Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Děti prvního stupně se od pondělí vrací do školy: 25 otázek a odpovědí pro každého rodiče

  • Autor: Tomáš Belica,Michaela Kalkusová,Kristýna Beránková - 
    9. 4. 2021
    05:00

    Po dlouhém čekání se 12. dubna vrátí do lavic žáci prvního stupně. Třídy se rozdělí na polovinu a budou se v budově školy střídat po týdnech, děti čeká pravidelné testování. Jak bude probíhat příprava na samotnou výuku? Blesk přináší odpovědi na otázky rodičů.

  • 1.Kdo přesně bude testovat?

    Za jakých podmínek smí děti prvního stupně do školy?

    Pokud jim přítomnost nezakazuje mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, například v případě, když v některém okrese/kraji bude špatná epidemiologická situace. Dále nemají příznaky onemocnění covidem a podstoupily preventivní antigenní test.

    Co mám dělat, když nechci, aby mému dítěti někdo cizí bez mé přítomnosti prováděl odběr na test?

    „Používat se budou neinvazivní samoodběrové antigenní testy, tedy odběr provádí samotný žák/student, nikoliv někdo ‚cizí‘. U menších dětí, které mohou mít s odběrem problém, se počítá s možnou účastí doprovodu, tedy například rodiče,“ řekla Blesku mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

    Mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví ale omezuje vstup třetích osob do budovy školy. Jak mohou rodiče být u testování?

    Vstup do budovy školy bude umožněn jen v nezbytně nutných případech a musí být omezen kontakt s ostatními, jak dětmi, tak pedagogy.

    Může mi někdo nařídit, abych dítě do školy poslal, když nesouhlasím s testováním?

    „Dítě, žák nebo student nemůže být nucen k účasti na testování a neúčast na testování nemůže být jakkoliv sankcionována,“ uvedla Aneta Lednová.

    Co se stane, když dítě do školy odmítnu poslat?

    Škola bude absenci evidovat jako omluvenou. „Ze zákona však nemá povinnost zajistit žákovi či studentovi distanční způsob vzdělávání,“ uvedla Aneta Lednová. To znamená, že dítě v týdnu, kdy by mělo navštěvovat školu, bude zcela bez výuky.

    Video  TK ministra zdravotnictví Jana Blatného, ministra školství Roberta Plagy a hlavní hygieničky ČR Pavly Svrčinové  - abl
    Video se připravuje ...

  • 2.Na PCR test musí dítě poslat lékař

    Kdy se děti testovat nemusí?

    Pokud mají negativní výsledek PCR nebo antigenního testu, který není starší než 48 hodin. Testovat se také nemusí ty, které covid v posledních 90 dnech prodělaly, mají to laboratorně potvrzené a uplynula u nich doba izolace. Testování se také netýká žáků a studentů, kteří mají ukončené očkování, konečnou dávku dostali alespoň před dvěma týdny a mají o tom vystavený certifikát, těch ale zřejmě mnoho nebude.

    Moje dítě je asi nachlazené. Může i tak na preventivní test a do školy?

    Ne, dítě smí k testování a do školy, pouze pokud nemá žádné příznaky virové nákazy.

    Kdy se budou děti testovat?

    Dvakrát týdně, v pondělí a ve čtvrtek, poprvé se děti budou testovat 12. dubna. Vždy se otestují první den přítomnosti ve škole.

    Co když vyjde preventivní test pozitivní?

    Škola je povinna kontaktovat zákonného zástupce dítěte, sdělit mu výsledek testu a vystavit mu potvrzení. Školák pak musí bezodkladně opustit školu. Ty mladší musí škola neprodleně oddělit od ostatních (ředitelé zřizují karanténní místnosti) a zajistit, aby si je ve škole rodiče nebo jiný doprovod vyzvedli. O výsledku testu pak musí rodiče informovat také lékaře dítěte, který jej pošle na potvrzující PCR test.

    Co bude se zbytkem třídy?

