Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Praha nesouhlasí s antigenním testováním školáků. Po vládě žádá povolení spolehlivějších PCR testů

Autor: veef - 
14. dubna 2021
19:41

Starostové deváté, sedmé a třetí městské části Prahy zaslali 13. dubna otevřený dopis ministru zdravotnictví Petru Arenbergerovi (za ANO), ve kterém žádají, aby ministerstvo a vláda zaujaly nediskriminační přístup k PCR testům. Po státu chtějí, aby tento typ testování ve školách hradil přinejmenším v takovém rozsahu, jako hradí současné antigenní testy. Argumentují tím, že pokud by se děti testovaly spolehlivými PCR testy, odpadla by nutnost rotace při výuce a mohly by se otevřít další možnosti využití i v rámci kroužků nebo sportu. Na svou stranu získali i magistrát, který je v tomto snažení podporuje.

Začátkem týdne se do škol vrátila část žáků, konkrétně šlo o děti z prvního stupně. Návrat se týkal i posledního ročníku mateřských škol. Znovuotevřené školy se musejí řídit přísnými protiepidemickými nařízeními, mezi které patří i testování. Vláda pro celoplošné testování zvolila antigenní testy. Ty jsou ale podle řady odborníků nespolehlivé a pro děti nepříjemné, i když se u nich provádí odběr pouze z přední části nosu.

Praha 9 používá poolování

Testovat žáky antigenními testy od začátku odmítala Praha 9, která jako první na školách zřizovaných městskou částí vyzkoušela pro PCR testování metodu tzv. poolování. „Tato metoda spočívá ve vyhodnocování více vzorků naráz. Její další výhodou je možnost ze všech pozitivních testů zjistit, o jakou mutaci viru jde, což antigenní testy neumožňují,“ říká starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS).

Pokud by se děti testovaly PCR testy, nemusely by ve škole rotovat, což je jistě další výhoda. „Nespornou výhodou tzv. poolování je jeho nižší cena oproti běžnému testu PCR. Věřím, že v případě většího rozšíření této spolehlivé metody by cena za otestování jednoho dítěte klesla na úroveň srovnatelnou s cenou za provedení antigenního testu, ale stále by se jednalo o PCR test. To by umožnilo i ostatním samosprávám předejít vzniku dalších vln rozšíření nákazy, které by již naše školství nemuselo přežít,“ doplnil Portlík.

Otevřený dopis ministrovi

První plošné testování v Praze odhalilo nákazu jen u 15 dětí z 35 729. K iniciativě se po této zkušenosti přidal také starosta Prahy 3 Jiří Ptáček (TOP 09) a starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě). „Žádáme, aby ministerstvo zdravotnictví, potažmo celá vláda uzpůsobily platné právní předpisy nejnovějšímu stupni poznání v otázce testování (nejenom) školáků na přítomnost viru SARS-CoV-2. Nynější systém je nastaven tak, že jednoznačně preferuje velmi málo spolehlivý antigenní test, který se dodává do škol,“ stojí v dopise vládě.

„Vyzýváme vás k uzpůsobení platných právních předpisů tak, že testování PCR testem z důvodu přístupu do školy bude státem podporováno, tedy zdravotními pojišťovnami hrazeno přinejmenším v rozsahu úplaty od pojišťovny za POC antigenní testování. Pro žáky pravidelně 1x testované PCR testem již nebude platit omezení nutnosti střídat se ve škole po týdnech,“ píší dále starostové.

Podpora z magistrátu

Za tuto iniciativu se postavil i magistrát. Pro PCR testování metodou poolingu je připraven manuál, školy by se tak mohly ve velmi krátkém časovém horizontu otevřít všechny a bez omezení, k tomu je ale potřeba právě zmiňovaná legislativní změna. „Důrazně žádáme nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera, aby ji bez prodlení udělil a dovolil tento velmi efektivní a bezpečný způsob testování, který dovolí okamžitý návrat všech dětí do škol,“ vyzvala ministra zdravotnictví Mariana Čapková (Praha Sobě), předsedkyně Výboru pro výchovu a vzdělávání a zastupitelka magistrátu hl. m. Prahy.

UFO1 ( 14. dubna 2021 20:10 )

Konec školního roku je za 10tydnu,je to zbytečně nervovani všech

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa