.

Má za sebou i poměrně bizarní exces na Obvodním soudu pro Prahu 1, kterému v minulosti předseda soudního senátu Vávra předsedal. „V roce 2009 jsme se potkali poté, co jsem soudci, který nebyl schopen vykonat rozsudek jménem evropského soudu, zabavil spis. Pronásledovávala mě justiční stráž, drželi jste mě tam v nějaké cele a chtěli jste ten spis vydat,“ popsal své dřívější setkání se soudcem. Tvrdil také, že si předseda senátu kauzu účelově vybral.

Odložte soud o 10 let

Stěžoval si také na stav soudnictví v Česku, kde podle něj velmi závažné trestné činy soudy řeší i deset let, a soudu proto navrhl, aby kauzu odložil na duben 2031. Jiří F. měl výtek k soudu celou řadu, padla slova třeba o „mafiánských praktikách“, předseda senátu ho musel několikrát vyzvat, ať mluví k věci. Obžalovaný však pokračoval. Začal kritizovat i další soudce, předsedovi senátu už ale pomalu docházela trpělivost. „Děláte akorát tyjátr, kterým se tady ztrapňujete,“ řekl mu Libor Vávra, který nakonec všechny jeho námitky zamítl.

Žádná škoda podle něj nevznikla

Obvodní soud Jiřího F. v únoru odsoudil za výtržnictví, muž dostal půlroční podmíněný trest se zkušební dobou 18 měsíců. Uložil mu nahradit Společnosti pro obnovu Mariánského sloupu nahradit škodu 7 175 korun. Jiří F. se u odvolacího soudu ohrazoval proti tomu, že na sloupu vznikla škoda a že se dopustil nějakého protiprávního jednání.

Nejednalo se podle něj ani o čin na veřejnosti, protože musel přelézt plot, který tehdy sloup ohrazoval, a požár tedy nezaložil na veřejně přístupném místě. „Škoda je vykonstruovaná tak, aby přesahovala hranici trestného činu,“ řekl. Oháněl se i Listinou základních práv a svobod, kde stojí, že občané se mohou postavit na odpor proti každému, kdo by odstraňoval demokratický řád. Požadoval, aby se kauza vrátila k doplnění dokazování.

Jenom přestupek

Státní zástupkyně navrhovala, aby bylo odvolání Jiřího F. zamítnuto. Městský soud v Praze rozsudek ale nakonec zrušil. Konstatoval ale, že obvodní soud postupoval zcela správně. Formálně také podle soudce skutek odpovídá trestnému činu výtržnictví, ze kterého muže vinila obžaloba. „Míra společenské škodlivosti podle našeho názoru nedosahuje takové úrovně, aby bylo třeba přistoupit k použití toho nejpřísnějšího právního předpisu, tedy trestního postihu,“ zdůvodnil rozhodnutí předseda senátu. Skutek soud postupuje obvodnímu úřadu Prahy 1, který má posoudit, zda došlo k přestupku.

Jiří F. nešetří kritikou nejen vůči soudům, ale i proti státnímu zastupitelství. Předseda senátu během čtvrtečního jednání poznamenal, že ve svých doplněních odvolání se dost nevybíravě vyjádřil na adresu státní zástupkyně. „Státní zastupitelství pro Prahu 1 ho považuje za natolik urážlivé, že žádá, aby byl obžalovaný postižen pořádkovým opatřením, tedy pokutou za to, jakým způsobem uráží zejména dozorující státní zástupkyni,“ řekl. Jiří F. se během své řeči k státnímu zastupitelství také vyjadřoval. „Podává to tak, že já jsem blázen, který se jednoho dne probudí a jde zapálit sloup,“ řekl.

Fotogalerie
54 fotografií