    Do školy nebude smět ani zbytek třídy do té doby, než dítě, kterému preventivní test vyšel pozitivně, podstoupí konfirmační PCR test. Pokud ten bude negativní, všichni smí zpátky do lavic. Nejde o karanténu, ale o preventivní opatření.

    Žák 1. třídy základní školy David Moravec se svou maminkou při domácí distanční výuce v Hlučíně na Opavsku (4. 2. 2021) Žák 1. třídy základní školy David Moravec se svou maminkou při domácí distanční výuce v Hlučíně na Opavsku (4. 2. 2021) | ČTK / Ožana Jaroslav

  • 3.Karanténa hrozí i rodičům

    V jakém případě by šla třída do karantény?

    V případě, že jejich spolužák má pozitivní i PCR test nebo má vedle pozitivního antigenního testu ještě příznaky nákazy covidem. Škola pak musí zaslat hygienické stanici seznam dětí, které s nakaženým přišly do styku, a hygiena jim nařídí karanténu. Také budou muset podstoupit PCR testy.

    Hrozí karanténa i rodičům?

    Podle mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví se karanténa nařizuje všem osobám, které byly v úzkém kontaktu s pozitivně testovanou osobou. To většinou znamená, že rodiče pozitivně testovaného dítěte čeká karanténa. Ostatních rodičů by se karanténa týkala jen v případě, že by také byli v úzkém kontaktu s nakaženým dítětem nebo jejich děti měly také pozitivní test.

    Co když bude mít pozitivní test učitel?

    Postupuje se stejně jako u pozitivních dětí.

    Jak je to s rouškami, musí je děti nosit?

    Povinnost nosit respirátory ve všech vnitřních prostorech zůstává i po pondělku. Ve školách si však děti do 15 let místo respirátorů během výuky mohou vzít roušku. Ochranu dýchacích cest pak nemusí mít předškolácí.

    Jak budou děti „rotovat“?

    Vzdělávání se v lichém týdnu neúčastní první polovina tříd a v sudém týdnu druhá polovina tříd. Při lichém počtu tříd lze počet podle ministerstva zaokrouhlit.

    První hodiny online výuky často prožije v posteli. Jak  říká, chybí jí  pravidelný  řád. První hodiny online výuky často prožije v posteli. Jak říká, chybí jí pravidelný řád. | Slávka Červená

  • 4.Konzultace budou možné

    Jak to bude v týdnu, kdy budou žáci doma?

    V týdnu, kdy nebudou děti ve škole, by měla pokračovat distanční výuka. Budou v kontaktu s kantorem a učit se jako dosud, prostřednictvím počítače.

    Budou se střídat i děti na malých školách?

    Ne. U škol, kde je na prvním stupni maximálně 75 dětí a budova je stavebně oddělená od druhého stupně, mohou nastoupit všichni žáci prvního stupně naráz.

    Jak to bude s dětmi v tzv. přípravných třídách základních škol?

    I tyto děti smí do školy za výše uvedených podmínek.

    Proč se neotevřel i druhý stupeň základních škol?

    Na prvním stupni se covid podle statistik šíří významně méně. Menší děti mají méně intenzivních sociálních kontaktů a zároveň téměř nemění kolektiv ani učitele v průběhu výuky.

    Žáci druhého stupně se připravují na střední školy, osobní kontakt s učiteli je často důležitý. Bude umožněn?

    Do školy smí na skupinové konzultace docházet děti tzv. „ohrožené školním neúspěchem“, tedy ty, které jsou z rodin nedostatečně vybavených pro distanční výuku, učení nezvládají apod. A také žáci 9. tříd, kteří potřebují pomoci v předmětech potřebných pro přijímací zkoušky. Konzultace musí probíhat v neměnných skupinách o maximálně šesti žácích. Rozhodovat o nich bude škola.

    Praha 6 zkoušela preventivní testování žáků základních škol pomocí antigenních a PCR testů- Praha 6 zkoušela preventivní testování žáků základních škol pomocí antigenních a PCR testů- | MČ Praha 6

  • 5.Družiny se otevřou

    Pro koho se otevřou školky?

    Do školek smí nastoupit jen děti v posledním ročníku, tzv. předškoláci. Pro všechny děti ale zůstanou otevřené také školky zřizované při nemocnicích a školky pro děti s postižením zřizované podle § 16 odst. 9 školského zákona. I nadále smí školky navštěvovat potomci zdravotníků, policistů, hasičů, vojáků a dalších zaměstnanců tzv. krizové infrastruktury.

    Bude fungovat družina?

    Pro děti, které smí podle mimořádného opatření chodit do školy, může fungovat i družina.

    Jaká pravidla ve družině musí děti dodržovat?

    Ve družině musí být jen kluci a holky z jedné třídy, nesmí se tam potkávat s dětmi z jiných tříd.

    Budou se vyučovat všechny předměty?

    Ne, zakázána je výuka tělesné a hudební výchovy. Výjimku mají školky a střední či vysoké školy, u nichž je výuka zpěvu a sportu hlavní součástí studia oboru.

    Otevřou se i kroužky a centra volného času?

    Ne. Fungovat smí v omezeném režimu. Dítě může přijít na individuální konzultaci nebo na výuku, kde je samo s lektorem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Uživatel_5517081 ( 10. dubna 2021 00:30 )

Vlády používají manipulaci s lidmi dle 8 bodů ( výzkum Dr. Biderman rok 1956), na základě kterých mučili, ovládali a ponižovali věznitelé své vojenské vězně ( v letech 1950-53 v Sev. Koree a v Číně)
1. IZOLACE ( jsme zavření doma, vše zavřeno, nesmíme se shlukovat...)
2. MONOPOLIZACE VNÍMÁNÍ (neustálá covidová masáž)
3. ZPŮSOBENÍ VYČERPÁNÍ, DEBILIZACE (vyvolávání strachu a nejistoty, psychické oslabení...)
4. VÝHRŮŽKY A HROZBY (strašení smrti, další izolací, ztrátou práce, vyvolání úzkostí....)
5. DOČASNÉ UVOLNĚNÍ (navození falešné svobody, přijmutí restrikcí, uvědomění si, že poslušnost přinesla ovoce...)
6. DEMONSTRACE VŠEMOCNOSTI VŠEVĚDOUCNOSTI (ukazování marnosti odporu...)
7. PONÍŽENÍ (zesměšňování okolím, postupování testů, přehnané hygieny, nošení náhubků...)
8. PROSAZOVÁNÍ NEDŮLEŽITÝCH A NESMYSLNÝCH POŽADAVKŮ
( nelogická opatření....)

Odkaz na tabulku: http­s://ww­w.nc­bi.nl­m.ni­h.go­v/pmc/­arti­cles/P­MC1806­204/pd­f/bu­llny­acad­med003­78-0046.pdf

Zde odkaz na podrobnější rozbor:

http­://www­.michal­shar­k.cz­/2020/­12/ma­nipu­lace-s-lidskym-chovanim-dle-dr.html?m=1

strejda777 ( 9. dubna 2021 16:15 )

Hmmmmm,asi dobrý přístup podle jajas. Nakonec by ty jeho vnuci mohli pomoct ve škole těm dětem, které se budou bát nebo jinak panikařit....takže jako jejich spolužáci jim mohou ukázat, jak se to dělá a že to nic není.

manunu ( 9. dubna 2021 15:43 )

7vox7: Ty máš dost. Styď se!!!

manunu ( 9. dubna 2021 15:39 )

7vox7: Máš zkreslené představy, žiješ mimo realitu. Proč nejsi učitelka?

manunu ( 9. dubna 2021 15:37 )

jajas: Rozumný přístup rodičů, s takovými je radost spolupracovat. Také mám dceru na 1. stupni ZŠ a nemáme s testováním problém. Také to máme nacvičené.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa